Už teraz vám je predstava sychravých dní nepríjemná? Nie je to len oblečenie, čo vás na jeseň a v zime zahreje

Čoskoro príde jeseň, za ňou zima, a vonku sa citeľne ochladí. Existujú ľudia, ktorí chlad znášajú veľmi dobre. A potom tí, ktorým je i napriek niekoľkým vrstvám oblečenia neustále zima. Ku ktorej skupine sa radíte? Ak nepomáha hrubá bunda, pulóver, čiapka či šál, skúste prehodnotiť svoj súčasný jedálniček.

Krátko o tom, ako sa vhodne obliekať

Samozrejme, je to aj oblečenie, čo vás ochráni pred chladom a následným prechladnutím, preto by ste sa i naďalej mali obliekať primerane k ročnému obdobiu a vonkajším teplotám. Ak je vám zima, telo je oslabené a nedokáže sa dostatočne brániť pred vírusmi, ktorým sa v zime darí lepšie. Osvedčil sa vrstevný systém obliekania – teda pred jednou vrstvou oblečenia uprednostniť niekoľko tenších. Zvlášť riziková situácia vzniká pri vonkajších aktivitách a športoch, keď sa telo výraznejšie potí a je vystavené chladu. Základom je ostať suchý.

Suchú pokožku pomáha udržiavať najmä prvá vrstva športového oblečenia – termoprádlo, odvádzajúce od pokožky vlhkosť smerom von. Správny čas na kontrolu termoprádla je práve teraz! Na to, aby mohlo optimálne plniť svoju funkciu, nesmie byť ani príliš veľké, ani príliš malé, a nemalo by vykazovať žiadne známky poškodenia. Skontrolujte svoje i detské termoprádlo, pretože medzičasom mohla vaša ratolesť z neho vyrásť. Za termoprádlom nasleduje obvykle fleecová mikina, ktorá telesnú vlhkosť prepúšťa ďalej dovonka a zároveň zadržuje naakumulované telesné teplo. Treťou, poslednou vrstvou je bunda, chrániaca pred poveternostnými vplyvmi – chladom, dažďom a vetrom.

Máte doma rybára? Pri tejto vonkajšej aktivite sa človek možno tak nespotí, ale je viac vystavený vlhkosti zvonka (pobyt pri vode, ranná rosa,...). Dohliadnite na to, aby súčasťou jeho jesennej a zimnej rybárskej výbavy boli nielen udice, signalizátory nash či rybárska stolička, ale aj zateplený, nepremokavý a vetruodolný odev, určený špeciálne pre rybárov. Vyznačuje sa osobitými materiálmi a lepším tesnením. A čo sme ešte nespomenuli ani v predchádzajúcich odstavcoch, sú topánky. Od nôh prechádza chlad do celého tela! Rybárska obuv na jeseň a zimu by mala byť teplá, nepremokavá, no zároveň dostatočne priedušná. Rybár v nej totiž trávi celé hodiny, kým sa dočká úlovku, a teda nohy musia byť vetrané.

Teória o termických účinkoch potravín

Vedomosti o potravinách a ich termických účinkoch na naše telo pochádzajú predovšetkým z tradičnej čínskej medicíny. V tomto učení existujú dve protichodné energie Jin a Jang. Čierne Jin predstavuje studené a pasívne elementy, biele Jang horúcu a aktívnu zložku univerza. Ak sa v tele nachádzajú v rovnakej miere, vládne harmónia a cítime sa dobre.

Rovnováhu vieme ovplyvniť prostredníctvom jedla – podľa toho, či sa v našej strave nachádzajú potraviny s prevládajúcou energiou Jin alebo Jang, pričom záleží aj na spôsobe ich úpravy. Zahrievací účinok má napr. tekvica, ale aj pražené tekvicové jadierka. Naproti tomu, kým šalát zo surovej kapusty chladí, kapusta spracovaná kvasením vás zahreje. Tepelné účinky nedokážeme jednoznačne určiť meraním telesnej teploty. Ide skôr o to, aký pocit po konzumácii danej potraviny získame. Niektorá vás zahreje viac a niektorá menej.

Tiež vám v prvom momente napadol alkohol? Ten by sme ako hlavný spôsob zahrievania zvnútra neodporúčali. Zvlášť v prípade tvrdého alkoholu sa extrémne zahriatie objaví rýchlo, ale rovnako rýchlo aj vyprchá. Existujú omnoho vhodnejšie potraviny a nápoje, ktoré vás dokážu zahriať, a to bez vedľajších účinkov v podobe zatieneného myslenia. Práve naopak, okrem toho, že vás zahrejú, dodajú vášmu telu veľké množstvo vitamínov a iných zdraviuprospešných látok na podporu imunity. Najlepší efekt dosiahnete ich pravidelnou konzumáciou - dostaví sa možno neskôr ako pri alkohole, ale účinok bude dlhodobejší.

Pozor aj na čili papričky. Po ich konzumácii sa začnete potiť, no v konečnom dôsledku vás ochladia. Taktiež na mätový alebo zelený čaj, hneď po zaliatí sú síce horúce, ale ochladzujú. Nemusíte sa ich vzdať úplne, len ich v zimnom období pite menej.

Skôr k neutrálnym potravinám – len s minimálnym zahrievacím alebo ochladzujúcim účinkom – patria obilniny. Ak sa do jedla z ovsených vločiek pridá potravina zo skupiny teplých až horúcich – napr. zázvor alebo škorica – jedlo vás zahreje. Ak chladiace reďkovky alebo ešte chladnejší melón, telo sa ochladí. Nekombinujte dva opačne pôsobiace extrémy. Pri vytváraní jedálneho lístka zvoľte neutrálny základ a ten doplňte ingredienciami so želaným termickým účinkom.

Nejakú teplú potravinu sa oplatí mať v chladných dňoch vždy poruke. Balíček sušeného ovocia alebo tekvicových jadierok sa zmestí do vaku i kabelky.

Zoznám niektorých jedál a nápojov so zahrievacím účinkom:

maslo ghí, vajíčka, bryndza, mäso (najmä hovädzie a divina), vnútornosti, mäsové vývary, mušle, pstruh, orechy, kokos, mak, sezamové jadierka, slnečnicové jadierka, tekvicové jadierka, gaštany, pór, paštrnák, chren, strukoviny, tepelne upravená zelenina (najmä koreňová), tekvica, kvasená kapusta, hnedý a biely cukor, med, sušené ovocie, špalda, pohánka, ovocný, čierny a zázvorový čaj, kakao, varené víno alebo horúci punč, klinček, muškátový oriešok, čierne korenie, zázvor, škorica, badián, kurkuma, šafran,...

Tieto potraviny v chladných dňoch obmedzte:

krab, kravské mlieko a jogurty, sójové mlieko, tofu, exotické ovocie (najmä citrusy), lesné plody, huby, morské riasy, baklažán, cuketa, špargľa, čínska kapusta, čakanka, čerstvé šaláty z uhoriek a kapusty, paradajky, redkvička, špenát, melón, hruška, jablko, banán, jahody, pšenica, jačmeň, mäta, zelený čaj, biele korenie,...


Ľudia si tiež prečítali:

Tieto potraviny vám v zime dodajú potrebné vitamíny a energiu

7 účinných tipov ako sa cítiť a vyzerať mlado

alicazazrak

tiež už pozeram po nejakych kabatikoch, aby som bola moderna a štylova. Našla som par peknych na zoot, lenže nikdy som tam nič nekupovala. Aky je to obchod? Mate ho radi, alebo vas na nom niečo štve? Chystam sa tam nakupit nejake veci, tak by som rada vaš nazor

laurittko

nemam rada jesen, ani zimu. Nemam rada vietor, takže na jesen a v zime som zabalena a je mi vidno iba oči. Nosim kabatiky, velke hunate šaly, čiapku (vačšinou značkovu)