Zdraviu prospešné náhrady rafinovaného cukru: Ktoré z 10 sladidiel je ešte zdravé a ktoré už nie?

Cukor nie je zdravý, sladká chuť je však príjemná. Pre zdravie je najlepšie sa mu vyhnúť, prípadne jeho konzumáciu v čo najvýraznejšej miere obmedziť. Sladkú chuť je však možné si dopriať aj podstatne zdravším spôsobom. Ako? Možností je viacero.

4. Yakónový sirup

Yakónový sirup je získavaný z rastliny yacón rastúcej v Južnej Amerike. Yacon sirup obsahuje cca 1/3 kalórií bežného cukru.

Fruktooligosacharidy ktoré obsahuje môžu znižovať sekréciu „hladového“ hormónu ghrelín, ktorý reguluje chuť do jedla, čo môže pomôcť pri redukcii hmotnosti (6).

Tento sirup, je navyše prínosom pre črevný mikrobiom, čo je veľmi dôležitá skutočnosť nielen pre správne fungovanie imunity, ale aj mozgu (7).

rastlina yacón

Yacónový sirup sa vyrába z rastliny Yacón rastúcej v Južnej Amerike. Plody rastliny pripomínajú zemiaky. | Zdroj: NusHub / Cropsforthefuture.org / Wikimedia Commons

Jeho konzumácia vo veľkom množstve má však aj svoje nevýhody - môže viesť ku plynnatosti, hnačke alebo iným zažívacím ťažkostiam. Ďalšou jeho nevýhodou je, že sa môže používať len pre potreby studenej kuchyne.


Súvisiaca téma: Ako cukor škodí zdraviu? 7 negatívnych dopadov rafinovaného cukru na zdravie


4 prijateľné náhrady cukru

Existuje niekoľko prírodných sladidiel, ktoré môžu byť občas použité ako náhrada cukru. Dá sa povedať, že sú „menej zlé“ ako bežný cukor. Avšak stále sú to formy cukru. Sú to tieto 4 sladké náhrady.

1. Kokosový cukor

Kokosový cukor

Zdroj: Pixabay.com

Kokosový cukor obsahuje niekoľko živín, vrátane železa, zinku, vápnika a draslíka, ako aj antioxidanty. Obsahuje však rovnaký počet kalórií na jednu porciu ako bežný cukor. Má tiež veľmi vysoký obsah fruktózy, čo je hlavný dôvod, prečo je bežný cukor tak nezdravý.

Suma sumarum, kokosový cukor je veľmi podobný bežnému cukru a mal by sa používať striedmo (8).

2. Med

Med obsahuje stopové množstvo vitamínov a minerálov, ako aj množstvo prospešných antioxidantov. Jesť med môže zvýšiť hladinu antioxidantov v krvi, čo je bez pochýb zdraviu prospešné.

Jednou štúdiou bolo zistené, že konzumovať med po dobu 8 týždňov významne znížilo hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a triglyceridov v krvi u jedincov s cukrovkou ako aj CRP proteínu – to je nešpecifický ukazovateľ zápalového procesu. Tiež sa to odrazilo na zvýšení hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu. Zistená však bola aj zvýšená hladina cukru v krvi, nazývaná HbA1c, čo nie je dobrou správou (9, 10).

med

Zdroj: Pixabay.com

Aj napriek tomu, že štúdiami je preukázané, že med má isté zdravotné benefity, stále obsahuje fruktózu, ktorá zdraviu neprospieva. Jednoducho, med je stále cukor a nie je úplne neškodný.

3. Javorový sirup

Javorový sirup

Javorový sirup sa používa ako obľúbené sladidlo na palacinky. | Zdroj: Pixabay.com

Javorový sirup sa vyrába varením šťavy javorov. Obsahuje slušné množstvo minerálov vrátane vápnika, draslíka, železa, zinku a mangánu a antioxidantov (11). Nevýhodou je, že má veľmi vysoký obsah fruktózy.