Ríbezľové želé, broskyňový džem a ďalšie recepty bez chémie, s ktorými si zavaríte leto do pohárov!

Čo môže byť počas sychravej jesene lepšie ako si otvoriť pohár zaváranej zeleniny, lekváru alebo ovocia a ucítiť závan leta? Využite letné mesiace k tomu, aby ste si zavarili čo najviac prázdninových plodov. Tieto recepty sú navyše bez chemických konzervantov, teda sa nemusíte báť, že by ste svojmu telu dopriali niečo nezdravé.
recept na ríbezľové želé a broskyňový džem

Zdroj: Pexels.com

Aby ovocie a zelenina vydržali čo najdlhšie zavarené a nepokazili sa, musíte dodržiavať pár jednoduchých zásad. Môžete zavárať prakticky čokoľvek s čímkoľvek, ale nikdy nespracovávajte nahnité plody, ani keď plesnivú časť vykrojíte.

Ovocie a zelenina sú už aj tak napadnuté, teda môžu byť nielen karcinogénne, ale takáto zaváranina sa vám aj čoskoro pokazí a všetka vaša práca bude zbytočná.

Plody, ktoré zavárate, musia byť vždy dokonale čerstvé a čisté.

ako urobiť ríbezľové želé?

Zdroj: Flickr.com

Recept: Ríbezlové želé

Ingrediencie na cca 5-6 pohárov po 250 ml:

  • 1 kg červených ríbezlí
  • 300 ml vody
  • 500 g želírovacieho cukru 2: 1
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 balíček kyseliny citrónovej

Postup:

  1. Ríbezle umyjeme a otrháme zo stopiek. Plody vložíme do hrnca a roztlačíme. Prilejeme vodu a za stáleho miešania zohrejeme, neprivedieme ale až k varu.
  2. Ovocnú kašu dáme na sito alebo do čistej utierky a necháme z nej odkvapkať do misky šťavu. Po vychladnutí šťavu odmeriame, malo by jej byť asi 800-900 ml.
  3. Pridáme do nej želírovací cukor a premiešame, potom primiešame aj vanilkový cukor a kyselinu citrónovú. Na silnom plameni za stáleho miešania varíme asi 30 minút od okamihu, keď šťava začne bublať.
  4. Horúcim želé naplníme až po okraj vyvarené pohára, dobre uzavrieme a asi na 10 minút obrátime dnom nahor. Necháme vychladiť a uložíme.
recept na broskyňový džem

Zdroj: Flickr.com

Recept: Broskyňový džem

  • Ingrdiencie na cca 4 poháre po 250 ml:

  • 1 kg broskýň

  • 500 ml bieleho vína

  • 500 g želírovacieho cukru 3: 1

  • 5 vetvičiek rozmarínu

Postup:

  1. Umyté broskyne rozpolíme, odkôstkujeme a nakrájame na kocky. Spolu s rozmarínovými vetvičkami a vínom vložíme do hrnca a pod pokrievkou na strednom plameni asi 30 minút varíme.
  2. Preložíme do sita a necháme niekoľko hodín odkvapkať do misky. Šťavu odmeriame a podľa nameranej hodnoty pridáme adekvátne množstvo želírovacieho cukru (je uvedené na sáčku) a ako šťavu, tak cukor vložíme do hrnca.
  3. Privedieme k varu a varíme za stáleho miešania najmenej 3 minúty. Horúcu hmotu nalejeme do vyvarených pohárov až po okraj, uzavrieme a aspoň na 10 min. obrátime dnom nahor.
zavárané čučoriedky

Zdroj: Pixabay.com

Recept: Zavárané čučoriedky s hruškami

Ingrediencie na 4 poháre po 250 ml:

  • 600 g čučoriedok
  • 400 g hrušiek
  • 1 kg želírovacieho cukru 1: 1
  • 2 lyžice citrónovej šťavy

Postup:

  1. Čučoriedky umyjeme a preberieme, hrušky umyjeme, ošúpeme, vybrieme jadierka a nakrájame na malé kúsky.
  2. Čučoriedky a hrušky zmiešame so želírovacím cukrom a citrónovou šťavou, vložíme do hrnca a na silnom plameni necháme chvíľu variť.
  3. Stiahneme z platne a ešte horúcu zaváraninu plníme do fliaš až po okraj, pevne uzavrieme a aspoň na 15 minút obrátime dnom nahor.

Recept: Cuketa a karfiol v sladkokyslom náleve

Ingrediencie na cca 5 pohárov po 0,7 l:

  • 750 g ružičiek karfiolu
  • šťava z 1 citróna
  • 750 g mladých cukiet
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 lyžice celého čierneho korenia
  • 4 lyžice oleja, najlepšie olivového

Na nálev:

  • 750 ml vody
  • 500 ml bieleho vínneho octu
  • 500 g cukru
  • 30 g soli

Postup:

  1. Karfiol rozoberieme na menšie ružičky a umyjeme. V hrnci privedieme do varu vodu, okyslíme ju citrónovou šťavou, nasypeme ružičky karfiolu a krátko predvaríme, stačí tak 2 minúty.
  2. Karfiol zlejeme a ihneď schladíme v studenej vode. Cukety umyjeme a nakrájame na kúsky zhruba vo veľkosti ružičiek karfiolu. Na dno každého pohára rozdelíme olúpané strúčiky cesnaku, časť guličiek čierneho korenia a po lyžici oleja.
  3. Do pohárov naukladáme natesno zmes karfiolu a cukiet, pridáme zvyšné guličky korenia a zalejeme horúcim nálevom asi 1 cm pod okraj.
  4. Uzavrieme vyvarenými viečkami a sterilizujeme pri 80-85 stupňoch asi 15-20 minút. Poháre obrátime dnom nahor a necháme chvíľu stáť na viečku.

Skúste aj ďalšie letné recepty:

Recept na marhuľový sorbet

Recept na marmeládu z červeného hrozna