Potvrdené: Nový koronavírus, ktorý sa šíri v Číne, sa prenáša z človeka na človeka!

Počet prípadov nákazy novým koronavírusom, pripomínajúcim zápal pľúc, sa cez víkend strojnásobil.
koronavírus v Číne sa šíri z človeka na človeka

Zdroj: Flickr.com

Šéf vládneho tímu odborníkov, pneumológ Čung Nan-šan, včera svetu potvrdil, že nový koronavírus sa prenáša z človeka na človeka.

Celkovo sa touto chorobou pripomínajúcou zápal pľúc nakazilo už vyše 200 ľudí, pričom traja ľudia zomreli a deväť nakazených je v kritickom stave.

Podľa pneomológa Čung Nan-šana, sa ľudia z provincie Kuang-tung, u ktorých vírus našli, ním nakazili od príbuzných. Čínske médiá zase informovali, že testy na nový typ vírusu mali pozitívne aj niektorí zdravotnícki pracovníci.

Úrady v meste Wu-chan, odkiaľ sa vírus začal šíriť, v pondelok oznámili, že tam potvrdili ďalších 136 prípadov nákazy.

Čung tiež tiež uviedol, že spomínaní dvaja pacienti z Kuang-tungu necestovali do Wu-chanu, ale** ochoreli po tom, čo sa z mesta vrátili členovia ich rodiny.**

Koronavírus sa rozšíril už aj do Japonska, Thajska a Južnej Kórei

Najmenej tri prípady nákazy hlásia už aj Thajsko a Japonsko, kde vírus identifikovali u ľudí, ktorí sa vrátili z Číny. V pondelok oznámila svoj prvý prípad aj Južná Kórea.

Najmenej šesť ázijských krajín začalo v súvislosti s vírusom vykonávať na letiskách kontroly prichádzajúcich cestujúcich zo strednej Číny. Podobné opatrenia oznámili aj v USA, ktoré ich zaviedli kontroly na troch významných letiskách v San Franciscu, Los Angeles a New Yorku.

Problémom, ktorý môže napomáhať šíreniu koronavírusu, je aj to, že cestovanie je v posledných dňoch v Číne neobyčajne intenzívne. S nadchádzajúcim čínskym novým rokom totiž veľa ľudí cestuje v rámci krajiny i mimo nej.

Príznaky nového typu koronavírusu zahŕňajú horúčku, problémy s dýchaním a kašeľ. Tento typ koronavírusu sa doteraz u človeka nevyskytol, a s najväčšou pravdepodobnosťou pochádza zo zvierat.

Podľa expertov je však nakazených viac ľudí, než uvádzajú čínskej úrady. Odhadujú, že ich môže byť asi 1700.


Prečítajte si tiež:

Vysoko nákazlivá vtáčia chrípka v Poľsku môže byť nebezpečná aj pre ľudí!

Táto epidémia je najhoršia a najrýchlejšie sa šíriaca na svete!