10 otázok o zdraví, na ktoré sa ľudia najviac pýtali Google vyhľadávača v roku 2019

Ak by ste na niektoré náhodou nepoznali odpovede, prikladáme aj tie.
najviac vyhľadávané otázky o zdraví v google

Zdroj: Flickr.com

Tieto témy boli podľa nových údajov od spoločnosti Google 10. najvyhľadávanejšími otázkami týkajúcimi sa zdravia v roku 2019 v USA.

Zoznam bol zostavený z vyhľadávaných výrazov zozbieraných od januára do začiatku decembra.

1. Ako znížiť krvný tlak?

Vysoký krvný tlak alebo hypertenzia sa všeobecne diagnostikuje, ak má človek krvný tlak vyšší ako 130/85.

Zaznamenáva sa ako dve čísla, pričom vyššie číslo sa označuje ako systolický krvný tlak a dolné číslo ako diastolický krvný tlak.

2. Čo je to keto?

Ketogénna diéta je založená na rapídnom znížení príjmu sacharidov a navýšení príjmu tukov a bielkovín.

Ide o dlhodobejšiu diétu, v trvaní niekedy až niekoľkých mesiacov. Väčšinou je rozdelená na štyri fázy, aby si telo postupne navyklo na zmenu, metabolizmus sa prispôsobil a telo prešlo do stavu tzv.ketózy.

3. Ako sa zbaviť štikútky?

Príčinou štikútania je kŕč v bránici, ktorý naruší frekvenciu jej sťahov, a tým sa zmení celé naše dýchanie.

Štikútanie je vlastne prúd vzduchu, ktorý narazí pri dýchaní na hlasivky pri každom trhnutí bránice. Ak je štikútanie len krátkodobé a objavuje sa nie príliš často, v tom prípade sa netreba ničoho obávať.

Avšak ak je tento jav dlhodobý, postihuje vás veľmi často a doslova vás vyčerpáva, je potrebná návšteva lekára.

Niekedy takéto štikútanie môže signalizovať infekciu nervovej sústavy, zvýšenú črevnú plynatosť, zápal pečene či žalúdka alebo metabolickú poruchu.

4. Ako dlho trvá chrípka?

Chrípka je infekčné ochorenie vyvolané vírusom. Klinicky prebieha ako akútne zápalové ochorenie horných dýchacích ciest a jej nástup je obvykle náhly, z plného zdravia.

Často začína zimnicou, bolesťami hlavy, teplota stúpa na 39 - 40 ºC. Chorý má bolesti svalov a kĺbov, suchý, dráždivý kašeľ, nádchu, pocit sucha a škriabania v hrdle.

Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky po 3-5 dňoch odoznejú. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do 2-4 týždňov od prvých príznakov.

5. Čo je HPV?

HPV je ľudský papilomavírusom, ktorým sa za život nakazí až 80 % žien a mužov. HPV vírus je hrozbou všetkých sexuálne aktívnych žien, aj tých v dlhodobom monogamnom vzťahu.

Prenáša sa najmä pohlavným stykom a sídli v pohlavných orgánoch, kde začína infekciu. HPV je v súčasnosti najčastejšia sexuálne prenosná infekcia, ktorá spôsobuje rakovinu krčka maternice.

Medzi ďalšie najviac vyhľadávané otázky o zdraví vo vyhľadávači Google za rok 2019 patria:


Prečítajte si tiež:

Rebríček najlepších a najhorších nemocníc na Slovensku za rok 2019