Endometrióza súvisí so zmenami DNA v bunkách maternice, zistili vedci v novej štúdii. Dámy, týchto 6 príznakov endometriózy neignorujte!

U žien s endometriózou sa môžu vyskytnúť rôzne genetické a chemické zmeny v bunkách maternice, ktoré môžu byť ovplyvnené hormonálnymi výkyvmi.
Endometrióza súvisí so zmenami DNA v bunkách maternice, zistili vedci v novej štúdii

Zdroj: Pexels.com

Vedci z University of California v San Franciscu porovnali metyláciu DNA v bunkách maternice, aj v iných častiach tela.

Metylácia DNA je väzba zlúčenín alebo metylových skupín na DNA, ktorá môže meniť génovú aktivitu, a tiež prispievať k dôležitým procesom v tele, vrátane embryonálneho vývoja a vypínania určitých génových signálov, píše portál Nature.

Metylácia DNA sa porovnávala u žien s endometriózou, ako aj u žien bez gynekologických ochorení. Vedci tiež analyzovali, ako metylačné vzorce a génová funkcia reagovali na dva hormóny dôležité pre ženský reprodukčný systém: progesterón a forma estrogénu známa ako estradiol.

Testovaným ženám bol každý hormón podávaný zvlášť, a tiež v kombinácii.

Výsledky ukázali, že metylácia DNA a fungovanie génov reagujú odlišne, keď sú vystavené hormónom, jednotlivo, aj keď boli podávané v kombinovaných dávkach.

Pretože typ metylácie sa líši v závislosti od štádia endometriózy, autori štúdie dospeli k záveru, že môžu existovať dva podtypy choroby, a nie iba stupne.

Hoci vedci poznamenávajú, že testovanie zatiaľ prebehlo iba na menšej vzorke žien, dodávajú, že ich zistenia odhaľujú jedinečné reakcie a už existujúce abnormality u žien s endometriózou, a môžu pomôcť pri budúcich terapiách a liečbe.

Čo je endometrióza?

Endometrióza je chronické a bolestivé ochorenie postihujúce asi jednu z desiatich žien. Vzniká keď tkanivo, ktoré normálne rastie vo vnútri maternice( v endometriu), rastie aj na iných miestach, najčastejšie vo vaječníkoch a vajcovodoch.

Presná príčina vzniku ochorenia zatiaľ nie je známa a liečba má rôzne stupne úspechu, a tak je prioritou mnohých výskumných pracovníkov v oblasti reprodukcie a gynekológie.

Medzi hlavné príznaky endometriózy patrí bolesť, najmä počas menštruácie, ale aj neplodnosť. S každou menštruáciou sa zväčšujú aj ložiská endometria. Môžu rásť roky a postupne vytvárať zrasty, ktoré okrem spôsobenej bolesti zabránia aj prirodzenej schopnosti otehotnieť.

Endometrióza je rozdelená do štyroch štádií, od minimálneho (štádium I) po závažné (štádium IV). Diagnostikuje sa laparoskopicky.

Príznaky endometriózy

  • silná menštruácia, trvajúca dlhšie ako 7 dní
  • stupňujúce sa bolesti už týždeň pred začiatkom menštruácie
  • krvavý moč
  • krvavá stolica
  • neplodnosť
  • bolesti pri pohlavnom styku

Súvisiace:

8 typov bolestí v podbruší: zistite, čo vám hrozí!

Dámy, viete, čo vám môže prezradiť vaša menštruácia?