Vysokí ľudia majú 2x vyššiu šancu nakaziť sa novým koronavírusom, zistili vedci v novej štúdii. SARS-CoV-2 sa zrejme šíri aj inak ako kvapôčkami!

Autori štúdie tiež vydali vyhlásenie, v ktorom naznačujú, že vrámci zabráneniu šírenia COVID-19, by sa mal čistiť aj vzduch.
Vysokí ľudia majú 2x vyššiu šancu nakaziť sa novým koronavírusom

Zdroj: Freepik.com

Koronavírus sa môže prenášať aj vzduchom

Nová štúdia uskutočnená na vzorke 2 000 ľudí vo Veľkej Británii a USA ukázala, že u ľudí s výškou nad 1,83 m je šanca nakaziť sa koronavírusom viac ako dvakrát vyššia.

Autori štúdie opäť upozornili na možnosť, že koronavírus sa môže prenášať nielen kvapôčkami, ale aj vzduchom, a vrámci prevencie pred šírením ochorenia COVID-19 odporúčajú aj čistenie vzduchu.

Podľa autorov štúdie by vyššie osoby neboli vystavené zvýšenému riziku infekcie koronavírusom, ak by sa vírus prenášal výlučne prostredníctvom kvapôčiek, pretože tie nezostávajú vo vzduchu, ale spadajú na zem pomerne skoro potom, čo boli vylúčení z úst alebo nosa.

Aerosolové častice sa naopak môžu prenášať prúdmi vzduchu a majú tendenciu hromadiť sa v zle vetraných priestoroch.

Výsledky tejto štúdie z hľadiska súvislostí medzi výškou a diagnózou COVID-19 naznačujú, že prenos kvapôčok smerom dole nie je jediným mechanizmom prenosu a je možný aj prenos aerosólu, “ uviedol profesor Evan Kontopantelis z Univerzity v Manchestri.

Možnosť prenosu koronavírusu SARS-CoV-2 vzduchom je od prvých dní pandémie hlavným sporom, pričom mnohí vedci kritizujú Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO), že trvajú na stanovisku, že koronavírus sa môže prenášať iba kvapôčkami.

Vzhľadom na zvyšujúci sa tlak zo strany vedeckej komunity WHO minulý mesiac konečne aktualizovala svoj oficiálny vedecký briefing o koronavíruse, v ktorom uznala, že „nie je možné vylúčiť prenos aerosólu na krátke vzdialenosti ... “.


Ďalšie aktuálne správy k téme:

COVID-19 a letná sezóna: Ako si nepriniesť koronavírus z kúpaliska? Dodržiavajte tieto zásady!

Chlapček sa nakazil koronavírusom ešte v maminej maternici, ide zrejme o prvý potvrdený prípad prenosu cez placentu