Polícia upozorňuje na tento šíriaci sa hoax o nosení rúšok!

Nosenie rúška nespôsobuje alergiu alebo oslabenie imunity. Slovenská polícia na sociálnej sieti vyvracia hoax o alergickej reakcii údajne spôsobenej nosením ochranného rúška.
hoaxy o nosení rúška

Zdroj: Pexels.com

Na sociálnej sieti facebook sa šíri hoax o nosení rúška, ktorý zobrazuje koláž fotiek ľudí (väčšinou bez tváre) s rozličnými kožnými problémami v okolí úst.

Autor hoaxu tvrdí, že uvedenené problémy sú výsledkom nosenia rúška, ktorému ďalej pripisuje aj deštrukciu imunity a vdychovanie oxidu uhličitého.

Polícia SR sa rozhodla zakročiť a tento hoax vyvrátiť. Na facebooku píše, že získala stanovisko z Ministerstva zdravotníctva SR a Úradu verejného zdravotníctva SR.

Tvárové rúško nespôsobuje vdychovanie vysokej koncentrácie oxidu uhličitého a nemá dopad na zdravie osoby. Vzhľadom na to, že bežne používané rúška nepriliehajú k tvári nepriedušne, nevzniká v oblasti zakrytej rúškom vysoká koncentrácia CO2, ktorá by mohla mať negatívny dopad na zdravie, “ vysvetľuje polícia SR.

Rôzne mýty a hoaxy spojené s ochorením COVID-19 vysvetlila na svojom webe aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Polícia ďalej upozorňuje, že rúško je potrebné vymieňať za nové, ak je poškodené, vlhké alebo špinavé. Jednorazové rúška nie sú určené na opätovné používanie.

Počas stále trvajúcej pandémie COVID-19 je dôležité nezabúdať na základnú zásadu ROR: Rúško-odstup-ruky/dezinfekcia.

Zodpovednosťou a disciplínou dokážeme chrániť seba aj svoje okolie, a tiež môžeme prispievať k zníženiu šírenia koronavírusu.

Polícia k šíriacemiu sa hoaxu ďalej dopĺňa:

Samozrejme, nie je vylúčené, že sa na svete nachádza človek, ktorý môže byť alergický na materiál, z ktorého je rúško vyrobené a jeho nosenie tak môže spustiť alergickú (napríklad kožnú) reakciu. Ide však o veľmi individuálne prípady, na ktoré šíritelia hoaxov o rúškach v skutočnosti nepoukazujú - šíria nepravdivé informácie vo všeobecnosti a zo zásady sú odporcovia nosenia rúšok, “ uzatvára polícia.

Ďalšie užitočné informácie a vyvrátené mýty či hoaxy nielen k téme koronavírusu, nájdete na facebook stránke Hoaxy a podvody-Polícia SR.


Mohlo by vás zaujímať:

Bráni rúško naozaj prenosu koronavírusu? Vedci majú jasnú odpoveď!

Ťahajú vás pri nosení rúška gumičky? Skúste tento jednoduchý trik a problém je vyriešený!