Katastrofy hýbu svetom aj počas sviatkov. Tento zhorený vianočný stromček má úplne iné poslanie, ako ostatné

Vianočný stromček je vyrobený a vyzdobený pomocou spálených polien a konárov stromov, ohoreného bicykla, zničeného požiarneho alarmu a ďalších zhorených predmetov.
vianočný stromček zo zhorených vecí v Austrálii

zdroj: boredpanda.com | Zdroj: Pixabay.com

Vianočný stromček symbolizuje tieň, ale aj odolnosť

V centre najľudnatejšieho austrálskeho mesta Sydney stojí vianočný stromček vytvorený z obhorených konárov a ďalších podobných zhorených zvyškov. Obklopujú ho darčeky zabalené do trblietavého červeného, strieborného a zlatého vianočného baliaceho papiera.

Tento vianočný stromček má však úplne iné poslanie ako klasické vianočné stromčeky. Vytvorený bol s cieľom upozorniť na smrteľné lesné požiare ktoré v tomto období pustošia veľkú časť Austrálie.

Umelec James Dive vysvetlil, že tento vianočný stromček symbolizuje tieň, ktorý katastrofa spôsobila počas sviatočného obdobia, ako aj odolnosť austrálskej krajiny.

"Vrátil som sa odtiaľ s dvoma dojmami. Jedným bol rozsah. To vás skutočne zasiahne. To ticho. Žiadne vtáky. Všetko je zrazu preč. Ale vidím aj odolnosť. Myslím tým, že austrálsky buš sa znova obnovuje," dodal umelec.

Netradičný vianočný stromček bol vyrobený v spolupráci s Červeným krížom a mestom Sydney.

V Austrálii stále horia desiatky lesných požiarov

Pri lesných požiaroch, ktoré pustošia Austráliu už od septembra tohto roku, prišlo o život šesť ľudí, zničených bolo vyše 700 domov, a len v štáte Nový Južný Wales boli spálené dva milióny hektárov pôdy.

V celej krajine bolo požiarom zatiaľ zničených približne tri milióny hektárov pôdy.

Rozsah požiarov a zničeného územia je zatiaľ najväčší v dejinách Austrálie. Hasiči v stredu uviedli, že v zasiahnutej oblasti stále horí 99 lesných požiarov.


Prečítajte si aj:

Počas Štedrého dňa je počet volaní na tiesňovu linku omnoho vyšší!

Tento 80-ročný starček je skutočným Santa Clausom!

Najčítanejšie články