Príznaky spojené s ochorením COVID-19 môžu byť aj strata čuchu a chuti, tvrdia odborníci

V Južnej Kórei, kde prebieha rozsiahle testovanie populácie, hlásilo 30% z 2000 pozitívne testovaných osôb, práve stratu čuchu ako hlavný symptóm.Čínsky Wu-chan hlási značné počty obetí v radoch ušných, nosných a krčných špecialistov, rovnako ako očných lekárov.
Strata čuchu a chuti sú zrejme príznaky spojené s ochorením COVID-19.

Zdroj: Pixabay.com

Matka infikovaná koronavírusom SARS-CoV-2 necítila plnú plienku svojho dieťaťa. Kuchári, ktorí zvyčajne spoznajú každé korenie v jedle, necítili kari alebo cesnak, a všetko jedlo im chutilo mdlo.

Ako píše server The New York Times, anosmia, teda strata čuchu, a ageúzia, čiže strata chuti, sa objavili ako zvláštny, ale významný príznak nákazy novým koronavírusom, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

V piatok Britská asociácia ušných, nosných a krčných lekárov, s odvolaním sa na správy kolegov po celom svete, vyzvala dospelých, ktorí stratili čuch, aby sa na 7 dní izolovali, aj keď nemajú žiadne ďalšie symptómy.

Publikované údaje sú zatiaľ obmedzené, avšak lekárov znepokojili dosť na to, aby vydali varovanie.

Skutočne chceme zvýšiť povedomie o tom, že ide o príznak infekcie, a že každý, kto spozoruje stratu čuchu či chuti, by sa mal izolovať. Mohlo by to prispieť k spomaleniu prenosu a zachrániť životy, “napísala v e-maile profesorka Claire Hopkinsová, prezidentka Britskej rinologickej spoločnosti.

Strata čuchu a chuti sú zrejme príznaky spojené s ochorením COVID-19

Spoločne s predsedom Britskej asociácie ušných, nosných a krčných lekárov , Nirmala Kumarom vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom vyzývajú zdravotníkov, aby používali ochranné prostriedky, ak budú liečiť pacientov, ktorí stratili čuch či chuť.

Varovali tiež pred vykonávaním zbytočných endoskopických vyšetrení nosových dutín, pretože vírus sa množí práve v nose a hrdle, a tento druh vyšetrenia môže vyvolať kašeľ alebo kýchnutie, a to môže lekára vystaviť vysokej hladine vírusu.

Ako uviedla Hopkinsová, dvaja britskí otorinolaryngológovia, ktorí sa nakazili koronavírusom, sú v kritickom stave.

Správy z čínskeho Wu-chanu, kde sa koronavírus na prelome roka objavil, tiež uvádzali značné počty obetí v radoch ušných, nosných a krčných špecialistov, rovnako ako očných lekárov.

V Južnej Kórei, kde prebieha rozsiahle testovanie populácie, hlásilo 30% z 2000 pozitívne testovaných osôb, práve stratu čuchu ako hlavný symptóm. Priebeh ich nákazy bol mierny.

Americká otorinologická akadémia zverejnila na svojej webovej stránke informácie, podľa ktorých zvyšujúce sa neoficiálne dôkazy naznačujú, že strata alebo znížená schopnosť čuchu a strata chuti sú príznaky spojené s ochorením COVID-19, a že boli pozorované u pacientov, ktorých nakoniec testovali pozitívne, aj bez ďalších príznakov.


Prečítajte si aj:

Máte podozrenie na koronavírus? 10 odporúčaní Ministerstva zdravotníctva, ako postupovať!

Ako postupuje koronavírus v tele? Pľúca prestávajú dodávať kyslík, organizmus sa rozpadá ako domino!