6 známych žien, ktoré priznali popôrodnú depresiu. Čerstvé mamičky, dajte si pozor na tieto varovné signály!

Popôrodná depresia, podobne ako mnoho iných problémov duševného zdravia, je často stigmatizovaná. Našťastie existujú ženy, ktoré sú ochotné zdieľať svoje vlastné skúsenosti s popôrodnou depresiou. Princezná Diana, speváčka Adele, herečka Reese Witherspoon a ďalšie známe mamičky sa nebáli o probléme hovoriť verejne.

Popôrodnú depresiu priznala medzi prvými princezná Diana

Mnoho žien, ktorá sa pripravujú na pôrod, trávia celé tehotenstvo v idylických predstavách toho, ako bude vyzerať prvých pár týždňov s bábätkom.

Ale aj keď všetko ostatné pôjde podľa plánu, neexistuje spôsob, ako predpovedať, ako sa budete po pôrode cítiť fyzicky a emocionálne.

Mnohé čerstvé mamičky často cítia intenzívny tlak, aby bolo všetko dokonalé, a keďže problémy duševného zdravia sú už dlho stigmatizované, nie je neobvyklé, že ženy, ktoré majú príznaky poporodnej depresie, sa vyhýbajú vyhľadaniu liečby, alebo pochybujú o tom, že ňou skutočne trpia.

Našťastie existujú ženy, ktoré sú ochotné zdieľať svoje vlastné skúsenosti s popôrodnou depresiou. Tu sú známe mamičky, ktoré sa nebáli o probléme hovoriť verejne.

Jednou z prvých známych mamičiek, ktoré hovorili o popôrodnej depresii, bola princezná Diana. V rozhovore z roku 1995 pre reláciu BBC „Panorama“ Diana odhalila, že po ťažkom tehotenstve trpela aj popôrodnou depresiou.

Popôrodná depresia je niečo, o čom nikto nikdy nehovorí, musíte si o nej prečítať. Ráno sa zobudíte a máte pocit, že nechcete vstávať z postele, cítite sa nepochopená a len veľmi, veľmi málo sama sebou, “ priznala otvorene princezná Diana.

Herečka Reese Witherspoon uviedla, že po pôrode dvoch z jej troch detí trpela popôrodnou depresiou.

"Mám tri deti. Po každom dieťati som mala iný zážitok. Po pôrode jedného z mojich detí som zažívala mierne stavy popôrodnej depresie, po ďalšom dieťati to bolo výraznejšie, musela som brať dosť ťažké lieky, pretože som na to jednoducho nedokázala fungovať normálne, " uviedla hollywoodska herečka v jednom rozhovore.

Speváčka Adela sa o popôrodnej depresii bála hovoriť

Po pôrode svojej prvej dcéry Rowan v roku 2003 zažila popôrodnú depresiu aj modelka a herečka Brooke Shields. Vo svojej knihe podrobne opísala svoje popôrodné skúsenosti a následnú liečbu pomocou antidepresív a terapie.

Keby mi bola diagnostikovaná akákoľvek iná choroba, bežala by som o pomoc. Pri tejto chorobe to tak nebolo, ale nakoniec som bojovala a zvládla som to, “ povedala v rozhovore pre časopis People.

Herečka a spisovateľka Drew Barrymore priznala pre magazín People, že po narodení svojej prvej dcéry Olive popôrodnou depresiou netrpela, no bola prekvapená, keď sa po narodení svojej druhej dcéry Frankie v roku 2014 cítila „pod psa“.

S popôrodnou depresiou bojovala približne šesť mesiacov a naučila ju žiť v súčasnosti.

Speváčka Adele uviedla, že po narodení svojho syna Angela v roku 2012, sa bála hovoriť s niekým o svojich príznakoch popôrodnej depresie.

V rozhovore pre Vanity Fair vysvetlila, že lepšie sa začala cítiť až vtedy, keď sa porozprávala s priateľkami, ktoré si ňou tiež prešli.

Seriálová Monika, herečka Courtney Cox, v rozhovore pre USA Today priznala oneskorený prípad popôrodnej depresie. Opísala, ako si prešla naozaj ťažkým obdobím, keď jej dcéra Coco dosiahla vek 6 mesiacov.

Nemohla som spať. Srdce mi búšilo a bola som skutočne depresívna. Šla som k doktorovi a zistil som, že moje hormóny sú rozhádzané, “ uviedla.

Príznaky popôrodnej depresie

  • depresivita: cítite sa „biedne“, ste nešťastná, plačlivá väčšinu času, stav môže byť zhoršený hlavne ráno a večer
  • podráždenosť: v kontakte s partnerom, novorodencom a deťmi
  • častá únava: matky po pôrode sa cítia veľmi unavené, avšak depresia spôsobuje prežívanie pocitov úplného vyčerpania a straty energie
  • problémy so starostlivosťou o seba a o svoje dieťa: dokonca aj jednoduché úlohy sa môžu ukazovať ako náročné
  • problémy so spánkom: aj napriek únave nemôžete zaspať, robíte si starosti o mnohé veci, počas noci, keď dieťa spí, ste hore a prebúdzate sa už pred prebudením sa dieťaťa
  • strata chuti do jedla: spolu so zabúdaním vôbec jesť
  • neschopnosť tešiť sa z čohokoľvek: zisťujete, že je pre vás ťažké tešiť sa, mať záujmy, dokonca mať radosť z dieťaťa;
  • strata záujmu o sexuálny život: dôvodov môže byť viac, môže to byť po pôrode bolestivé alebo môžete byť unavená, ale depresia berie akúkoľvek chuť a túžbu
  • negatívne pocity a pocity viny: môžete mať veľmi negatívne myšlienky, myslieť si, že nie ste dobrá matka
  • úzkostlivosť: matka má prirodzene obavu o zdravie dieťaťa, ale pri depresii je táto úzkosť úplne premáhajúca. Môže sa to týkať stavu dieťaťa alebo vás (dostanete sa z depresie?). Môže byť pre vás ťažké byť iba sama s dieťaťom a potrebujete podporu zo strany partnera alebo lekára. Pri úzkosti môžete zažívať: zvýšený pulz, búšiace srdce, potenie, dusenie, strach z kolapsu.
  • vyhýbanie sa ľuďom: nechcete vidieť priateľov či rodinu a pod.

Prečítajte si aj:

Mária Čírová prezradila detaily pôrodu! Takto zvládla pôrod prirodzenou cestou a prekonala bolesti

Sex po pôrode - kedy je najlepšie začať?


Sumkrumko

88/5000
no a čo je na tom, dnes už sa predsa môže všetko, tak snáď ani toto nemusí ženy tajiť. sumkorumko@centrum.sk

Cariboo

Sumrunko, vid temu na tomto fore Manzelka nenávidí nenarodene dieta, je tam zjavny problem. Na niektorych komentaroch vidno, ze by taku zenu mozno aj dnes ukamenovali

johnchen35

took up all of the work that changed into reduce out, and commenced to ply with their little fingers, stitching and rapping and tapping
away at such a charge, that the shoemaker turned into all surprise, and couldn't take his eyes off them. and on they went, till the task
become quite accomplished, and the shoes stood ready to be used upon the table. this was long earlier than daybreak; after which they
bustled away as brief as lightning.VoIP virtual phone number
[url=www.probestonline.com virtual phone number[/url]