Zdraviu prospešné náhrady rafinovaného cukru: Ktoré z 10 sladidiel je ešte zdravé a ktoré už nie?
4 zdravé náhrady cukru
1. Stevia
Stévia je získavaná z listov juhoamerického kríka Stevia rebaudiana. Je bezkalorická, preto jej konzum nie je spojený s nárastom hmostnosti.

Stévia sa zaraďuje medzi zdravé náhrady cukru. | Zdroj: Wikimedia Commons
Dokonca je považovaná za zdraviu prospešnú. Steviosid, ktorý je jednou zo sladkých zlúčenín v stévii, môže znížovať vysoký krvný tlak o 6–14% (1). Tiež znižuje hladinu cukru v krvi a produkciu inzulínu, čo má význam v prevencii cukrovky (2).
2. Xylitol
Xylitol patrí medzi cukrové alkoholy. Obsahuje 2,4 kalórií/g čo je o 40% menej ako rafinovaný cukor. Erytritol obsahuje ešte menej kalórií a to iba 0,24 kalórií/g. Ich konzumácia nezvyšuje hladinu cukru v krvi a ani hladinu inzulínu (3). Erytritol ani hladinu cholesterolu a triglyceridov (4).

Xylitol sa používa ako zložka na osladenie žuvačiek. | Zdroj: Wikimedia Commons
3. Erytritol
Rovnako ako Xylitol, aj Erytritol patrí medzi cukrové alkoholy. Erytritol je považovaný za bezpečný pre ľudskú spotrebu a je veľmi dobre znášaný (5). Štúdie na ľuďoch nepreukázali žiadne vedľajšie účinky erytritolu, ak je konzumovaný v primeranom množstve (1g na cca 0,5 kg telesnej hmotnosti).