Tragická smrť bábätka z Komárna: Kto pochybil? Prípad predčasne narodeného chlapčeka sa bude preverovať

Chlapček prišiel na svet predčasne v 27.týždni cisárskym rezom v nemocnici v Nových Zámkoch. Na jedenásty deň po narodení museli chlapca v kritickom stave previezť do NÚDCH, kde ho niekoľkokrát operovali. Žiaľ, v sobotu doobeda prišla smutná správa - malý Mirio zomrel. Okolo smrti bábätka je veľa nejasností
Tragická smrť bábätka z Komárna

Zdroj: Pixabay.com

Vo štvrtok, 28.novembra, v noci facebook stránka Nekŕmte nás odpadom zverejnila ťažký príbeh vyrozprávaný slovami nešťastnej mamy. Hovorí v ňom o synčekovi Miriovi, ktorý prišiel na svet predčasne.

Zúfalá mamička, ktorá posledných 10 mesiacov bojovala za život svojho dieťaťa, sa rozhodla zdôveriť verejne s tým, ako veľmi je šokovaná z nedbanlivosti a prístupu zdravotníkov.

Nešťastná mama v príspevku popisovala nielen boj jej syna o život, ale aj prístup lekárov, či už k jej bábätku, alebo k nej samotnej.

Ako začali problémy predčasne narodeného chlapčeka?

Mirio sa narodil cisárskym rezom v 27. týždni v nemocnici v Nových Zámkoch, vážil 1 180 g a meral 37 cm, no podľa vyjadrení mamy bol zdravé dieťatko.

Mama Marcela však nemala mlieko a tak jej synovi začali dávať umelé. Aj keď sa podľa jej vyjadrení u nedonosených detí preferuje na celom svete podávanie darcovského materského mlieka, čo znižuje komplikácie spojené s trávením na minimum. Lekárom však dôverovala.

Chlapčeka niekoľko dní po narodení postihla nekrotizujúca enterokolitída.

Ide o veľmi nebezpečné ochorenie tenkého a hrubého čreva postihujúce takmer výlučne predčasne narodené deti, kedy v dôsledku zápalu odumiera dieťatku tkanivo čreva.

Na jedenásty deň po narodení museli chlapca v kritickom stave previezť do NÚDCH, kde ho niekoľkokrát operovali.

Na 11. deň mi ráno volali z nemocnice, že syn je vo veľmi vážnom a kritickom stave. Ešte v ten deň bol prevezený sanitkou do nemocnice v Bratislave. Od toho momentu som sa cítila ako v nekonečnom zlom sne, z ktorého sa nedá prebudiť,“ opísala mamička svoje vtedajšie pocity.

Tragická smrť bábätka z Komárna

Na Facebooku uverejnili príbeh utrápenej matky na facebook fanpage Nekŕmte nás odpadom. | Zdroj: Facebook.com

Nejasnosti okolo smrti chlapčeka

Žiaľ, v sobotu doobeda prišla smutná správa - malý Mirio zomrel Lekári ani mama, ani prosba o kontakty na zahraničných odborníkov už nepomohli.

Nejasnosti okolo smrti jedenásťmesačného Miria z Komárna preverí Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Vysvetlenie bude žiadať aj rezort zdravotníctva.

Na tento prípad reagoval aj Národný ústav detských chorôb, ktorý sa bráni obvineniam zo strany mamy, a hovorí o šírení nepravdivých informácií:

Žiaľ, na internete sa šíria nepravdivé informácie o tom, že sa nehumánne správame k mamine, ktorá má choré bábätko a nechceme ju pustiť k jej ťažko chorému dieťatku. Nie je to pravda, práve naopak s maminou sme v stálom kontakt a už dlhé týždne sa jej, ako aj jej dieťatku snažíme pomôcť. Takého nepravdivé informácie nepomáhajú ani našim kolegom a ani rodine, ktorá sa nachádza v ťažkej životnej situácií. Šíreniu nepravdivých správ žiaľ zabrániť nevieme, preto Vám ďakujeme za podporu a pochopenie,“ napísal v statuse na facebooku Národný ústav detských chorôb.

Na celú situáciu sa chce bližšie pozrieť aj ministerka zdravotníctva.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská vyjadruje ľútosť nad daným prípadom, vedenie nemocnice požiada o vysvetlenie postupu. Pacient je pre ministerstvo prioritou, preto okrem poskytovania zdravotnej starostlivosti je dôležitý aj prístup k pacientovi či príbuzným,“ povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Aké komplikácie hrozia predčasne narodeným deťom?

Predčasne sa podľa štatistík narodí každé desiate dieťa, pričom ako predčasný pôrod sa definuje pôrod pred 37. týždňom tehotenstva.

Predčasne narodené deti nie sú ešte pripravené na život mimo maternice, preto im hrozí množstvo zdravotných komplikácií. Okrem podchladenia sa u nich často vyskytujú aj:

  • dýchacie problémy- tzv. syndróm dychovej tiesne, RDS syndróm, ktoré súvisia s nezrelosťou pľúcneho tkaniva
  • nízky krvný tlak, chudokrvnosť, nezrelosť obličiek a nezrelosť tráviaceho systému, ktorá vedie k problémom s toleranciou stravy a poruchám rastu
  • znížená obranyschopnosť a vysoké riziko infekčných komplikácií
  • nezrelosť centrálneho nervového systému, ktorá môže spôsobiť poruchy zraku, sluchu, či poškodenie mozgu.

Prečítajte si aj:

Narodilo sa vám dieťa predčasne?

Čo ak je výška a hmotnosť novorodenca podpriemerná?

Syndróm náhleho úmrtia dojčaťa