Ako cukor škodí zdraviu? 7+ negatívnych dopadov rafinovaného cukru na zdravie

Cukrov v ovocí, zelenine a produktoch s prirodzeným obsahom tukov a cukrov nie je dôvod sa obávať. Naopak je to v prípade produktov s umelo dodávaným, rafinovaným cukrom. Jeho konzumácia je jednou z hlavných príčin vzniku chronických chorôb, preto by mal tvoriť denne najviac 10% energetického príjmu (1).
Ako konzumácia cukru škodí zdraviu? 7+ negatívnych dopadov rafinovaného cukru na zdravie

Aké negatívne dopady prináša konzumácia rafinovaného cukru? | Zdroj: Shutterstock.com

Medzi dobre preskúmané negatívne dopady pridaného cukru patria tieto ochorenia

Uvedené zistenia je potrebné brať do úvahy v zmysle postupu akým ku ním výskumníci dospeli. Väčšinou pochádzajú z prierezových štúdií a to znamená, že slúžia v podstate na overenie výskytu určitých javov v populácii. Nedokazujú kauzalitu, tzn., že jeden faktor (napr. konzumácia cukru) jednoznačne spôsobuje nejaký stav (napr. zubný kaz).

Bez veľkého preháňania je možné povedať, že skrytý cukor je najškodlivejšou ingredienciou v potravinách (2).

1. Obezita

Obezita

Obezita je jedna z najrozšírenejších chorôb súčasnosti. | Zdroj: Shutterstock.com

Obezita je veľmi vážnou chorobou. S jej narastajúcou mierou priamo úmerne rastie pravdepodobnosť výskytu ďalších ochorení (3).

2. Cukrovka

K cukrovke často vedie práve obezita, vznikajúca následkom nadmernej konzumácie cukru (4). Navyše, nadmerná konzumácia cukru podnecuje vznik stavu, keď bunky prestanú reagovať na produkovaný inzulín, ktorým si organizmus stabilizuje hladinu cukru v krvi (5). Zvlášť nebezpečný je viscerálny tuk – tuk v brušnej dutine (6).

3. Srdcovo-cievne ochorenia

Cukor sa ďalej podieľa na vzniku zápalu, zvýšenej hladine triglyceridov, cukru a tlaku krvi, inými slovami, všetkých rizikových faktorov srdcovo-cievnych ochorení, na ktoré na celom svete zomiera najviac ľudí (7).


Súvisiace témy:

5 skorých príznakov, že vám štrajkuje pečeň

Pozor, toto má vplyv na vaše srdce a cievy

Vymeňte cukor za zdravšie varianty


4. Nádorové ochorenia

Aj v príčinách nárastu výskytu nádorových ochorení je zvýšená konzumácia cukru, jedna z hlavných príčin obezity a teda aj nádorových ochorení (8). Výskumom na viac ako 430 000 ľuďoch sa zistilo, že pridaný cukor bol spojený so zvýšeným rizikom vzniku karcinómu pažeráka, pohrudnice a tenkého čreva (9).

5. Kožné problémy

Dopad konzumácie cukru je možné nájsť aj v predčasných neželaných estetických prejavoch. Pokročilé konečné produkty glykácie (AGEs), považované za kľúčového hráča v procesoch starnutia kože (10) vznikajú ako dôsledok reakcie medzi cukrami a proteínmi v tele (11).

Cukor je spojený aj s vyššou pravdepodobnosťou vzniku akné, hlavne z potravín s vyšším glykemickým indexom (GI; 12). Výskum vykonaný na 2300 adolescentoch ukázal, že tí, ktorí často konzumovali umelo pridaný cukor mali o 30% vyššiu pravdepodobnosť rozvoja akné (13).

6. Spomalenie metabolizmu

Jedlo bohaté na pridaný cukor (s nedostatkom bielkovín, vlákniny, alebo tuku) je vyčerpávajúce aj z hľadiska energetického metabolizmu. Nastane totiž rýchly nárast hladiny cukru v krvi, inzulínu a energie, krátko po tom však nasleduje rýchly prepad energie (14).

7. Problémy s pečeňou

Štádiá poškodenia pečene cez steatozu (šťuovatenie) až po cirhozu

4 štádia poškodenia pečene: od zdravej pečene cez steatózu (šťukovatenie) až po nezvratnú cirhózu pečene | Zdroj: súkr.archív

Nadbytočný konzum pridaného cukru môže viesť aj ku nealkoholickému stukovateniu pečene (15). Obzvlášť nebezpečná je fruktóza, pričom však fruktóza obsiahnutá v ovocí a zelenine nie je pre ludské telo a jeho metabolizmus problém (16, 17, 18).

Výskum na 5900 dospelých ľuďoch preukázal, že tí, čo denne pijú sladené nápoje majú o 56% vyššie riziko rozvoja nealkoholického stukovatenia pečene v porovnaní s tými, ktorí ich nepijú (19).

8. Ďalšie zdravotné problémy

Okrem vyššie zmienených negatívnych dopadov sú tu ďalšie:

  • zvýšené riziko rozvoja obličkových ochorení (20),
  • cukor negatívne ovplyvňuje zdravie zubov - nakoľko pod vplyvom cukru v ústnej dutine v kombinácii s nesprávnou hygienou sa rozvíja zubný kaz (21);
  • nadmerná konzumácia cukru môže tiež zvýšiť riziko vzniku dny (22) - to je zápalový stav charakterizovaný bolesťou kĺbov.
cukor negatívne ovplyvňuje zdravie zubov

Cukor negatívne ovplyvňuje zdravie zubov. | Zdroj: Shutterstock.com

Cukor sa tiež prejavuje negatívnymi dopadmi na poznávacie funkcie: vysoký obsah cukru môže viesť ku zhoršeniu pamäti a bol spojený so zvýšeným rizikom demencie (23).

Konzumácia rafinovaných cukrov sa negatívne odzrkadľuje aj na nálade. Vedie ku euforickým, ale aj depresívnym pocitom, nervozite a úzkosti (24, 25). Spôsobuje totiž nerovnováhu regulačných látok v mozgu, čo môže viesť ku depresii, alebo iným poruchám duševného zdravia (26, 27, 28).


Viac informácií z oblasti podpory zdravia a prevencie nájdete v sekcii Prevencia chorôb alebo na www.pzpnporadenstvi.eu

individualne poradenstvo o podpore zdravia a prevencii chorob

Použité zdroje a odborné štúdie:

  1. Cut Down on Added Sugars
  2. Why hidden sugar is the worst ingredient in the modern diet
  3. 11 Reasons Why Too Much Sugar Is Bad for You
  4. High glycemic index diet as a risk factor for depression: analyses from the Women's Health Initiative
  5. Insulin and Insulin Resistance — The Ultimate Guide
  6. Body composition assessment for the definition of cardiometabolic risk.
  7. The top 10 causes of death
  8. Obesity as a Major Risk Factor for Cancer
  9. Sugars in diet and risk of cancer in the NIH-AARP Diet and Health Study
  10. Dietary Sugars and Endogenous Formation of Advanced Glycation Endproducts: Emerging Mechanisms of Disease
  11. Advanced glycation end products
  12. The effect of a high-protein, low glycemic-load diet versus a conventional, high glycemic-load diet on biochemical parameters associated with acne vulgaris: a randomized, investigator-masked, controlled trial
  13. Acne: prevalence and relationship with dietary habits in Eskisehir, Turkey.
  14. A high sugar, low fiber meal leads to higher leptin and physical activity levels in overweight Latina females as opposed to a low sugar, high fiber meal
  15. Fatty Liver: What It Is, and How to Get Rid of It
  16. Is Fruit Good or Bad for Your Health? The Sweet Truth
  17. Fruit and vegetable consumption and risk of coronary heart disease: a meta-analysis of cohort studies.
  18. Increased consumption of fruit and vegetables is related to a reduced risk of coronary heart disease: meta-analysis of cohort studies.
  19. Sugar-sweetened beverage, diet soda, and fatty liver disease in the Framingham Heart Study cohorts.
  20. Dietary sugar and artificial sweetener intake and chronic kidney disease: a review.
  21. How Sugar Causes Cavities and Destroys Your Teeth
  22. Sugar-sweetened beverages, urate, gout and genetic interaction.
  23. Glucose Levels and Risk of Dementia
  24. Sweetened beverages, coffee, and tea and depression risk among older US adults.
  25. Dietary pattern and depressive symptoms in middle age.
  26. Long-term inflammation increases risk of common mental disorder: a cohort study
  27. Sugar intake from sweet food and beverages, common mental disorder and depression: prospective findings from the Whitehall II study.
  28. High glycemic index diet as a risk factor for depression: analyses from the Women's Health Initiative.