Detskí lekári varujú: Deti mladšie ako 2 roky by rúška nosiť nemali!

Lekári tiež pripomínajú, že doposiaľ sa objavilo len málo závažných prípadov detí nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, pričom v školách, ani v zariadeniach dennej starostlivosti, k šíreniu vírusu nedošlo takmer vôbec.
Deti mladšie ako 2 roky by podľa lekárov nemali nosiť ochranné rúška

Zdroj: Pexels.com

Sťažené dýchanie, riziko zadusenia a nebezpečenstvo úpalu

Japonská pediatrická spoločnosť sa rozhodla varovať rodičov, aby deťom mladším než dva roky nedávali ochranné rúška.

Tento ochranný prostriedok, používaný v súčasnosti na zamedzenie šírenia koronavírusu, im totiž sťažuje dýchanie a zvyšuje riziko zadusenia. U dojčiat navyše nosenie rúšok zvyšuje nebezpečenstvo úpalu.

"Malým deťom, ktoré majú úzke dýchacie cesty, môžu masky sťažovať dýchanie," uviedla v stanovisku spoločnosť detských lekárov s tým, že to zvyšuje záťaž na ich srdce.

Japonskí detskí lekári navyše argumentujú aj tým, že deoposiaľ sa objavilo len málo závažných prípadov detí nakazených koronavírusom SARS-CoV-2.

Deti sa väčšinou infikovali od členov rodiny, pričom v školách, ani v zariadeniach dennej starostlivosti k šíreniu tohto vírusu nedošlo takmer vôbec.

Nosenie ochranných rúšok u malých detí neodporúčajú ani americké Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) a americká akadémia pre pediatriu.

Na Slovensku aktuálne platia tieto nové pravidlá pre nosenie rúšok!

Japonsko zaznamenalo doteraz viac ako 16-tisíc prípadov ochorenia COVID-19, pričom viac ako 800 ľudí ochoreniu aj podľahlo.

Japonský premiér Šinzó Abe v pondelok oznámil, že stav núdze, zavedený v súvislosti s pandémiou koronavírusu, prestáva platiť na celom území krajiny vrátane metropoly Tokio.

Zároveň však varoval, že ak sa vírus začne znova šíriť, môže dôjsť k obnoveniu stavu núdze v krajine.


Mohlo by vás zaujímať:

Detské ihriská a pieskoviská sú znovu otvorené. Rodičia, na toto si dávajte počas pandémie pozor!

Zapácha vám pod rúškom z úst? Tu je 5 dôvodov prečo a 5 tipov, ktoré vám pomôžu tento nepríjemný problém odstrániť!