Prezidentka prijala demisiu ministerky zdravotníctva Kalavskej. Rezort povedie premiér Peter Pellegrini

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská sa rozhodla podať demisiu 9. decembra. Urobila tak po tom, ako vláda o pár dní skôr stiahla návrh reformy nemocníc, tzv. stratifikáciu, z rokovania parlamentu.
Rezort zdravotníctva povedie Peter Pellegrini

Ministerstvo zdravotníctva SR | Zdroj: Facebook.com

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes prijala demisiu ministerky zdravotníctva. Vedením rezortu poverila premiéra Petra Pellegriniho.

Poukázala na to, že ministerka Andrea Kalavská nechcela zdravotníctvo iba udržiavať, ale pokúsila sa zmeniť jeho smerovanie.

"Na to, aby som prijala demisiu pani ministerky Kalavskej, som mala dva hlavné dôvody. Prvým je skutočnosť, že ak členka vlády podá demisiu, nie je úlohou prezidentky, aby ju neprijatím demisie nútila zotrvať na poste, ktorý chce opustiť. Druhým dôvodom, pre ktorý som demisiu prijala, je to, že rozumiem dôvodom, ktoré pani Kalavská uviedla," povedala prezidentka.

Peter Pelegrini, poverený dočasným vedením rezortu zdravotníctva, sa exministerke Kalavskej poďakoval za všetko, čo rezort pod jej vedením urobil pre ľudí.

Andrea Kalavská nastúpila na post ministerky zdravotníctva po Tomášovi Druckerovi 22. marca 2018. Od roku 2016 pôsobila na ministerstve zdravotníctva ako štátna tajomníčka.

Kalavská podľa svojich slov neľutuje, že šla do politiky, je to podľa nej výborná skúsenosť. Vrátiť sa chce do svojej medicínskej profesie.

"Chcem ísť skôr do nemocnice a venovať svoju energiu a čas chorým ľudom, ale nikdy nehovor nikdy, ale so Smerom asi nie," odpovedala Kalavská v rozhovore pre TASR na otázku, či sa bude ešte angažovať v politike.

Svoje pôsobenie vo funkcii ministerky zdravtníctva zhodnotila ako úspešné.


Prečítajte si aj:

Rozhovor s ministrekou Andreou Kalavskou

Ministerstvo zdravotníctva spustilo štátom riadený skríning