Ríbezľové želé, broskyňový džem a ďalšie recepty bez chémie, s ktorými si zavaríte leto do pohárov!
Zdroj: Pexels.com
Aby ovocie a zelenina vydržali čo najdlhšie zavarené a nepokazili sa, musíte dodržiavať pár jednoduchých zásad. Môžete zavárať prakticky čokoľvek s čímkoľvek, ale nikdy nespracovávajte nahnité plody, ani keď plesnivú časť vykrojíte.
Ovocie a zelenina sú už aj tak napadnuté, teda môžu byť nielen karcinogénne, ale takáto zaváranina sa vám aj čoskoro pokazí a všetka vaša práca bude zbytočná.
Plody, ktoré zavárate, musia byť vždy dokonale čerstvé a čisté.
Zdroj: Flickr.com
Recept: Ríbezlové želé
Ingrediencie na cca 5-6 pohárov po 250 ml:
- 1 kg červených ríbezlí
- 300 ml vody
- 500 g želírovacieho cukru 2: 1
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 balíček kyseliny citrónovej
Postup:
- Ríbezle umyjeme a otrháme zo stopiek. Plody vložíme do hrnca a roztlačíme. Prilejeme vodu a za stáleho miešania zohrejeme, neprivedieme ale až k varu.
- Ovocnú kašu dáme na sito alebo do čistej utierky a necháme z nej odkvapkať do misky šťavu. Po vychladnutí šťavu odmeriame, malo by jej byť asi 800-900 ml.
- Pridáme do nej želírovací cukor a premiešame, potom primiešame aj vanilkový cukor a kyselinu citrónovú. Na silnom plameni za stáleho miešania varíme asi 30 minút od okamihu, keď šťava začne bublať.
- Horúcim želé naplníme až po okraj vyvarené pohára, dobre uzavrieme a asi na 10 minút obrátime dnom nahor. Necháme vychladiť a uložíme.
Zdroj: Flickr.com
Recept: Broskyňový džem
-
Ingrdiencie na cca 4 poháre po 250 ml:
-
1 kg broskýň
-
500 ml bieleho vína
-
500 g želírovacieho cukru 3: 1
Postup:
- Umyté broskyne rozpolíme, odkôstkujeme a nakrájame na kocky. Spolu s rozmarínovými vetvičkami a vínom vložíme do hrnca a pod pokrievkou na strednom plameni asi 30 minút varíme.
- Preložíme do sita a necháme niekoľko hodín odkvapkať do misky. Šťavu odmeriame a podľa nameranej hodnoty pridáme adekvátne množstvo želírovacieho cukru (je uvedené na sáčku) a ako šťavu, tak cukor vložíme do hrnca.
- Privedieme k varu a varíme za stáleho miešania najmenej 3 minúty. Horúcu hmotu nalejeme do vyvarených pohárov až po okraj, uzavrieme a aspoň na 10 min. obrátime dnom nahor.
Zdroj: Pixabay.com
Recept: Zavárané čučoriedky s hruškami
Ingrediencie na 4 poháre po 250 ml:
- 600 g čučoriedok
- 400 g hrušiek
- 1 kg želírovacieho cukru 1: 1
- 2 lyžice citrónovej šťavy
Postup:
- Čučoriedky umyjeme a preberieme, hrušky umyjeme, ošúpeme, vybrieme jadierka a nakrájame na malé kúsky.
- Čučoriedky a hrušky zmiešame so želírovacím cukrom a citrónovou šťavou, vložíme do hrnca a na silnom plameni necháme chvíľu variť.
- Stiahneme z platne a ešte horúcu zaváraninu plníme do fliaš až po okraj, pevne uzavrieme a aspoň na 15 minút obrátime dnom nahor.
Recept: Cuketa a karfiol v sladkokyslom náleve
Ingrediencie na cca 5 pohárov po 0,7 l:
- 750 g ružičiek karfiolu
- šťava z 1 citróna
- 750 g mladých cukiet
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžice celého čierneho korenia
- 4 lyžice oleja, najlepšie olivového
Na nálev:
- 750 ml vody
- 500 ml bieleho vínneho octu
- 500 g cukru
- 30 g soli
Postup:
- Karfiol rozoberieme na menšie ružičky a umyjeme. V hrnci privedieme do varu vodu, okyslíme ju citrónovou šťavou, nasypeme ružičky karfiolu a krátko predvaríme, stačí tak 2 minúty.
- Karfiol zlejeme a ihneď schladíme v studenej vode. Cukety umyjeme a nakrájame na kúsky zhruba vo veľkosti ružičiek karfiolu. Na dno každého pohára rozdelíme olúpané strúčiky cesnaku, časť guličiek čierneho korenia a po lyžici oleja.
- Do pohárov naukladáme natesno zmes karfiolu a cukiet, pridáme zvyšné guličky korenia a zalejeme horúcim nálevom asi 1 cm pod okraj.
- Uzavrieme vyvarenými viečkami a sterilizujeme pri 80-85 stupňoch asi 15-20 minút. Poháre obrátime dnom nahor a necháme chvíľu stáť na viečku.
Skúste aj ďalšie letné recepty:
Recept na marmeládu z červeného hrozna