Nenechajte sa ohroziť botulotoxínom! Varuje známa dermatologička

Ktorá žena by pri pohľade do zrkadla nechcela niečo zmeniť, vylepšiť či upraviť? V dnešnej dobe už neostáva len pri predstavách, pretože estetická medicína má riešenie na všetko.
doktorka Sandra Rozborilová o botoxe a zväčšení pier

Zdroj: súkr.archív

Medzi najčastejšie zákroky patrí aplikácia botulotoxínu či kyseliny hylaurónovej, ktoré vedia vrátiť tvári sviežosť a mladosť.

Skúsená odborníčka však varuje, že okrem očakávaného vylepšenia treba poznať aj možné riziká.

V minulosti boli naše kongresy o nových metódach v estetickej dermatológii alebo plastickej chirurgii, teraz sa ale téma otočila. Hlavnou témou sa stáva liečba komplikácií,“ hovorí dermatovenerologička Alexandra Rozborilová.

Priznáva, že s počtom vylepšovaných žien stúpa aj počet zbabraných zákrokov na ich tvárach, a to z viacerých dôvodov. K hlavným patrí výber neodborného zariadenia, kde zákrok vykonávajú, a tým pádom zverenie sa do rúk nedostatočne kvalifikovanému personálu.

Zverte sa len odborníkovi

„Ľudia majú pocit, že keď idú na estetický zákrok, ten musí na sto percent dopadnúť dobre a nehrozia žiadne komplikácie. Sú v tom, že drobný zákrok, ako je napríklad aplikácia botoxu či mezoterapia, môže byť vykonaný kdekoľvek, napríklad aj na kozmetike.“

„Každý zákrok so sebou nesie možné riziko, to si treba uvedomiť, no vyškolený zdravotník je na to pripravený. Verte, že v salóne na riziká a ich okamžitú nápravu zachraňujúcu zdravie nie je pripravený nikto,“ varuje MUDr. Rozborilová.

Neodporúča ani nechať sa zlákať nízkymi cenami estetických zákrokov na zľavových portáloch.

„Za cenu, ktorú občas ponúkajú, sa kvalitné látky jednoducho nedajú zohnať. Na kongrese som raz počula o prípade, keď človek skončil na riadenom dýchaní po aplikácii výplňovej látky, ktorá mala pôvod z Číny. Nikto ani len netuší, čo obsahuje takáto látka, preto musí byť vždy certifikovaná a jedinú istotu má človek v zdravotníckom zariadení,“ upozorňuje lekárka.

Hroziace riziká

Medzi najviac žiadané látky pre krajšiu tvár patria botox a kyselina hylaurónová, ktorá sa používa aj pri mezoterapii. Mnoho ľudí si stále myslí, že aplikácia botulotoxínu je riskantnejšia, no nie je to tak.

Doktorka Rozborilová hovorí, že v dvoch prípadoch zo sto sa stáva, že po aplikácii botulotoxínu opadne klientovi viečko, čo sa do mesiaca napraví.

Pri kyseline hyaulóronovej aplikovanej do vrásky medzi obočím či do nosovo-ústnych rýh je ale vážne riziko, že sa môže zasiahnuť cieva, ktorej porušenie človeka okamžite oslepí. A to natrvalo!

Odborníčka z oblasti estetickej medicíny opäť prízvukuje, že je dôležité, kde si človek dáva botox či inú látku vpichnúť:

V poslednom čase začali aplikovať kyselinu hyaluronovú a botox ľudia bez medicínskeho vzdelania, čo vážne ohrozuje zdravie klientov. Ide síce o telu vlastnú látku, no v konečnom dôsledku je časovanou bombou, ktorá nemusí, ale aj môže vybuchnúť, “ vysvetľuje skúsená dermatovenerologička. „Na verejnosti sa však o komplikáciách hovorí veľmi málo a ženy vidia len väčšie pery, vyplnené vrásky či skorigovaný nos. Kto však aplikuje výplňové látky či populárny botulotoxín, ten musí dokonale ovládať anatómiu ciev tváre. Inak môže „trafiť“ tú zlú, čo vie mať katastrofické dôsledky.“

Skrášľujte sa bezpečne

Pozitív podstupovania skrášľovacích zákrokov je množstvo, no správny výber zariadenia a dodržanie následných odporúčaní od lekára sú rozhodujúce.

„Samozrejme, stáva sa aj odborníkom, že dôjde ku komplikácii, no na rozdiel od necertifikovaných amatérov vedia okamžite konať,“ dopĺňa tému rizík zakladateľka kliniky Esthetic.

Na jednom z kongresov som sa stretla s prípadom, keď kolega z Hongkongu aplikoval manželke kyselinu do pier. Došlo k upchatiu cievy a ona prišla o nos. Skrátka jej odumrelo tkanivo.

Na záver pridáva ešte upozornenie, že po zavedení botulotoxínu či kyseliny hylaurónovej do tela by sa v žiadnom prípade nemalo ísť v ten istý deň k zubárovi. Môže dôjsť k zaneseniu baktérií, čoho výsledkom môžu byť podkožné hrče na tvári.

„Skúsený odborník vám pred aj po zákroku všetko vysvetlí a upozorní vás aj na takéto veci. Aby ste svoje rozhodnutie s vylepšovaním tváre nemuseli ľutovať, určite si treba zvážiť, kde a kým si dáte botox či inú látku aplikovať. Myslite nielen na svoju krásu, ale aj na svoje zdravie,“ odporúča dokorka Sandra Rozborilová.


Prečítajte si ďalší rozhovor s odborníčkou na estetickú medicínu MUDr. Alexandrou Rozborilovou:

Krajšia pleť vďaka jedinému (zá)kroku: Odborníčka radí, ako to dosiahnuť