Ministerka zdravotníctva ponúkla demisiu kvôli reforme nemocníc

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská ponúkla demisiu po tom, ako vláda v stredu (4. 12.2019) stiahla návrh reformy nemocníc, tzv. stratifikáciu, z rokovania parlamentu.
ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská podala demisiu

Andrea Kalavská | Zdroj: Facebook.com

Svoje rozhodnutie podať demisiu zdôvodnila ministerka tým, že post ministra zdravotníctva patrí politickej strane, s ktorou má "ideové rozpory" vo veci predkladaných zákonov, a tak považuje za slušné takto konať.

Reforma nemocníc tzv.stratifikácia mala pacientom podľa Kalavskej priniesť kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť, meranú cez lepšie výsledky liečby.

Problémy slovenského zdravotníctva sú podľa nej riešiteľné, no sú potrebné systémové zmeny. Ich efekt sa však prejaví až po čase. Kalavská tiež zdôraznila, že prišla s cieľom niečo zlepšiť.

Nechcem, aby mi niekto vyčítal, že moja práca na ministerstve bola len tento jeden zákon,“ podotkla.

Ministerka na tlačovej konferencii tiež pripomenula, že materiál o reforme nemocníc bol prijatý aj medzi odborníkmi.

Ja len dúfam, že ďalšia vláda alebo parlament sa vykreuje taký, kde budú ľudia s väčšou odvahou,“ skonštatovala Andrea Kalavská s tým, že namiesto politiky by sa malo prihliadať na odbornú stránku veci.

Ministerka zdravotníctva zotrvanie vo funkcii ešte zvažuje

Podľa posledných informácií šéfka rezortu zdravotníctva Andrea Kalavská ešte zvažuje svoje zotrvanie vo funkcii. Oznámil to premiér Peter Pellegrini, ktorý sa s ňou stretol a vyjadril jej plnú podporu.

Ako poznamenal, ľudsky vníma jej sklamanie a pocity, a preto sa na ňu ani nehneval. Verí, že sa mu Kalavskú podarí presvedčiť, aby neodchádzala, aj pre zodpovednosť voči pacientom.

"Ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská sa dnes stretla s pánom premiérom, kde mu ponúkla svoju demisiu. Pán premiér požiadal pani ministerku, aby zostala vo funkcii, šéfka rezortu zdravotníctva ďalší vývoj zvažuje," povedala pre TASR hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Čo mala priniesť reforma nemocníc?

Stratifikácia nemocníc, známa aj pod názvom Zdravá zmena, mala priniesť do systému po prvýkrát v histórií Slovenska merateľné kritériá na základe výsledkov liečby, vďaka čomu sa mala zlepšiť kvalita a bezpečnosť zdravotnej starostlivosti.

Pre pacienta mala priniesť napríklad nižší počet opakovaných operácií či hospitalizácií. Vzniknúť mal aj nový typ nemocníc, ktorý by sa orientoval na dlhodobú starostlivosť.

Vďaka stratifikácii malo postupne vzniknúť minimálne 3 000 dlhodobých lôžok po celom Slovensku, s cieľom, aby sa pacient po operácií doliečoval čo najbližšie k svojmu bydlisku.


Prečítajte si viac o reforme nemocníc:

Prelomová reforma slovenského zdravotníctva

Rozhovor s ministerkou zdravotníctva Andeou Kalavskou

Najčítanejšie články