Urológ: Zväčšená prostata je častá téma u mužov nielen po 50-tke

Podľa odhadov lekárov trápia ťažkosti s prostatou až 650 tisíc mužov len v Českej republike. Celosvetovo sú to samozrejme stámilióny. Viac ako polovica týchto mužov problémy celkom prehliada. Následné problémy potom môžu naozaj veľmi znepríjemniť život.
Prof. MUDr. Dalibor Pacík, CSc., prednosta Urologickej kliniky FN Brno, Lekárskej fakulty MU

Prof. MUDr. Dalibor Pacík, CSc., prednosta Urologickej kliniky FN Brno, Lekárskej fakulty MU | Zdroj: súkr.archív

Neignorujte problémy s močením, môže sa vám to vypomstiť

Zväčšená prostata spôsobuje hlavne problémy s močením, najčastejšie v podobe nepríjemne častého močenia. Zdravý muž by mal v noci chodiť na toaletu minimálne a cez deň asi štyrikrát až päťkrát. Aspoň pri štandardnom príjme tekutín.

Problémy s prostatou sa obvykle začínajú práve častou návštevou toalety v noci. Pritom čas močenia je dlhší, je nutné viac tlačiť a močiť opakovane. Prúd moču je užší a pritom stále pretrváva pocit neúplného vyprázdnenia močového mechúra. Práve toto sú prvotné príznaky, ktoré signalizujú, že niečo nie je v tele v poriadku.

Veľmi záleží na tom, či si týchto zmien muž včas všimne a začne s tým niečo robiť. Podľa urológov existujú pritom dva druhy mužov - jedni navštívia lekára, aj keď to nie je až tak nutné. Naopak, druhá skupina mužov si problém s prostatou vôbec nepripúšťa a nelieči sa. Zo zdravotného hľadiska sa im to však môže nepríjemne vypomstiť. Ignorovanie problému môže skončiť úplnou zástavou močenia, kedy návšteva lekára je akútna a je nutné do močového mechúra zaviesť cievku. Nemenej zlá je situácia, kedy neriešený problém skončí komplikáciami, ktoré vyžadujú operačné riešenie a niekedy sú už nezvratné (zlyhanie obličiek, kamene v močových cestách, krvácanie z prostaty a pod ..)

Čo je to vlastne prostata?

Prostata (predstojná žľaza) je prídavná mužská pohlavná žľaza, ktorá dodáva 15 až 30 percent objemu tekutiny ejakulátu zaisťujúceho životaschopnosť spermií. Obopína počiatočnú časť mužskej močovej trubice v mieste, kde opúšťa močový mechúr. Prostata je síce nutná pre plodnosť, dá sa však bez nej žiť.

Čo si vlastne môžeme predstaviť pod zväčšenou prostatou?

S postupujúcim vekom a v súvislosti s účinkom mužského pohlavného hormónu testosterón sa prostata začne zväčšovať a začne tlačiť na močovú trubicu. Výsledkom sú už spomínané ťažkosti s močením.

Tkanivo prostaty váži pri narodení chlapca zhruba 15 gramov. Od pätnásteho roku veku ale dochádza u všetkých mužov k jej zväčšovaniu. Ale pozor, nezväčšuje sa celá žľaza, ale len vnútorná časť prostaty. Rast a rozvoj prostaty je individuálny, niektorému mužovi sa prostata zväčší behom života trikrát až štyrikrát, inému možno len dvakrát. Neznamená to ale, že by tento muž mal ťažkosti polovičné. Naopak, aj muž s menšou prostatou môže mať väčšie problémy s močením.

Veľa mužov má strach, že bude mať prostata vplyv na ich sexuálny život. Na erekciu však meny prostaty našťastie negatívny vplyv nemajú. Na druhú stranu ale problémy s močením môžu znižovať kvalitu sexuálneho života. Predovšetkým v zmysle straty záujmu o partnera. A potom, prostata síce nevytvára hormón testosterón, takže na sexuálny apetít nemá vplyv, ale zväčšovanie prostaty môže mať vplyv na zmenšenie objemu ejakulátu.

Ako predchádzať problémom s prostatou?

Skutočná a príčinná primárna prevencia de facto neexistuje (snáď len prísť o semenníky do puberty alebo sa nedožiť vyššieho veku a o to určite nikto nestojí) teda zase stojíme pri sekundárnej prevencii - byť si problému vedomý, nebagatelizovať ho a riešiť ho včas.

Čo keď si dá muž večer pred spaním päť pív?

To je samozrejme problém, ale pozrime sa na to z opačného pohľadu. Keď si večer dáte päť pív a v noci nepôjdete vôbec močiť, tak to iste tiež nie je dobre. To je dva a pol litra tekutiny, z ktorej by človek mal vymočiť zhruba polovicu. Pritom objem mechúra je 500 až 600 ml. A ak teda vymočíte napríklad len tri deci, je jasné, že problém môže byť skôr než s prostatou s funkčnosťou močového mechúra. A jednou z nástrah číhajúcich pri zväčšenej prostate je aj tvorba močových kameňov.

Nezhubné zväčšenie prostaty narušuje kvalitu života a narúša ju často veľmi

Nesmieme zabudnúť (aj keď naša téma sa primárne týka zhrubnutia) na rakovinu prostaty, ktorá útočí na život samotný. A pretože obe ochorenia idú často síce nezávisle ale ruka v ruke, opäť tu dominuje byť si vedomý potencionálneho problému, pátrať po ňom a riešiť ho včas. Rakovina prostaty v začínajúcom štádiu, kedy sa dá vyliečiť, nespôsobuje žiadne príznaky a musíme sa preto snažiť ju diagnostikovať včas a vyliečiť, keď je to ešte možné.

Ako problémy so zväčšenou prostatou liečiť?

V počiatočných štádiách stačí často len úprava diétneho a pitného režimu. Nasleduje liečba medikamentózna a až v poslednom rade je to klasická liečba operačná. Moderná doba prináša však aj menej invazívne metódy, ktoré pacientovi umožňujú sa problému zbaviť, bez toho aby musel užívať lieky trvalo. Najnovšou a najmenej invazívnou metódou je metóda aplikácie sterilnej vodnej pary do prostaty - metóda REZUM.