Pažítka: posilňuje imunitný systém, detoxikuje telo a pomáha udržiavať zdravé srdce

Vyznať sa v bylinkách a dochucovadlách je hotové umenie. Aj keď všetci ľudia všetko vedia, spravidla si každý vyberá a hľadá informácie „podľa seba“, čo jeho organizmus najviac potrebuje. Tak je tomu  i s nenápadnou, ale zdraviu prospešnou pažítkou. Nemusíme mať záhradu, postačí aj kvetináč. Mini záhradku ocení každý kuchár, navyše, má ju vždy poruke.
Pažítka posilňuje imunitný systém, čomu napomáha vysoká hladina vitamínu C.

Zdroj: Pixabay.com

Stručne o pôvode pažítky

Pažítke sa pripisuje pôvod v Európe, v Ázii a v Severnej Amerike. Pôvodne rástla v prirodzených podmienkach sama, bez zásahu človeka.

V minulosti sa sušeným zväzkom pažítky pripisovala magická sila, mala zaháňať choroby a zlo. Dnes sa pažítka pestuje v záhradke, na balkóne i na parapete okna. Pažítka je príbuzná s cesnakom, jedlu dodáva chuť, vitamíny a minerálne látky.

Najznámejšie druhy pažítky

Z literatúry sa dozvedáme, že existuje niekoľko druhov pažítky. Pri slove pažítka si určite predstavíme „trsť trávy“, ktorá má krásne fialové kvety. Pravda existujú rôzne druhy pažítky.

Najznámejšia odroda (pažítka pravá) je odroda Pražská. Vyznačujeme sýtozelenými listami v tvare trubičiek. Lahodná je aj odroda Bohémia, vhodná na pestovanie v kvetináči.

Za zmienku stoja i ďalšie druhy, ako Grolau - švajčiarsky kmeň, vyvinutý pre skleníkové pestovanie (výsevné papierové koliesko). Vyznačuje sa extra silnou chuťou a má tmavé listy.

Nelly - poznáme ju podľa štruktúrovaných, modrozelených listov. Staro – má extra hrubé listy, výborná je na chlieb s maslom. Lesná pažítka - zvaná i pažítka divoká. Môžeme ju nájsť v lese.

Chutí rovnako, nič nás nestojí a ešte si urobíme prechádzku lesom. Nájdeme ju apríli - máji. Nakoniec Cesnaková pažítka (Allium tuberosum), známa aj ako čínska pažítka. Poznáme ju podľa toho, že má ploché listy a výrazne cesnakovú chuť.

Nenáročné pestovanie

Bežne si môžeme pažítku vypestovať zo sadeníc, čo je jednoduchšie, alebo si zvolíme oveľa trpezlivejší postup. Zasejeme semienka, vypestujeme si sadenice. Sejeme na jar v mesiacoch marec - apríl.

Pažítka je trvalá bylinka, skromná a nenáročná na pestovanie. V zime na záhrade sa bylinka uloží „na spánok“, ale skoro na jar sa prebudí. V kvetináči ju môžeme pestovať počas celého roka.

V priebehu vegetácie, ak listy dosiahnu asi 10-15 cm zrežeme, prípadne zastrihneme 5 cm nad zemou. Postupujeme opatrne, aby sme nepoškodili malé cibuľky, ktoré sa nachádzajú veľmi blízko k povrchu pôdy.

Pažítka nevyschne a opäť bude dorastať. Zber uskutočníme, ako u väčšiny byliniek, najlepšie ráno, keď sa odparí rosa.

pažítka obsahuje omega 6 a omega 3 mastné kyseliny

Zdroj: Pixabay.com

Pažítka – vňaťová zelenina

Z dostupnej literatúry sa dozvedáme, že 100 g pažítky obsahuje: 30 kalórii, 0,7 g tukov, 4,4 g sacharidov (z toho 1,9 g cukry), 3,1 g vlákniny, 3,3 g bielkovín, luteín a betakarotén.

Pažítka obsahuje aj pomerne veľa vitamínu C (58,1 mg/100 g), ďalej vitamín A, E a K. Z minerálnych látok obsahuje draslík, vápnik, fosfor, horčík, sodík, železo, selén, mangán, zinok, meď.

Okrem toho pažítka obsahuje omega 6 a omega 3 mastné kyseliny. Výborná jemná chuť pripomína chuť cesnaku – voňavá vňaťová zelenina.

Ako ovplyvňuje pažítka naše zdravie?

Pažítka s jej výborným obsahom organických zlúčenín prináša telu benefity, podobné cesnaku. Zmierňuje tráviace ťažkosti. Jej prirodzené antibakteriálne účinky pomáhajú eliminovať baktérie gastrointestinálneho traktu.

  • Pažítka posilňuje imunitný systém - čomu napomáha vysoká hladina vitamínu C vitamínu (58,1 mhg/100 g pažítky). Stimuluje tvorbu bielych krviniek a  kolagénu, nevyhnutnej zložky tvorby nových krvných ciev, buniek, tkanív a svalov.

  • Pažítka - detoxikuje naše telo. Má výborné dieuretické vlastnosti, stimule močenie a tým pomáha telu zbavovať sa prebytočných toxínov, soli a vody. Odstraňuje látky, ktoré by nám mohli škodiť.

  • Pažítka posilňuje srdce – podľa názoru odborníkov jednou s najdôležitejších organických zlúčenín je alicín (rastlinné antibiotikum). Jeho účinky sa spájajú aj so** znižovaním LDL (zlého) cholesterolu v krvi**, so znižovaním krvného tlaku. Do určitej miery je prevenciou aterosklerózy a znižovania rizika NCMP ( náhlej cievnej mozgovej príhody) a infarktu myokardu.

  • Pažítka a kosti - nie sú zanedbateľné ani účinky na kosti. Najmä obsahom vitamínov a minerálnych látok. Vitamín K sa v mnohých bežných potravinách nenachádza a práve on má vplyv na hustotu a celistvosť kostí.

  • Pažítka zlepšuje zrak – karotény, osobitne luteín redukuje oxidačný stres v očnom systéme. Eliminuje vznik šedého zákalu v oku. Udržuje oči zdravé aj v starobe, tým, že pomáha spomaliť a predísť makulárnej degenerácii (makula-žltá škvrna na mieste najostrejšieho videnia).

  • Pažítka a kvalitný spánok – vďaka vitamínom, cholínu, kyseline listovej hrá úlohu i pri regulácii spánku a nálady.

  • Pažítka udržuje zdravú pokožkubetakarotén udržuje kožu hladkú, bez škvŕn. Antioxidanty vitamín C a vitamín E tlmia poškodenie voľnými radikálmi vyvolané slnkom. Vitamín C zlepšuje elasticitu pokožky a urýchľuje hojenie rán. Pomáha prekrvovať pokožku hlavy. Zlepšuje sa rast, hrúbka vlasov, eliminuje lámavosť a vysušovanie vlasov.

V neposlednom rade pažítka bráni vzniku rakoviny – obsahuje antikarcinogénne zlúčeniny, ktoré zabraňujú rastu alebo šíreniu rakoviny do všetkých časti tela prostredníctvom metastáz.

Jej význam sa pripisuje účinkom selénu, **najmä pri rakovine žalúdka, pažeráka. **Chráni bunky pred škodlivými účinkami toxínov a voľných radikálov v tele.

Pažítka obsahuje éterické oleje, ktoré dokážu výborne nabudiť naše zmysly. Svojou farbou, vôňou a jemnou  chuťou zvýrazní chuť chleba s maslom, chuť zemiakov, cestovín i polievok. Je korením, ale aj ozdobou.

Pažítka má nepopierateľne aj svoju okrasnú - estetickú hodnotu. Krásne fialové kvety zdôraznia záhradný záhon a potešia naše oči. Nájdeme ich iba na pažítke, ktorá nebola zrezávaná.

recept: výborná vajíčková nátierka s pažítkou

Zdroj: Pixabay.com

Výborná vajíčková nátierka s pažítkou

Potrebujeme: 4 vajíčka, 100 g masla, 2 ks mäkký syr, 1 menšiu cibuľu (výborná je jarná cibuľka), 1 PL horčice, 1 PL kečup, zväzok pažítky, podľa chuti soľ a mleté čierne korenie.

Postup: vajíčka uvaríme natvrdo, necháme vychladnúť. Žĺtky oddelíme od bielkov. Vymiešame s maslom, mäkký syr a vaječné žĺtky, pridáme horčicu, kečup, dochutíme soľou, korením. Nakoniec pridáme najemno nakrájané vaječné bielky, nasekanú pažítku a zľahka premiešame. Servírujeme na čerstvý chlieb, prípadne na rožok.

Šťastnú ruku pri pestovaní pažítky, veľa chuti z tradičnej a zdraviu prospešnej bylinky!


Mohlo by vás zaujímať:

Púpava lekárska: liečivá bylinka, ktorá čistí krv a pomáha pri bolestiach žlčníka

Kombucha (kombuča): čajová huba, ktorá zlepšuje trávenie a zbavuje telo toxínov