Čo pomôže na kašeľ? + 6 základných jedál proti chrípke a nachladnutiu

Ak nás zmohla chrípka, nachladnutie spravidla nemáme chuť na nič, ani na jedlo. Chrípka, nachladnutie, kašeľ môžu prísť v každom ročnom období. Určite to poznáte, zle sa nám dýcha a bolí nás celé telo, jednoducho nás bolí "celý človek“. V tejto situácii je dôležité prijímať výživnú stravu a dostatok tekutín. Iba tak získame potrebné vitamíny, minerálne látky a samozrejme telo dostatočne zavodňovať.

6. Ovocie a zelenina bohatá na vitamín C

červená paprika - kápia

Červená paprika - kápia patrí medzi zeleninu s najväčším obsahom vitamínu C. | Zdroj: Vishang Soni / Unsplash.com

Ovocie a zelenina bohatá na vitamíny C rovnako podporujú imunitný systém. Vhodné sú pomaranče, grepy, kiwi, ale aj citróny. Ak by som mala voliť zeleninu, rozhodnem sa pre papriku, ktorá je označovaná za najväčší zdroj vitamínu C, najmä červená paprika – kapia. Výborná je brokolica, kel, špenát, kapusta, rukola. Listová zelenina dodáva telu vitamín C, železo a kyselinu listovú. Výborná je surová - šaláty, ale hodí sa i do polievok a omáčok. Neoceniteľná a bohatá na vitamín C je aj kyslá kapusta, výborná je s chrenom. Osobitne vhodná v zimnom období.


Prečítajte si aj súvisiace témy:

Chrípka či nádcha? Aký je rozdiel?

3 prírodné tipy na kašel - brečtan, tymián a skorocel