Je to odskúšané, tieto 3 koníčky vás spravia šťastnejšími!

Včelárstvo, rybolov, jazda na motorke... Ak cítite, že by niečo z toho, prípadne všetko, bolo vhodné pre vás, smelo do toho! Mať záľuby je z hľadiska psychohygieny veľmi dôležité. Ľudia, ktorí si nájdu pravidelne čas na to, čo ich baví a napĺňa, sú celkovo zdravší, vyrovnanejší, spokojnejší a šťastnejší. Skrz pozitívne naladenie sa im potom lepšie darí v medziľudských vzťahoch a tiež v práci. A ak je záľuba navyše spätá s prírodou a pobytom na čerstvom vzduchu, pocit šťastia sa násobí. Aké sú ďalšie benefity vyššie spomínaných aktivít?

Včelárstvo

Nie všetci majú guráž postaviť sa k včeliemu úľu a manipulovať s jeho obsahom. Aspoň zo začiatku, kým nespoznáte správanie včiel, by ste sa určite mali chrániť oblekom a klobúkom so sieťkou. Mnohí skúsení včelári vám však potvrdia, že včely na človeka bezdôvodne neútočia. Stačí sa naučiť, ako s nimi vychádzať. Tak čo, trúfate si?

vcely

Zdroj: Pixabay.com

Ak sa začnete venovať chovu včiel, profitovať budete hneď dvakrát

Prvým prínosom je vlastnoručne vytočený, nespracovaný med. Určite netreba nikoho presviedčať, že včelie produkty sú nesmierne prospešné pre naše zdravie a v každom kvalitnom mede sa nachádzajú hodnotné látky s antiseptickými a antibakteriálnymi účinkami. Avšak oproti upravovanému medu, ktorý je šetrnejší k alergikom, má nespracovaný med oveľa vyšší podiel vitamínov a minerálov. Spomenúť možno napr. vitamíny skupiny B – najmä thiamín a biotín, ďalej vitamíny D, E, K, A, C alebo minerály horčík, zinok, železo a vápnik. Navyše sa v takomto mede zachovajú aj významné enzýmy, peľ, propolis a materská kašička. Jeho konzumácia výrazne prospieva našej nervovej sústave.

Druhou vecou je samotná starostlivosť o včely. Predstavuje fyzickú aktivitu a zároveň psychický oddych, kedy je ticho prerušované len upokojujúcim bzukotom včiel. Pre včelárov sú včely obrovským zdrojom energie, a vraj preto sa všetci včelári dožívajú vysokého veku.

Rybolov

Pokoj v duši nájdete i pri rybárčení. Rozložíte stojan na udice, rybárske kreslo, nahodíte prúty a máte čas rozmýšľať o živote, alebo si proste len tak oddýchnuť od rýchleho životného tempa v meste či od stresu v práci. Oči upierate do diaľky, čo je balzam pre vaše oči, najmä ak pracujete za počítačom.

Rybárčenie zdraviuprospešné hobby

Zdroj: Pixabay.com

Zelená farba prírody, ale i modrá farba vodnej hladiny splývajúcej s oblohou pôsobia na myseľ veľmi upokojujúco.

Naopak, vzrušenie nastáva v momente záberu, a keď sa vám podarí úlovok – pritom nemusí ísť vôbec o trofejný kus. Vaša hladina hormónov šťastia (serotonínu, endorfínu, dopamínu) sa rapídne zvýši a niečo podobné sa stane aj pri konzumácii rýb. Ryby totiž obsahujú aminokyselinu tryptofán, ktorá sa v tele zmení na serotonín. Vitamín D, nachádzajúci sa najmä v morských rybách, má zas vplyv na jeho uvoľňovanie.

Chceli by ste si pripraviť na večeru rybu, ktorú sami chytíte? Okrem kúpy rybárskeho náradia a vhodného rybárskeho oblečenia je nutné vybaviť si povolenie na rybolov a vlastniť rybársky lístok.

Jazda na motorke

Tretím koníčkom, ktorý vás dokáže spraviť šťastnejším je jazda na motorke – teda za predpokladu, že na nej jazdíte bezpečne. Prečo práve motocykel? Podľa prieskumov sú vraj ľudia jazdiaci aj na motorkách pokojnejší a tolerantnejší za volantom, v aute sa skrátka menej stresujú. Ďalšia vec: Na motorke sa síce tiež veziete, ale v porovnaní so šoférovaním v automobile, spálite viac kalórií, pretože do jazdy zapájate celé telo.

jazda na motorke

Zdroj: Pexels.com

A ako argumentujú samotní motorkári? Zážitok z jazdy je neskutočný a sprevádza ju priam explózia endorfínov. Človek sa cíti slobodne a veľmi príjemná je aj spolupatričnosť medzi motorkármi. A potom sú tu ešte iné radosti, napr. pri pohľade na vyumývanú a naleštenú motorku.

Tak čo? Aj vy ste práve objavili v sebe dušu motorkára? Potom vám zaiste bude na vašom dvojkolesovom tátošovi značne záležať. Toto hobby si vyžaduje okrem iného garáž pre motorku, ktorú nemá každý k dispozícii. Ak si netrváte na klasickej murovanej garáži, našťastie sa tento problém dá pomerne jednoducho vyriešiť. Stačí, ak máte kam umiestniť motobox. Praktická novinka vo svete motocyklov má slúžiť ako bezpečné, uzamykateľné garážové státie pre motorku a zároveň ako prepravný box v prípade, že sa ju chystáte vziať so sebou na dovolenku. Výhodou motoboxu je tiež jeho rýchla dostupnosť za nízke mesačné splátky.


Súvisiace témy:

Ochráni pred komármi a ryby ho zbožňujú – tajný tip od rybára!