Depresia, úzkosti aj nespavosť. Viac ako polovica pacientov, ktorí prekonali koronavírus, má po uzdravení psychické problémy!

Vedci tiež zistili, že ohrozenejšou skupinou sú z hľadiska duševného zdravia po infikovaní koronavírusom ženy, hoci muži na chorobu častejšie umierajú.

Psychické problémy pacientov vyliečených z COVID-19

Nová štúdia milánskych vedcov odhalila, že u viac ako polovice pacientov, ktorí prekonali koronavírus, sa zhruba mesiac po uzdravení objavili psychické problémy.

Štúdia bola uverejnená vo vedeckom denníku Brain, Behavior and Immunity a pracovala s poznatkami z predchádzajúcich štúdií.

Pacienti vyliečení z ochorenia COVID-19 museli bojovať s posttraumatickou stresovou poruchou, úzkosťami, nespavosťou, depresiou a obsedantno kompulzívnou poruchou.

"Psychické problémy môžu byť spôsobené reakciou protilátok na vírus alebo stresové faktory, ako je izolácia, strach z podľahnutia choroby a z prípadného nakazenia ostatných, " povedal vedúci autor štúdie Dr. Mario Gennaro Mazza pre The Guardian.

Pacienti, ktorí mali psychické problémy už predtým, ako ochoreli, boli podľa štúdie k ich opakovanému prepuknutiu po prekonaní COVID-19 náchylnejší.

Ako píše The Guardian, vedci tiež zistili, že ohrozenejšou skupinou sú z hľadiska duševného zdravia po infikovaní koronavírusom ženy, hoci muži na chorobu častejšie umierajú.

Ďalej zistili, že pacienti hospitalizovaní v nemocnici nemali také výrazné psychické ťažkosti ako tí, ktorí boli v domácom liečení.

"S ohľadom na závažnosť priebehu ochorenia u hospitalizovaných pacientov toto zistenie naznačuje, že starostlivosť zdravotníckeho personálu mohla byť nápomocná pri zvládaní pocitu izolácie a samoty, " uviedol člen vedeckého tímu.

Štúdie sa zúčastnilo 402 už uzdravených pacientov (265 mužov a 137 žien). 55% z nich malo minimálne jednu psychickú poruchu.

Vedci robili výskum formou rozhovorov spoločne s písomnými dotazníkmi a zistili, že 28% opýtaných trpí posttraumatickou stresovou poruchou, 31% depresiami a 41% úzkosťami.

40% vyliečených pacientov bojuje s nespavosťou a 20% vykazuje príznaky obsedantno kompulzívnej poruchy.


Prečítajte si aj:

Vysokí ľudia majú 2x vyššiu šancu nakaziť sa novým koronavírusom, zistili vedci v novej štúdii

V čase koronavírusu sa bývalí partneri dávajú dohromady viac než inokedy! Pozor na prehnanú idealizáciu, radí vzťahová terapeutka