Doktorka Rozborilová o labioplastike: Intímna plastika tam dole je stále tabu, rieši estetické problémy aj chronické zápaly

Dnes už existujú kliniky, ktoré vám vyčarujú perfektné telo aj tvár. No stále existuje téma, ktorá je v rámci plastickej chirurgie pomerne dosť tabuizovaná. Je ňou intímna plastika tzv. labioplastika. Intímne partie patria na ženskom tele k tým najcitlivejším miestam. Prečo sa o tom nehovorí? Pýtali sme sa odborníčky na estetickú chirurgiu z renomovanej kliniky Esthetic, MUDr. Alexandry Rozborilovej, PhD.
MUDr. Sandra Roborilová

MUDr. Alexandra Roborilová, PhD., odborníčka na estetickú chirurgiu a majiteľka kliniky Esthetic | Zdroj: Instagram / Doktorka_Sandra

Ženské telo prechádza celý život hormonálnymi zmenami, a aj proces starnutia v značnej miere napomáha k vizuálnym nedokonalostiam. V dôsledku týchto zmien, prípadných pôrodov či zdravotných problémov nám ostávajú nepekné spomienky, a často aj nepríjemné zdravotné komplikácie, ktoré znižujú kvalitu života. Príčiny môžu byť rôzne, no moderné riešenia existujú.

Ak zvažujete úpravu intímnych partií – labioplastikou, treba sa poradiť v prvom rade s odborníkom. Samozrejme, každá z nás sa stretla s rôznymi skrášľovacími technikami na redukciu vrások, odstránenie ochlpenia alebo odstránenia nepeknej celulitídy. Niektoré zákroky sú však potrebné kvôli eliminácii zdravotných problémov a zvýšenia životného komfortu. Prečo sa teda o nich tak často nehovorí sme sa pýtali doktorky a uznávanej odborníčky na estetickú chirurgiu MUDr. Alexandry Rozborilovej, PhD.

Čo je labioplastika, a ako prebieha tento chirurgický zákrok?

Labioplastika je chirurgická úprava intímnych partií, ktoré sú asymetrické veľkosťou či tvarom v dôsledku hormonálnych alebo vrodených zmien. Najčastejší problém v oblasti intímnych partií spôsobuje zväčšenie a predĺženie malých pyskov, ktoré presahujú cez veľké pysky a spôsobujú pacientke nemálo problémov. Sú viditeľné cez spodnú bielizeň, plavky a aj cez priliehavejšie oblečenie. Tiež zvyknú prekážať pri bežných športových aktivitách, ako napríklad jazda na bicykli, koni či motorke. Operáciou sa dosiahne ich optimálne zmenšenie, odstráni sa previs, a tiež zabezpečí estetická úprava pri zachovaní normálnej citlivosti a sexuálnej funkcii,“ vysvetľuje odborníčka MUDr. Alexandra Rozborilová, PhD.

Pred zákrokom sa počas konzultácie s lekárom dohodne želaný výsledok, a tiež zvolíme vhodný operačný postup. Zákrok sa vykonáva v lokálnej anestézii a trvá približne hodinu. Po operácii odporúčame pokojový režim – bez aktívneho športu a pohlavného styku zhruba 3 – 4 týždne. Operácie sú šetrné a realizované tak, aby po operácii bol vzhľad prirodzený, bez rušivých jaziev alebo poruchy močenia či citlivosti malých pyskov a klitorisu, a tiež bez problémov v prípade ďalších pôrodov.

Aké sú hlavné dôvody, pre ktoré sa ženy rozhodnú pre intímnu plastiku?

„Hlavným dôvodom podstúpenia labioplastiky sú estetické požiadavky, zlepšenie sexuálneho života a zbavenie sa chronických zápalov intímnych partií či močových ciest. Operácia menšieho rozsahu sa robí bežne v lokálnej anestézii s patričnou predoperačnou prípravou a nie je nutná hospitalizácia. V prípade zvýšenej citlivosti pacientky, alebo ak operácia zahŕňa aj ďalšie úpravy, ako napríklad korekciu vagíny, vtedy je vhodná celková anestézia s krátkou hospitalizáciou,“ odporúča MUDr. Alexandra Rozborilová, PhD. z prestížnej kliniky Esthetic.

Labioplatika - predtým a potom

Úprava intímnych partií - labioplastika. Pred zákrokom a po ňom. | Zdroj: Shutterstock.com

Okrem korekcie veľkosti malých pyskov sa stretávame aj s ďalšími požiadavkami úpravy vonkajšieho genitálu. Najčastejším ďalším problémom je korekcia jazvy po opakovanej epiziotomii – nástrihu pri pôrodoch, čo spôsobuje niekedy zväčšenie pošvového vchodu a rozšírenie vagíny. Operáciou sa zúži vchod, čo prináša obom partnerom lepšie sexuálne uspokojenie.

V období po menopauze dochádza často aj k úbytku tukového a väzivového tkaniva, a naopak k nahromadeniu nadmerného tuku v oblasti ohambia – venušinho pahorku. Tento problém môžeme riešiť odobratím tukového tkaniva, kde je v nadbytku – liposukcia, a zároveň ho môžeme doplniť do veľkých pyskov – lipografting, čo opticky a esteticky omladí ich vzhľad. Okrem toho môžeme pomocou laserovej terapie zlepšiť aj elasticitu sliznice vagíny.

S akými ďalšími požiadavkami prichádzajú pacientky k vám na kliniku? Čo sa ešte dá vyriešiť labioplastikou?

Najjednoduchším výkonom pri úprave ohanbia je chirurgické vyňatie rôznych znamienok, fibrómov, a iných takzvaných kožných exofytov. Ženy s nimi často prichádzajú, aby si boli isté, že im po takejto operácii nezostanú neželané stopy ako sú jazvy, deformácie alebo asymetrie.

Trochu náročnejšia na trvanie a rozsah je korekcia Venušinho pahorku. Niektoré ženy trpia nadmerným ukladaním tuku, tzv. lipomatózou tejto oblasti, ktorá je okolím výrazne vnímaná ako v oblečení, tak i napríklad v plavkách. Rieši sa väčšinou liposukciou.

Labioplasika

Ak zvažujete úpravu intímnych partií – labioplastikou, v prvom rade sa podraďte s odborníkom. | Zdroj: Youtube / Esthetic

Pri každej operácii lekár upozorní pacienta na zdravotné riziká, ktoré sú spojené s operačným zákrokom. Aké riziká môžeme očakávať pri intímnej plastike?

Riziká tejto operácie sú minimálne. Skúsený plastický chirurg vytvaruje prirodzene veľké a tvarované pysky. Po operácii upozorňujeme na riziko druhotného, pooperačného krvácania, ktoré síce nie je nebezpečné, ale môže spôsobovať dlhšie pretrvávajúci opuch príslušného pysku. Ošetrovanie operovaných pyskov je jednoduché, odporúčame napríklad roztok repíka. Jazvičky po zahojení nie sú viditeľné a nemajú žiadny vplyv na elasticitu pošvového vchodu. Pohlavný styk je možný o mesiac po operácii.


Ľudí tiež zaujalo:

Dámy, netrápte sa zbytočne: Intímna plastika je rýchla, efektívna a hlavne diskrétna

Krajšia pleť vďaka jedinému (zá)kroku: Odborníčka radí, ako to dosiahnuť