Pracujete v zdieľanej kancelárii, zdravotníctve či v školstve? Svoju imunitu by ste mali vyzbrojiť najmä vitamínom C

V chrípkovom období, ktoré u nás trvá približne od októbra do apríla, sú náchylnejší ochorieť ľudia, ktorí pracujú v otvorených zdieľaných priestoroch, lekári, zdravotníci, novinári či učitelia. V takomto prostredí je vyššia pravdepodobnosť, že človek ochorie, pretože prenos infekcie z človeka na človeka trvá krátko. Rady pre všetkých pracujúcich poskytol odborník, lekár MUDr. Vladimír Abaffy zo Súkromného zdravotníckeho centra Hippokrates.
MUDr. Vladislav Abaffy zo súkromného centra Hippokrates

MUDr. Vladislav Abaffy / Autor foto: Sasha Točík Berkyová | Zdroj: súkr.archív

Zamestnancom v spomínaných a podobných profesiách, ktorí sú denne v kontakte s množstvom rôznych ľudí, sa odporúča zvýšiť príjem minerálov a vitamínov v podobe pestrej stravy či kvalitných výživových doplnkov.

,,Ďalšou modernou možnosťou je využiť infúzne podaný vysoko dávkovaný vitamín C, ktorý nám zabezpečí dostatočne vysokú hladinu vitamínu C v krvi. Takáto koncentrácia vitamínu C dokáže posilniť obranyschopnosť organizmu a zároveň ho ochrániť pred zápalmi,“ potvrdzuje MUDr. Vladislav Abaffy zo Súkromného zdravotníckeho centra Hippokrates.

V súčasnosti je veľmi dôležité venovať pozornosť najmä prevencii, a to tak, že budeme dodržiavať potrebný stravovací a oddychový režim, ktorý by mal byť neodmysliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu, ten zahŕňa napríklad aj vhodne zvolenú psychohygienu, pobyt na čerstvom vzduchu, dostatok spánku, ale aj odpočinku.

,,Ak je totiž náš organizmus vyčerpaný a vystresovaný, ľahšie podlieha ochoreniam a doba rekonvalescencie je dlhšia. Ak už u nás choroba prepukla naplno, infúzia s vysoko dávkovým vitamínom C dokáže významne skrátiť dobu trvania choroby (obvykle pri infekčných ochoreniach potrebujeme 10-14dní na dôkladnú rekonvalescenciu), zmierniť príznaky a pomáha telu rýchlejšie sa zregenerovať,“ konštatuje MUDr. Vladislav Abaffy.

Ak však chorobu nevyležíme a nevyliečime, môžeme si spôsobiť neskôr aj iné závažnejšie zdravotné problémy.

Prirodzene sa vitamín C vyskytuje v čerstvej zelenine a ovocí - v citrusoch, paprike, hrozne a pod. Najviac sa ho nachádza najmä v čerešni acerola, rakytníku rešetliakovom alebo kyslej kapuste, tieto potraviny by sme mali vo zvýšenej forme zaradiť do nášho zimného jedálnička.

Avšak stravou ani tabletami sa také vysoké hladiny vitamínu C v krvi ako infúziou nikdy nedajú dosiahnuť, pretože telo si vezme iba limitované množstvo, ktoré je dané priepustnosťou tráviaceho traktu. Pri infúznom podaní vitamínu C naše telo príjme 100%, nakoľko sa podáva priamo do žily.

vstupná prehliadka v Hippokrates

Autor foto: Sasha Točík Berkyová | Zdroj: súkr.archív

Pozor si treba dávať v prípadoch, ak máte problémy s obličkami, metabolizmom alebo vstrebávaním železa. Pred samotnou infúznou terapiou v Súkromnom zdravotníckom centre Hippokrates, kde s úspechom už vyše 10 rokov využívajú infúznu terapiu, robí zdravotnícky personál odber krvi, aby sa vylúčili možné komplikácie. Pred prvou infúziou sa takisto podstupuje lekárska konzultácia s odborným lekárom, ktorý vhodne odporučí režim infúznej terapie vysoko dávkovaného vitamínu C. Infúzia sa zvyčajne podáva jeden až trikrát týždenne podľa individuálneho zdravotného stavu.

,,V zimnom období, kedy je výskyt vírusov a baktérií celoplošne zvýšení, má ľudský organizmus aj zvýšenú potrebu a spotrebu vitamínu C, nehovoriac o tom, že veľká časť ľudí je prepracovaná, vyčerpaná a trpí stavom, ktorý sa nazýva oxidačný stres. Vitamín C je jeden z najsilnejších prírodných antioxidantov, aj preto pomáha vychytávať voľné radikály - reaktívne formy kyslíka, čím pomáha pri oxidačnom strese a posilňuje imunitu. Telo si vezme požadované množstvo a zvyšok sa z tela vylúči. V tejto sezóne sa ľudom s oslabenou imunitou a opakovanými, či chronickými zápalmi odporúčajú infúzie vysoko dávkovaného vitamínu C, infúzia totiž rýchlo doplní chýbajúce rezervy vitamínu, účinkuje protizápalovo, imunomodulačne a je dobre kombinovateľná s inými druhmi liečby., vysvetľuje lekár.

MUDr. Abaffy z centra Hippokrates ďalej dodáva, že vysoký antioxidačný potenciál vitamínu C tvorí najdôležitejšiu podstatu jeho terapeutického účinku. V porovnaní so všetkými ostatnými telu vlastnými antioxidantmi ponúka vitamín C najrýchlejšiu a najrozsiahlejšiu ochranu pred oxidačným stresom a elimináciu zápalov v tele.


Prečítajte si rozhovor s lekárkou MUDr. Ester Točíkovou:

Je infúzna terapia vitamínom C účinný pomocník pri chronických ochoreniach?