Dvaja reportéri, ktorí informovali o tom, čo sa deje v epicentre vypuknutia koronavírusu Wu-chane, zmizli bez stopy! Aká silná je čínska cenzúra?

Vysielali videá online, zdieľali fotky a dramatické príbehy z mesta Wu-chan uzavretého v karanténe, ktoré je prakticky odrezané od zvyšku krajiny.
Dvaja reportéri, ktorí informovali o koronavíruse zmizli

zdroj: YouTube | Zdroj: Pixabay.com

Kto sú zmiznutí reportéri?

Fang Bin a Chen Qiushi boli odhodlaní podeliť sa o všetko, čo zistia. Podávali správy z hlavného mesta provincie Hubei Wu-chanu a posielali ich do sveta.

Ich videá mali tisíce zobrazení. Zrazu však ich kanály stíchli a tí, ktorí ich sledovali online, sa obávajú, že aj reportéri zmizli bez stopy.

Jedným z občianskych reportérov, ktorí zmizli, je podnikateľ Fang Bin. Svoje videá o prepuknutí koronavírusu COVID-19 začal zverejňovať, aby „informoval o aktuálnej situácii“ a sľúbil, že vo svojich príspevkoch „urobí maximum“.

Svoje prvé video nahral 25. januára na YouTube, ktorý je v Číne zakázaný, ale je prístupný prostredníctvom virtuálnych súkromných sietí .

Jeho prvých niekoľko videí, väčšinou zachytávajúcich jeho jazdu po meste a ukazujúce situáciu na rôznych miestach, malo niečo viac ako 1 000 pozretí.

Keď však 1. februára nakrútil video, v ktorom zachytil 8 mŕtvol v minibuse mimo nemocnice vo Wu-chane, získal si pozornosť ľudí. Jeho video bolo zobrazené takmer 200 000-krát.

Fang tvrdil, že polícia v tú istú noc prišla do jeho domu a vypočúvala ho. Bol vzaný do väzby, varovaný, ale nakoniec ho prepustili.

Svoje posledné, 13-sekundové video so slovami „všetci ľudia sa vzbúria - odovzdajte vládnu moc späť ľuďom“, zverejnil 9.februára a viac sa neozval.

Druhý z reportérov, Chen Qiushi, je bývalý právnik v oblasti ľudských práv. Neskôr sa stal videoreportérom a v aktivistickom priestore bol už pomerne dobre známy.

Svoju reputáciu si vybudoval prostredníctvom protestov v Hongkongu, ktoré sa konali minulý rok v auguste.

Neskôr tvrdil, že kvôli protestom ho čínske orgány zastrašovali. Jeho účty na čínskych sociálnych médiách, ktoré údajne sledovalo vyše 700 000 osôb, boli vymazané. Chena to však neumlčalo.

V októbri minulého roku si založil účet na YouTube, ktorý má v súčasnosti 400 000 odberateľov. Koncom januára sa rozhodol cestovať do Wu-chanu a informovať ľudí o zhoršujúcej sa situácii v súvislosti s koronavírusom.

Navštívil nemocnice vo Wu-chane, sledoval podmienky a hovoril s pacientmi. Chen vedel, že to ho vystavuje riziku. Začiatkom tohto mesiaca povedal reportérovi BBC, že si nie je istý, ako dlho bude schopný pokračovať.

Cenzúra je veľmi prísna. Účty ľudí, ktorí zdieľajú môj obsah, rušia, “ uviedol Chen Qiushi.

7.februára bolo na jeho Twitterovom účte zdieľané video s jeho matkou, ktorá tvrdila, že reportér deň predtým zmizol. Jeho priateľ neskôr vo videu na YouTube tvrdil, že Chen bol násilne vzaný do karantény.

Čínske úrady mlčia

Čínske úrady v súvislosti s dvomi zmiznutými reportérmi mlčia. Neexistuje žiadne oficiálne vyhlásenie, v ktorom by sa podrobne uvádzalo, kde sa nachádzajú Fang Bin alebo Chen Qiushi, alebo kedy sa pravdepodobne vrátia, ak boli umiestnení do karantény.

Patrick Poon, pracovník Amnesty International, pre BBC uviedol, že stále nie je jasné, či reportéri boli odvedení políciou alebo či boli zaradení do„ vynútenej karantény“. Dodal však, že orgány by mali prinajmenšom kontaktovať rodinných príslušníkov.

"Čínske úrady by mali informovať ich rodiny a umožniť im prístup k právnikovi podľa vlastného výberu. V opačnom prípade je legitímnou obavou, že im hrozí mučenie alebo iné zlé zaobchádzanie," uviedol Poon pre BBC.

Na obrovskú vlnu hnevu ľudí reagovali úrady cenzúrou

Peking je známy tým, že sa snaží umlčať aktivistov, ktorí informujú o aktuálnych udalostiach či organizujú protesty.

BBC tiež uvádza, že podľa jedného výskumného pracovníka Human Rights Watch (HRW) sa orgány v súčasnosti „rovnako, ak nie viac, zaoberajú kritikou umlčania ľudí, ako obmedzovaním šírenia vírusu“.

Známy je nedávny prípad lekára, Li Wenlianga, ktorý bol čínskymi úradmi varovaný, aby nerozširoval „falošné komentáre“ po tom, ako začiatkom decembra odhalil niekoľko prípadov koronavírusu a upozornil svojich kolegov.

Lekár sa neskôr víruson nakazil a zomrel.

Jeho smrť vyvolala obrovskú vlnu hnevu a „online povstanie“. Čínske úrady boli šokované a reagovali pokusom o cenzúru každého kritického komentára o smrti Dr. Li Wenlianga.

Na čínskej spravodajskej stránke Weibo je iba zopár správ , v ktorých sa spomínajú zmiznutí reportéri, a zdá sa, že je len otázkou času, kým ich stále ostražité čínske úrady vrámci cenzúry nevymažú.


Prečítajte si aj:

Lekár z Wu-chanu varoval kolegov pred koronavírusom, úrady ho donútili mlčať!