Slovensko uvoľňuje opatrenia! Tieto obchody a služby môžu byť od dnes znovu otvorené

Stále je však potrebné dodržiavať prísne hygienické opatrenia a v prípade, ak počet nových prípadov COVID-19 narastie, opäť sa vrátime k pôvodným obmedzeniam.
Mimoriadna správa - správa dňa

Zdroj: súkr.archív

V prvej fáze uvoľňovania opatrení sa na Slovensku od 22.4.2020 otvárajú menšie obchody a služby, vonkajšie trhoviská aj športoviská.

Celý plán otvárania obchodov a služieb, ktorý v pondelok predstavila vláda, má štyri fázy. Ďalšie fázy by mali v ideálnom prípade nasledovať v intervaloch dvoch týždňov.

O prechode do ďalšej fázy bude vláda rozhodovať podľa stanového ukazovateľa počtu novým prípadov koronavírusu. Nová fáza začne, ak tento ukazovateľ neprekročí hodnotu 100.

Medzi 100 a 150 sa zachová doterajšia fáza, viac ako 150 nakazených bude znamenať opätovné zatváranie prevádzok.

Zoznam obchodov a služieb otvorených od 22.4.2020

Zoznam obchodov a služieb otvorených od 22.4.2020

Zdroj: Facebook.com

Vo všetkých otvorených obchodoch a prevádzkach budú platiť prísne hygienické opatrenia - povinné prekrytie horných dýchacích ciest, dezinfekcia rúk, pravidelné čistenie a vetranie priestorov, dodržiavanie dvojmetrových rozostupov či obmedzenie jeden zákazník na 25 m2 predajnej plochy.

Detailný zoznam obchodov a prevádzok, ktoré dostali zelenú a možu otvoriť, nájdete v usmernení hlavného hygienika SR.

Pre seniorov nad 65 rokov platí nový predajný čas

Pre najviac ohrozenú skupinu ochorením COVID-19, seniorov nad 65 rokov, bude v obchodoch platiť po novom vyhradený predajný čas od 9.00 do 11.00 h, a to od pondelka do piatka.

Obchody a služby musia zabezpečiť, aby v tomto čase nakupovali iba ľudia v tomto veku. Nakupovať v inom čase majú zakázané.


Prečítajte si tiež:

Máte podozrenie na koronavírus? Môžete požiadať o vyšetrenie, stačí vyplniť elektronický formulár

Pred testovaním na COVID-19 dodržiavajte tieto zásady!