Pestrec mariánsky: bylinka pomájúca pri najčastejších chorobách pečene Slovákov

Pestrec mariánsky | Zdroj: Shutterstock.com
Ochorenia pečene, ktoré trápia Slovákov
Pečeň plní v tele mnoho tráviacich a detoxikačných funkcií a pomerne dobre regeneruje. Zdravá a správne fungujúca pečeň má vplyv aj na stav ďalších orgánov a celého organizmu, a preto sa neoplatí ignorovať príznaky problémov s pečeňou.
Medzi časté príznaky oslabenej pečene patria:
- tlak v pravej strane brušnej dutiny, prípadne pod pravým rebrovým oblúkom
- nafukovanie a pocit zhoršeného trávenia
- celková slabosť a zvýšená únava
- svrbenie kože
- zmeny farby stolice či moču
- v pokročilejších štádiách býva zjavné žlté sfarbenie kože, prípadne očných bielok
Ak je pečeň preťažená, postupne stráca svoju detoxikačnú schopnosť. Odpadové latký, ktoré má filtrovať, sa tak dostávajú do celého organizmu a zaťažujú ho. Dlhodobo preťažovaná pečeň začne postupne zlyhávať.
Počet ľudí s ochorením pečene na Slovensku stúpa. Hepatológovia varujú, že o niekoľkok rokov môžu byť ochorenia pečene hlavnou príčinou úmrtnosti Slovákov. Podľa štúdie uverejnenej v odbornom časopise Journal of hepatology patrí Slovensku 4. miesto v úmrtnosti na následky chorôb z pečene z európskych krajín.
Medzi najčastejšie choroby pečene na Slovensku patria:
- alkoholová choroba pečene,
- nealkoholová tuková choroba pečene,
- chronické vírusové zápaly pečene (hepatitídy).
Spomínané choroby môžu vyústiť až do cirhózy, prípadne rakoviny pečene.

Rozdiel medzi zdravou pečeňou a postihnutou cirhózou. | Zdroj: Shutterstock.com
Napomôcť pečeni k jej správnemu fungovaniu môžete aj prírodnou cestou. Pomôže vám bylinka, ktorú sú mnohí mýlia s bodliakom!
Pestrec mariánsky = recept na zdravú pečeň
Pestrec mariánsky obsahuje vo svojich plodoch silymarín – komplex veľmi silných a dôležitých antioxidantov, ktorý má protizápalové, antivírusové a antioxidačné vlastnosti.
Ďalšími cennými látkami, ktoré tento „liečivý bodliak“ obsahuje, sú aj nenasýtené mastné kyseliny. Tie pomáhajú vstrebávať vitamíny a minerály a podporujú okrem iného aj správnu funkciu imunitného systému.
Sila ostropestreca sa teda skrýva v jeho plodoch. Na trhu nájdete hneď niekoľko foriem, v ktorých je možné pestrec užívať, neznamená to však, že všetky majú rovnaký účinok.
Ideálnou formou ostropestreca, ktorá vám pomôže s očistou vašej zaťaženej pečene, sú jeho drvené plody. Okrem toho, že sú 100% prírodné, majú aj najvyššiu koncentráciu účinných látok. Pre lepší výsledok je drvený plod pestreca odporúčané užívať ako ucelenú kúru bez prerušenia.

Vzduchotesné balenie drveného pestreca mariánskeho | Zdroj: súkr.archív
Dajte si pozor aj na balenie, v ktorom podrvené plody skladujete. Balenie by malo byť bez prístupu vzduchu, nakoľko ten spôsobuje ich znehodnocovanie – oxidáciu, a tým aj stratu priaznivých účinkov. Výhodnejšie je preto skladovanie drveného plodu pestreca vo vzduchotesných vreckách, ktoré je možné opakovane otvoriť a bezpečne uzavrieť pomocou pásika „zip“ vo vrchnej časti balenia.
Liečivú silu prírody netreba podceňovať! Presvedčte sa aj o ďalších zdraviu prospešných účinkoch Pestreca mariánskeho:
Vaša pečeň pri pití alkoholu dostáva zabrať! Pestrec pomôže aj v tomto prípade