Áno tej je aj v protokole, ale okrem iného sa dosť uvažovalo aj o taxifoline-dihydroquercetine, ako možnom pomocníkovi pri boji s covidom. Na nete je o tom dosť info.
Slnkom a vitamínom D proti koronavírusu? Slnečný vitamín nájdete aj v týchto potravinách!
Zdroj: Pixabay.com
"Kam nechodí slnko, tam chodí lekár," znie staré príslovie. Práve slnečné žiarenie je najväčším zdrojom vitamínu D, ktorý posilňuje imunitu.
Vitamín D je jedinečný vitamín, pretože ho získavame nielen z potravy, ale naše telo si ho dokáže samo vyrobiť pri vystavení pokožky slnečnému žiareniu.
Mnohí ľudia sa však v týchto dňoch na čerstvý vzduch nedostanú, či už z dôvodu povinnej alebo doprovoľnej karantény.
Preto niektorí lekári odporúčajú užívať rybí tuk či jesť ryby, ktoré pomáhajú s doplnením vitamínu D a omega-3-mastných kyselín, dôležitých pre správne fungujúci imunitný systém.
Ide však o dlhodobú prevenciu, navýšenie hladiny v tele môže podľa pražského Štátneho zdravotného ústavu trvať 6 týždňov až 6 mesiacov.
"Vystavovať sa slnku je prevenciou proti infekcii všeobecne, nielen koronavírusu. Je dobré ľuďom odporúčať, nech sú na vzduchu a na slnku. Keď si vitamín D doplnia, a nebudú zároveň jesť prepálené vyprážané jedlá a nezdravé tuky, bude na tom ich imunitný systém a kondícia lepšie,"povedala virologička Naděžda Sojková z Nemocnice na Bulovce pre lidovky.cz.
Podľa vedcov spôsobuje šíriaci sa koronavírus SARS-CoV-2 v organizme človeka tzv. cytokínovú búrku, kedy ľudský imunitný systém reaguje prehnane a vznikajú zápaly. Práve vitamín D má výrazné protizápalové účinky.
Keďže podľa expertov aj politikov, možno zatiaľ len ťažko odhadovať, kedy vírusová nákaza COVID-19 poľaví, je posilnenie imunitného systému namieste.
"Nedostatok vitamínu D je v našej populácii veľmi častý. Hovorí sa, že je u nás málo slnka. Vitamín D podporuje nielen imunitu, ale aj regeneráciu tkanív. Ak sa človek, ktorý má vitamínu nedostatok, koronavírusom nakazí, horšie s infekciou bojuje. Ak je človek zavretý doma, je dobré mať substitúciu vitamínu D. Žiadne štúdie v súvislosti s COVID-19 však zatiaľ nemáme, " vysvetlila praktická lekárka MUDr. Jana Klečková pre lidovky.cz.
Najlepšie zdroje vitamínu D:
- Losos
- Slede a sardinky
- Olej z tresčej pečene
- Konzervovaný tuniak
- Vaječné žĺtky
- Kravské mlieko
Pre vegetariánov/vegánov:
- Hríby sušené na slnku
- Kvasnice
- Kakao
- Kokos
- Datle
- Rastlinné tuky a oleje
- Obilniny "umelo" obohatené o vitamín D - napr. ovsené vločky
Najlepšie zdroje omega-3-mastných kyselín:
- mastné ryby- losos, makrela a tuniak
- vlašské orechy
- konopné a ľanové semiačka/oleje
TIP: Dennú dávku omega-3 mastných kyselín si splníte napríklad lyžicou mletých vlašských orechov (alebo pasty), ľanových semienok, či lyžičkou ľanového oleja.
Prečítajte si aj:
Ako si vybudovať silnú imunitu pomocou potravín?
Boj s koronavírusom: 5 pozitívnych správ zo Slovenska a Česka, ktoré vás potešia!
In addition to being obtained through food, vitamin D is special in that it may also be produced by the body when exposed to sunshine.
mapsdirections.io
Doctors suggest taking vitamin D or omega-3 fatty acids to boost the immune system and potentially reduce inflammation, which could help with the management of COVID-19.
www.managemyhealth.biz