Máte podozrenie na koronavírus? Môžete požiadať o vyšetrenie, stačí vyplniť elektronický formulár

Spozorovali ste na sebe príznaky ochorenia, stretli ste sa s niekým, kto sa v nedávnej dobe vrátil na Slovensko zo zahraničia alebo sa u niekoho vo vašom okolí potvrdilo ochorenie COVID-19? Môžete požiadať o vyšetrenie. Formulár k žiadosti stačí vyplniť elektronicky.
koronavírus spôsobuje zvýšenie teploty

Medzi príznaky koronavírusu patrí aj zvýšenie teploty. | Zdroj: Pexels.com

Objavili sa u vás príznaky ochorenia?

Horúčka, suchý dráždivý kašel, bolesť hrdla a problémy s dýchaním sú najčastejšie príznaky ochorenia COVID-19. Pokiaľ máte podozrenie, že ste sa nakazili novým koronavírusom, stretli ste sa s niekým, kto nedávno pricestoval zo zahraničia alebo sa u neho potvdil koronavírus, môžete požiadať o vyšetrenie.

Formulár so žiadosťou o vyšetrenie na COVID-19

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) spolu s Úradom vlády SR pripravili elektronický formulár žiadosti o vyšetrenie na COVID-19. Na základe vyplneného formulára budete objednaný na mobilné odberové miesto, na ktorom vám zdravotnícky personál odoberie vzorky a následne z nich vykoná test na koronavírus.

Formulár: Žiadosť o vyšetrenie na COVID-19

Viac informácií o tom, ako vyplnit formulár a kde všade sú zriadené mobilné odberné miesta sa dozviete na www.korona.gov.sk

Ako prebieha vyšetrenie na mobilnom odbernom mieste?

Vyšetrenia sa nemusíte vôbec báť. Zdravotníci vám odoberú vzorky na testovanie - výter z hrdla a nosa.

NCZI ďalej upozornňuje, že na odberné miesto je potrebné prísť osobným autom a tiež, že test a následná karanténa je povinná pre všetkých pasažierov vo vozidle.

testovanie na koronavirus na mobilnych odberych miestach

Na vyšetrenie na COVID-19 je potrebné prísť osobným autom. | Zdroj: Air Force / Airman 1st Class Alexis Christian

Aké zásady je potrebné dodržať pred vyšetrením?

  1. Príďte nalačno.
  2. Pred vyšetrením nepoužívajte nijaké voľnopredajné prípravky na potlačenie príznakov ochorenia, akými sú napr. pastilky na cmúľanie, ústne spreje, ani žuvačky či ústnu vodu.
  3. Povolené je len pitie nechladenej čistej vody.
  4. Nefajčite.
  5. Pred výterom si poriadne vyfúkajte nos a odkašlite si.

Viac informácií sa dozviete na www.korona.gov.sk


Prehľad aktuálnych informácií o koronavíruse nájdete v článku Koronavírus na Slovensku. Stále aktualizované dôležité informácie