Kombucha (kombuča) – čajová huba, ktorá zlepšuje trávenie a zbavuje telo toxínov

Dnes čoraz viac hľadáme pomoc v prírode. Príroda je mocná čarodejka. Hoci je dnes k dispozícii nesmierne veľa liekov, ktoré s určitosťou pomáhajú, sú situácie kedy nemusíme siahnuť hneď po čistej chémii. Príroda – božia lekáreň je nám k dispozícii. Rovnako účinné sú aj domáce „lieky“, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu. Jedným z nich je aj kombucha.

Čo je kombucha?

Kombucha je huba. Z histórie sa dozvedáme, že ju ako prví poznali už v roku 221 Číňania. Vďaka nej verili v dlhovekosť a zázračnú silu. Pomenovanie dostala po kórejskom lekárovi Kombu, približne v roku 400. Čaj z kombuchy údajne testoval na japonskom cisárovi, úspešne mu vyliečil gastritídu. Informácia sa potom rýchlo rozšírila do sveta s prívlastkom „liečivý a osviežujúci nápoj“. V Rusku údajne kombuchu používajú ako prostriedok na odvodnenie „čajový kvas“. Nemecký lekár Sklener pomocou kombuchy liečil reumu, dnu, žalúdočné a črevné choroby.

Nápoj sa skladá z týchto zložiek:

  • čierny alebo zelený čaj,
  • octové baktérie (acetobacter aceti),
  • kvasinky (kvasinky z rodu Sacharomyces – zygosacharomycs rouxii a Candida),
  • cukor.

Úlohou kvasiniek je premeniť jednoduché cukry na kyselinu octovú a alkohol. V žiadnom prípade nevznikne alkoholický nápoj! Ďalší proces, ktorý prebieha pri výrobe kombuchy je premena polyfenolov (látky, ktoré sa prirodzene nachádzajú v čaji, ovocí a zelenine). Tým sa zvyšuje acidita nápoja a zabráni rozmnožovaniu baktérii.

Kombucha

Nápoj z kombuchy chutí jemne ovocne a mierne kyslo. | Zdroj: Shutterstock.com

Ako chutí kombucha?

Konzumenti hovoria, že kombucha na začiatku chutí jemne ovocne a mierne kyslo, ku koncu sa chuť mení na výraznejšiu a kyslejšiu.

Kombucha obsahuje: vitamíny: B, C, E a K, kyseliny: octovú, mliečnu, listovú, minerálne látky: železo, draslík, vápnik, kobalt, meď, magnézium, mangán, sodík a zinok a menej ako 1% alkoholu.

Ako pôsobí kombucha na zdravie?

Antioxidačné účinky: pomáhajú vychytať voľné radikály a zabavujú naše telo toxínov. Je preukázané, že antioxidanty znižujú riziko rakoviny a iných civilizačných ochorení.

Zlepšenie trávenia a imunity: kombucha patrí medzi fermentované potraviny, napríklad ako jogurt alebo kvasená kapusta. Fermentované potraviny slúžia ako probiotika. Podporujú pre zdravie prospešné črevné baktérie, zlepšujú imunitu a trávenie.

Účinky kombuchy:

  • posilňuje imunitný systém
  • pôsobí antibioticky
  • prečisťuje organizmus (ťažké kovy, nikotín, alkohol)
  • posilňuje pečeň, obličky
  • regeneruje nervový systém
  • znižuje cholesterol
  • má protialergické účinky
  • zvyšuje fyzickú výkonnosť
  • pôsobí proti kožným chorobám, napr. plesne a má ešte viac ďalších bonusov.
Kopmbucha - servírovanie

Farba kombuchy záleží aj od druhu čaju, ktorý použijete. | Zdroj: súkr.archív

Všetko má svoje pre a proti

Kombuchu sa odporúča piť ráno nalačno jeden pohárik a dva poháriky počas dňa pred jedlom. Ak sa objavia nepríjemné pocity v oblasti žalúdka kombuchu podávame po jedle. Tento stav je spravidla prechodný. Po troch týždňoch sa odporúča týždeň vynechať a znova pokračovať v trojtýždňovom intervale.

Žiaľ, popisuje sa, že kombucha má i negatívne účinky. U citlivých ľudí sa zriedkavo môže prejaviť nevoľnosť, hnačka, alergia alebo prekyslenie organizmu. Skúšať treba opatrne,  ako sa hovorí “všetko s mierou“.

Kombuchu môžeme kúpiť aj supermarketoch alebo v obchodoch so zdravou výživou, no môžete si ju pripraviť aj doma.


Vyskúšajte si pripraviť kombuchu doma - zvládne to aj začiatočník:

Ako si pripraviť kombuchu? Overený domáci recept + užitočné tipy