Hormonálna antikoncepcia mení aj štruktúru mozgu

Spôsobov ochrany pred neželaným tehotenstvom je veľa. Zistilo sa, že hormonálna antikoncepcia mení štruktúru mozgu.
hormonalna antikoncepcia

Zdroj: Pexels.com

O hormonálnej antikoncepcii sa vie, že ovplyvňuje hladinu hormónov a tým stimuluje činnosť vaječníkov. Má vplyv na plodnosť ženy, často je zaznávaná pre mnohé negatívne účinky, no zároveň je veľmi obľúbenou formou ochrany pred neželaným tehotenstvom. Vedci zistili, že okrem pohlavných orgánov navyše vplýva aj na štruktúru mozgu.

Americkí vedci z Rádiologickej spoločnosti Severnej Ameriky skúmali účinky hormonálnej antikoncepcie na hypotalamus v mozgu. Hypotalamus produkuje hormóny a reguluje telesné funkcie ako napríklad telesná teplota, nálada, chuť do jedla alebo aj spánkový cyklus.

V spomínanej štúdii vedci popisujú zaujímavý fakt: ženy, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu zloženú z hormónov estrogén a progesterón, majú menší hypotalamus v priemere až o 6%. Jeden z možných predpokladov na vysvetlenie tohto dôkazu je, že znížený rast mozgových buniek je zapríčinený syntetickými hormónmi v tabletkách. Môže byť tiež odpoveďou na otázku, prečo sú hormonálna antikoncepcia a jej vedľajšie účinky ako depresia a zlá nálada, často spojené s užívaním tohto druhu ochrany.

Antikoncepcia áno alebo nie?

Aj vďaka nežiaducim účinkom veľa žien zvažuje, či je pre ne vhodné, aby užívali syntetické hormóny. Okrem spomínanej zlej nálady a sklonom k depresiám, prevládajú medzi nežiaducimi účinkami aj migréna a nevoľnosť. Nebezpečenstvo predstavuje aj zvýšená zrážanlivosť krvi a s ňou spojené riziko mozgovej príhody či srdcového infarktu. Po vysadení je tiež vysoký predpoklad dočasnej alebo trvalej neplodnosti.

Na strane druhej je hormonálna antikoncepcia stále vyhľadávaná, lebo jej účinnosť je vysoká a je veľmi praktická, hoci nechráni pred pohlavnými chorobami. Hormonálnu antikoncepciu často lekári indikujú dospievajúcim dievčatám aj na zhoršené akné.

Aké sú iné druhy antikoncepcie?

Páry často ako spôsob ochrany pred neželaným tehotenstvom volia bariérovú antikoncepciu, pod ktorú radíme kondómy a to mužské aj ženské. Ďalej poznáme chemickú antikoncepciu v podobe spermicídnych čapíkov alebo krémov, ich účinnosť je však nízka. Ženy v strednom veku zvyknú podstúpiť zákrok, pri ktorom im lekár zavedie vnútromaternicové teliesko, tzv. Danu. To má za účel zabrániť už oplodnenému vajíčku, aby sa usadilo v maternici. V prípade, že partneri už neplánujú ďalšie potomstvo, môžu sa rozhodnúť pre sterilizáciu. Možnosťou sú aj prirodzené metódy plánovania rodičovstva, ktorých účinnosť súvisí so sebapoznaním ženského tela a plodnosti. Poslednou a núdzovou možnosťou antikoncepcie je tzv. “tabletka po”. Je založená na hormonálnom princípe a jej spoľahlivosť je úzko spojená s časom, kedy ju žena užije.


Prečítajte si aj súvisiacu tému:

Ako zistiť, kedy máte svoje plodné dni?