Zvážte organizovanie veľkých rodinných osláv a návštev, odporúčajú epidemiológovia. Nakazení ľudia môžu byť bez príznakov, ale infekční!

Hygienici upozorňujú, že tieto príležitosti predstavujú vhodné podmienky na šírenie nového koronavírusu.
Mimoriadna správa - správa dňa

Zdroj: súkr.archív

V súvislosti so stále narastajúcim počtom prípadov nákazy novým koronavírusom na území Slovenska, epidemiológovia ľuďom odporúčajú zvážiť organizovanie veľkých rodinných osláv a návštev.

"Upozorňujeme, že tieto príležitosti predstavujú vhodné podmienky na šírenie nového koronavírusu – nakazení môžu byť bez príznakov ochorenia, ale infekční, ľudia sú v blízkom kontakte, často aj v uzavretých priestoroch s nedostatočným vetraním," uviedol ÚVZ SR na sociálnej sieti.

ÚVZ SR ďalej pripomína, že súčasný výskyt ochorení COVID-19 si vyžaduje dôsledné dodržiavanie aktuálne nariadených a odporúčaných opatrení a prijímanie vybraných opatrení na lokálnej úrovni.

V aktuálnej situácii epidemiológovia tiež odporúčajú zvážiť nevyhnutnosť cestovania do zahraničia. Stále plaí povinnosť pri návrate z tzv. rizikovej krajiny hlásiť sa telefonicky alebo elektronicky na príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva.

Prihlásiť sa môžete vyplenením elektronického formulára.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR identifikovali len za včerajší deň spolu 62 nových potvrdených prípadov ochorenia COVID-19.

Najviac prípadov zaregistrovali v okresoch Trenčín (11) a Nové Mesto nad Váhom (11), nasledujú Vranov nad Topľou (3) Bratislava (10), Dunajská Streda (4), Košice (3), Nitra (3) a Trnava (3).

Na Slovensku bolo doposiaľ potvrdených 2 801 prípadov koronavírusu, z toho 31 pacientov zomrelo a 1 944 ľudí sa vyliečilo.

Aktívne ochorenie COVID-19 má v súčasnosti na Slovensku 826 ľudí.


Prečitajte si tiež:

COVID semafór varuje Bratislavčanov pred nekontrolovaným šírením koronavírusu!

Viac ako polovica pacientov, ktorí prekonali koronavírus, má po uzdravení psychické problémy!