Ako si vyrobiť kvások? Jednoduchý postup + recept na domáci kváskový chlieb!
Zdroj: Flickr.com
Omrzeli vás chleby z pekárne alebo by ste chceli vyskúšať niečo nové? Skúste si založiť svoj vlastný kvások a piecť si pečivo z neho doma!
Keď sa rozhodnete podstúpiť dobrodružnú cestu za výrobou vlastného kvásku, mali by ste vedieť, že kvások je takmer ako živý tvor a počas jeho rastu mu musíte poskytovať neustálu starostlivosť vo forme kŕmenia, stálej teploty a kontroly.
Ako si vyrobiť kvások doma?
Základné ingrediencie na výrobu kvásku doma sú ražná múka a voda. Nič iné, okrem trpezlivosti, potrebovať nebudete. Kvások sa vyrába počas štyroch dní.
Prvý deň sa kvások založí, druhý a tretí deň prebieha jeho kŕmenie a štvrtý deň je kvások pripravený na pečenie alebo na ďalšie skladovanie v chladničke.
Deň prvý: založenie kvásku
Pripravte si zavárací pohár alebo inú väčšiu nádobu až do 1 litra objemu, ražnú múku a vodu. Ďalej postupujte nasledovne:
- Zmiešajte vodu a múku zhruba v pomere 1: 1, vody môže byť o trochu viac.
- Použite 50 - 100 g múky, záleží predovšetkým na veľkosti vašej nádoby.
- Po zamiešaní priklopíme viečkom alebo inak privrieme nádobu a necháme odpočívať najlepšie pri stále rovnakej teplote.
Deň druhý: prvé kŕmenie kvásku
Tento deň by malo byť cesto kyslasté. Premiešame a ochutnáme, ak je kyslasté, môžeme pristúpiť ku kŕmeniu, pokiaľ nie je, počkáme do ďalšieho dňa. Kŕmenie kvásku by malo prebiehať v rovnaký čas ako jeho založenie.
Ražnej múky sa pridáva toľko, koľko je momentálne založeného kvásku, teda ak máme 50 g múky a 60 ml vody, múky budeme pridávať 110 g. Rovnako toľko pridáme ku kvásku vody a zase uchovávame pri rovnakej teplote.
Dôležitým ukazovateľom, ako sa kvásku darí, je jeho vzhľad i chuť. Kvások by mal mať stále rovnakú farbu a mali by sa v ňom tvoriť bublinky, zo začiatku menšie, potom by mali nadobúdať na objeme.
Chuť kvásku by mala byť kyslá a vôňa naopak príjemná a výrazná - asi ako pri kvasení ovocia. Avšak nie každému musí kvások voňať, preto sa orientujte skôr podľa chuti.
Deň tretí: druhé kŕmenie kvásku
Dnes by ste mali nakŕmiť kvások zase dvojitým množstvo múky i vody. Ak by to znamenalo kŕmenie príliš veľkým objemom a kvások by sa vám do pohára už nemusel vojsť, môžete si oddeľte napríklad iba 50 g a nakŕmiť ho 50 g múky a pridať vodu.
Zvyšok môžete uchovať v chladničke pre ďalšie použitie. Zase by ste mali kvások kŕmiť v rovnakom čase ako včera.
Deň štvrtý: uchovávanie kvásku
Kvások by mal byť hotový. Mal by mať výraznú vôňu a kyslú chuť, ale nie príliš agresívnu. Z kvásku si môžete upiecť svoj prvý kváskový chlieb, recept nájdete nižšie.
Teraz už stačí kvások len viesť, teda držať pri živote, kŕmiť a znovu z neho piecť. Kvások by mal byť uložený v uzavretom zaváracom poháre v chladničke.
Recept na kváskový chlieb
- 300 g kvásku
- 300 g pšeničnej chlebovej múky
- 140 g vody
- 10 g soli
- 5 g rasce
Všetky suroviny spracujeme vo veľkej mise a veľmi dlho miešame. Konzistencia cesta by mala byť redšia, pri nadvihnutí varešky by sa mali tvoriť povrazce cesta.
Cesto vyklopíme z misy a miešame na pomúčenej ploche. Hoci bude cesto riedke, postupným zapracovaním a prekladaním cesta sa z neho stane hladká guľa.
Z cesta vyrobte oblý bochník, ktorý necháte asi pol hodiny odpočívať pod igelitom. Potom cesto preneste do poriadne vysypanej ošatky a nechajte kysnúť. Kysnutie môže trvať až 5 hodín.
Chlieb pečieme na 250 stupňov s troškou vody na dne rúry. Pečieme približne pol hodiny, to, že je chlieb dopečený poznáme podľa dutého zvuku pri poklepaní na kôrku.
Potom chlieb necháme vychladnúť na mriežke, zabalený v utierke vydrží asi 3 dni.
Prečítajte si aj:
Ako si vyrobiť droždie doma? Tento recept na domáce droždie vám nahradí to kupované!
Ako piekli chlieb naši starí rodičia?