This information is really helpful for who really needs this. I hope you will many more write post like this. www.survey.onl
Ako si pripraviť kombuchu? Overený domáci recept + užitočné tipy
Kombucha huba alebo symbióza kultúr kvasníc, laktobacilov, kvasiniek a baktérii? V každom prípade je kombuche pripisované, že ide o zdravý nápoj. Kedysi som si ju pripravovala doma. Dostala som ju od priateľky ako “dcérsku hubu“. Prečo nie, ak k tomu pristupujeme s mierou? Kvasený čaj je v ázijských krajinách obľúbený tisícky rokov. Čo tak vyvolať retro záujem? Retro je predsa „IN“...
Čo potrebujeme?
- kombuchovú násadu - použila som Kombuchu, násadu pre domácu prípravu - Stevikom (postup nájdete aj pod uzáverom),
- kvalitný zelený alebo čierny čaj 2 g na liter vody - ja som použila Cejlónsky čierny čaj,
- 80 g cukru na 1 liter vody,
- voda - množstvo aké chcete pripraviť,
- nádobu na kvasenie - najlepšie sklenenú (použila som pohár na zaváranie),
- vzdušný obrúsok,
- gumičku na uzatvorenie pohára
Postup
- Uvaríme si množstvo čaju, ktoré chceme kvasiť (ja som použila 3 litre čaju). Pridala som cukor a nechala vychladnúť na 30° C.
- Po vychladnutí som vložila kombuchovú násadu do pohára a doliala nálev, v ktorom bolo uložená.
- Zakryla som vzdušným obrúskom, umiestnila na tmavšie miesto s teplotou cca 21 -24°C, nechala kvasiť. Odporúča sa 7-20 dní. Ja som nechala 10 dni, nápoj mal príjemnú kyslavú, šumivú chuť.
- Po vykvasení som násadu kombuchy, ktorá sa rozrástla vybrala, preložila do nádoby, zaliala trochou hotovej kombuchy pre ďalšie použitie.
- Kombuchu som scedila do sklenených fliaš a uložila na chladné miesto.
Užitočné tipy
Chuť
Výsledný nápoj by mal mať sladko-kyslú chuť. Jeho farba môže mať zeleno-medovú až červenú farbu. Záleží od použitých ingrediencii a samozrejme aj od kvality vody.
Takto vyzerá pripravený nápoj z kombuchy. | Zdroj: súkr.archív
Príprava
Pri príprave zásadne nepoužívajte kovové nádoby.
Počas kvasenia by nemali byť v miestnosti výpary z varenia a nemalo by sa v miestnosti fajčiť.
Viac použití
Pre viacnásobné použitie zvoliť „dcérsku hubu“, ktorá sa pri dobrej starostlivosti namnoží. Dcérske kombuchy potrebujú dlhšiu dobu, kým budú dostatočne biologicky aktívne, preto je potrebné použiť minimálne dva kusy dcérskej kombuchy do jednej kvasnej nádoby. Ak necháme kombuchu dlho kvasiť, vzniká domáci kombuchový ocot, ktorý sa dá použiť na prípravu šalátov.
Užívanie
Hotový nápoj neohrievame, ak áno, tak nie viac než na 50 °C.
Odporúča sa piť jeden pohárik nalačno a dva počas dňa pred jedlom, dokopy približne ½ litra kombuchy denne.
Preventívne stačí 200 ml ráno nalačno. Užívajte 3 týždne každý deň, potom si dajte týždeň pauzu a kombuchovú kúru môžete opakovať znova.
Verím, že si každý overí, či sa pre neho kombuchový čaj hodí, prípadne sa rozhodne iba pre preventívne užívanie.
Viac o kombuche sa dočítate v článku:
Kombucha (kombuča) – čajová huba, ktorá zlepšuje trávenie a zbavuje telo toxínov
zboznujem ju, musim si to prestudovat.