Hľadanie záchrany pred koronavírusom pokračuje. Pomôže 100 rokov stará vakcína proti tuberkulóze?

Svet zúfalo čaká na vakcínu, ktorá by ľudí ochránila pred nákazou novým koronavírusom SARS-CoV-2. Na jej vývoji usilovne pracujú desiatky tímov po celom svete, no jej vývoj bude zrejme trvať ešte dlhé mesiace. Do boja s pandémiou COVID-19 však vstupuje aj vakcína stará 100 rokov.
je vakcína proti tuberkulóze účinná aj proti koronavírusu?

zdroj: rawpixel.net

Definitívne vyriešenie pandémie COVID-19 prinesie buď úplná likvidácia vírusu, ako sa to podarilo v roku 2004 s vírusom SARS, alebo účinná vakcína.

Prvá možnosť nie je príliš pravdepodobná, vzhľadom na to, ako rýchlo sa nový koronavírus SARS-CoV-2 šíri svetom. Vývoj vakcíny však beží na plné obrátky.

Na vývoji vakcíny proti koronavírusu pracuje viac ako 50 tímov na celom svete

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pracuje na očkovacej látke viac ako 50 tímov z celého sveta. Prvú injekciu vakcíny dostali dobrovoľníci už 16. marca, keď v USA spustila testovanie biotechnologická spoločnosť Moderna.

V Číne zahájila v rovnakom čase testy vakcíny spoločnosť Cansino Biologics v spolupráci s armádnym biotechnologickými ústavom.

Americká vakcína je jednoduchá na výrobu. Tvorí ju molekula ribonukleovej kyseliny (RNA), podľa ktorej by si mal organizmus očkovaného človeka vyrobiť bielkovinu dovoľujúcu koronavírusu prienik do ľudských buniek.

Imunitný systém človeka následne identifikuje vírusovú bielkovinu ako cudzorodú a vytvorí si proti nej protilátky. Takto pripravená imunitná odozva by potom mala človeka chrániť pred infekciou skutočného koronavírusu.

Čínska vakcína sa vyrába o niečo zložitejšie. Tvorí ju neškodný adenovírus upravený metódami génového inžinierstva, aby ako trójsky kôň pašoval do ľudského organizmu gén z nového koronavírusu.

Človek si podľa tohto génu vyrobí vírusovú bielkovinu, ktorá zmobilizuje imunitný systém a zaistí imunitu proti infekcii koronavírusu.

Kým princíp americkej vakcíny ešte nikde vo svete neviedol k úspešnému vývoju vakcíny, čínska Cansino Biologics slávila so svojou stratégiou úspech už pri vývoji vakcíny proti ebole.

V hre sú aj ďalšie tímy a ďalšie stratégie. Nádejne sa javí napríklad vakcína PittCoVacc vyvinutá vedcami z Pittsburskej univerzity. Vsádza na tradičný prístup, keď sa ako vakcína podáva priamo bielkovina vírusu SARS-CoV-2.

Dočasná správanie nového koronavírusu SARS-CoV-2 zvádza k miernemu optimizmu. Jeho dedičná informácia sa mení len pomaly, a vírus tak zostáva pre vakcíny stabilným cieľom.

Nemalo by teda u neho hroziť to, čo je typické napríklad pre vírusy chrípky alebo HIV. Tie patria ku genetickým chameleónom a imunitnej obrane vybudovanej vakcínou sa dokážu rýchlo vyhnúť.

100 rokov stará vakcína

Hlavný problém nepredstavuje ani tak samotný vývoj vakcíny proti koronavírusu, ako testy jej účinnosti a bezpečnosti. Vedci sa snažia vývoj vakcíny urýchliť.

Americká Moderna napríklad vypustila predklinické testy na laboratórnych zvieratách a pristúpila rovno na testovanie vakcíny na dobrovoľníkoch.

V súvislosti s očkovaním proti koronavírusu SARS-CoV-2 sa dostáva do hry aj vakcína, ktorá nie je zacielená proti koronavírusu, ale mieri na baktériu Mycobacterium tuberculosis vyvolávajúce tuberkulózu.

Vakcínu vyvinuli už v dvadsiatych rokoch minulého storočia francúzskí mikrobiológovia Alberto Calmette a Camilla Guerin. Tvoria ju živé, ale oslabené baktérie Mycobacterium bovis.

Injekcia 100 rokov starej vakcíny navodzuje imunitu proti pôvodcovi ľudskej tuberkulózy, ale má ďaleko od 100% úspešnosti.

Dánski lekári si však pred časom všimli, že imunita navodená očkovaním proti tuberkulóze zvyšuje odolnosť proti mnohým ďalším infekciám, vrátane nákazy najrôznejšími vírusmi.

Zdá sa, že očkovacia látka "vytrénuje celkovú imunitu". Experimentálne bola po injekcii vakcíny proti tuberkulóze potvrdená zvýšená odolnosť napríklad pri víruse žltej zimnice.

Ľudia očkovaní vakcínou proti tuberkulóze nebudú proti koronavírusu SARS-CoV-2 imúnni. Mohli by však mať ľahší priebeh ochorenia COVID-19, a byť bez vážnejších komplikácií.

Túto nečakanú zbraň proti COVID-19 začali testovať lekári v Holandsku, Grécku, Austrálii či Británii. Očkovaniu sa podrobili dobrovoľníci z radov zdravotníkov čeliacich zvýšenému riziku nákazy koronavírusom alebo seniori, ktorým hrozia pri ochorení vážne komplikácie.

Z hľadiska bezpečnosti je vakcína dlhodobo overená. Nakoľko zaberie ako prevencia pri COVID-19, sa však musí ešte len ukázať.


Prečítajte si aj:

Epidemiológ z Harvardu nepredpokladá koniec pandémie COVID-19 v lete 2020!

80% pacientov s COVID-19, ktorí sú napojení na pľúcnych ventilátoroch, nakoniec zomrie!