Ploché nohy u detí – prevencia, vhodné topánky, ponožky, cviky a športy

O plochej nohe hovoríme pri výraznom znížení až vymiznutí pozdĺžnej a/alebo priečnej klenby dolnej končatiny. Najmenšie deti majú klenbu vyplnenú tukovými vankúšikmi. Väčšina expertov sa zhoduje v tom, že do štyroch až šiestich rokov by vankúšiky mali vymiznúť a oblúk sa stať zreteľným. V troch rokoch by sa klenba mala aspoň rysovať. Ak sa nohy do tohto veku nevytvárajú do želanej podoby, treba zvážiť návštevu odborníka.

Plochonožie spôsobuje viaceré problémy, ako napr. únavu pri chôdzi, bolesti nôh, chodidla, predkolenia a lýtka. Príčiny môžu byť vrodené alebo získané. Rizikovými faktormi sú slabé väzivá, nadváha a nedostatok pohybu. Zdravý vývoj detských nôh sa dá podporiť viacerými spôsobmi.

Chôdza naboso

Najprirodzenejší spôsob, ako predchádzať plochým nohám, je chodiť naboso. V lete môžete dieťa nechať chodiť bosé aj po vonku. Pozor však na včely a osy! Odporúčajú sa najmä mäkké a sypké povrchy – tráva, piesok alebo drobné kamienky. Nerovný terén s rôznym povrchom pozitívne stimuluje svaly na nohe. Pri prechádzkach v meste po tvrdom asfaltovom chodníku je lepšie mať obuté topánky – jednak tlmia nárazy, jednak chránia pred rozbitým sklom. Na prvé krôčiky po byte zaobstarajte batoliatku detské ponožky s protišmykovou úpravou a môžete pre neho vytvoriť zmyslový, resp. senzomotorický koberec.

Vhodná obuv a ponožky

Chôdzu naboso imituje barefoot obuv. Vyznačuje sa prírodnými a mäkkými materiálmi, tenkou rovnou ohybnou podrážkou, chýbajúcim opätkom a podpätkom a tvarom, ktorý kopíruje tvar nohy. Nemá žiadnu podporu klenby a umožňuje prstom sa voľne hýbať. Protikladom k barefoot obuvi je ortopedická obuv. Ani tá by nemala byť tesná či omínať, ale poskytuje nožnej klenbe oporu, a tým dokáže zmierniť bolesti alebo zamedziť chybnému držaniu tela.

Oba typy topánok majú svojich zástancov i odporcov. Kým barefoot topánky môžu u zdravých detí dobre poslúžiť ako prevencia pred plochonožím, pri liečbe plochých nôh zvykne lekár predpísať ortopedickú obuv alebo ortopedické vložky, prípadne pri vyššom stupni operačný zákrok. Výhodou ortopedických vložiek je, že sa dajú vsunúť aj do bežných topánok, a teda nie ste obmedzení v ponuke.

Možno sa to nezdá, ale dôležitú úlohu pri vývoji detskej nohy zohrávajú aj ponožky, resp. pančušky. Už sme spomínali, že aspoň pre tie najmenšie deti by mali byť protišmykové. Z hľadiska vývoja nôh je však dôležitejšie, aby neboli malé alebo tesné. Treba si dávať pozor na materiál, z ktorého sú vyrobené, pretože niektorý sa zvykne po praní zraziť.

Špeciálne cviky pre ploché nohy

  • chôdza po špičkách (posilňuje najmä lýtkové svaly), po pätách a po vonkajšej (malíčkovej) strane chodidla – striedanie chôdze v krátkych intervaloch
  • uchopovanie predmetov rôznych veľkostí a tvarov (loptičku, pero, vreckovku) prstami nôh a/alebo vnútornou stranou oboch chodidiel
  • presun predmetov a ich hádzanie do koša bosou nohou
  • vaľkanie klasickej alebo masážnej loptičky plochou chodidla
  • udržiavanie rovnováhy - pohyb po nestabilných plošinách, skoky na trampolíne

Tieto cviky môžete robiť preventívne aj so zdravými deťmi, no ak lekár plochonožie potvrdil, cvičenie určite nezanedbávajte. Pri menších deťoch sa posnažte, aby ho bralo ako hru. Využite každú vhodnú príležitosť, no ideálne je cvičiť aspoň pár minút denne. Vhodným spôsob odpočinku je turecký sed.

Dieťa podporujte v športe

Aj napriek plochým nohám, a teda možným bolestiam nôh, je dôležité, aby sa dieťa hýbalo. Pohyb posilňuje svaly vplývajúce na správne napätie väzov a zdravý vývin kostí. Noha musí byť primerane zaťažovaná a len ortopedické vložky či topánky nestačia.

Vhodný je každý šport, akurát treba dodržiavať určité zásady. Nosenie špeciálnych ortopedických vložiek je nutné pri športoch, ako sú korčuľovanie, lyžovanie a snowboarding. Skrátka, pri ktorých je noha obutá do extrémne neohybných topánok, chodidlu neumožňujúcich takmer žiadny pohyb. Čo sa týka lyžovania, dajte si obzvlášť záležať pri výbere lyžiarok, ale aj lyží. K stabilite, bezpečnosti a komfortu pri lyžovaní totiž prispieva oboje. Pred hocijakými lacnými lyžami zo supermarketu, uprednostnite radšej kvalitné lyže rossignol alebo inej overenej značky. Nemusíte ich kupovať nové, využite bazár, požičovňu alebo dlhodobý prenájom lyží. Tieto služby ponúkajú aj niektoré športové predajne.

Takisto musí mať primeranú športovú obuv s náležitými ortopedickými vložkami dieťa, ktoré má okrem plochých nôh aj nadváhu a zaujíma sa o šport, pri ktorom sa prevažne stojí (golf, lukostreľba, a pod.).


Čitateľov zaujali aj tieto témy:

Bolesti nôh v dôsledku športu? Tieto vychytávky vám ich pomôžu eliminovať

4 cviky pre ploché nohy