Parazitológ: Prichyteným kliešťom rozhodne netočte! Najčastejšie sa prisajú pod kolenami, na trieslach, v podpazuší a za ušami

Vrchol kliešťovej sezóny je obvykle od mája do júla. Český parazitológ vysvetľuje, ako správne vybrať kliešťa, čo si obliecť, ak sa vyberiete do lesa, a s akou kožnou reakciou po odstránení kliešťa už treba navštíviť lekára?
ako správne vybrať kliešťa?

Zdroj: Pixabay.com

Aktivita kliešťov začína podľa miestnych podmienok v druhej polovici marca a končí v prvej polovici novembra. Vrchol je obvykle od mája do júla.

Miestami s najväčím výskytom kliešťov sú predovšetkým listnaté a zmiešané porasty, najmä ich okraje zarastené krovinami a bylinami, vrátane okrajov ciest a vodných brehov. S výskytom kliešťov treba počítať aj vo väčších parkoch a záhradách.

Český parazitológ RNDr. Milan Daniel DrSc., ktorý sa problematike kliešťov dlhodobo venuje, v rozhovore pre portál lidovky vysvetľuje, ako by sme sa mali správať, ak trávime čas na miestach s predpokladaným zvýšeným vyskytom kliešťov.

Oblečenie, najmä nohavice, by malo byť z hladkej, svetlé látky, na ktorej sa kliešť ťažko udrží a je dobre vidieť. Mali by sme použiť repelent, najmä od kolien nižšie, pri zbere lesných plodov tiež na ruky a rukávy. V teréne so zvýšeným výskytom kliešťov by si ľudia nemali sadať na zem, ani napr. na deku, “ upozorňuje parazitológ.

Po návrate z prírody je dôležité prezrieť si starostlivo celé telo. Miesta najčastejšieho prisatia kliešťov sú podkolenná jamka, triesla, podpazušie a za ušami.

U detí môžeme kliešťov nájsť aj medzi vlasmi na hlave. Kliešte sa však môžu prichytiť kdekoľvek.

Parazitológ upozorňuje aj na menej známy fakt, a to, že napadnúť, prípadne infikovať nás môžu aj nedospelé kliešte, čiže larvy. Po návšteve lesa tiež odporúča viac ako iba sprchu.

Sprchovanie, ani umytie žinkou, nestačí! Je nutné prehliadnuť telo a zopakovať to aj nasledujúce ráno, pretože kliešť sa môže pohybovať aj niekoľko hodín po tele, než sa prichytí. Je nutné nájsť kliešťa skôr, než sa plne rozvinie proces sania krvi. V slinách kliešťa sú obsiahnuté aj látky brzdiace zápalovú reakciu, takže svrbenie vyvolané prisatím sa dostavuje až po niekoľkých hodinách,“ odporúča odborník.

Odborník na kliešťov tiež neodporúča kliešťom točiť a opisuje, ako správne vybrať kliešťa.

Miesto prisatia je nutné dezinfikovať jódovým či iným dezinfekčným prostriedkom. Pomocou navlhčenej textílie, napríklad žinky, ľahko pohybujte kliešťom zo strany na stranu. Ten sa za dve až tri minúty uvoľní. Môžete tiež kliešťa opatrne podobrať čo najbližšie pri povrchu pokožky a vybrať mäkkou pinzetou. Rozhodne však kliešťom netočte! Pri pokuse o otáčanie sa odtrhne predná časť kliešťa, zostane v koži a spôsobí dlho pretrvávajúce stvrdnutie tkaniva, prípadne ľahký zápal, “ dodáva parazitológ.

Odborník tiež vysvetľuje, že odstránenie kliešťa vyvolá vždy začervenanie pokožky v mieste prichytenia. To môže pretrvávať dva až tri dni. Ak sa nezväčšuje, nejde o borreliové začervenanie kože.

Pokiaľ naopak pozorujete zväčšujúcu sa začervenanú škvrnu na koži, ktorá väčšinou v centre zbledne, navštívte lekára. Možné príznaky boreliózy rozhodne neignorujte.


Prečítajte si aj:

Českí vedci otestovali novú vakcínu proti borelióze, mala 100%-nú účinnosť

Nedajte kliešťovej borelióze šancu!