Ďalší prípad salmonely v kuracom mäse z Poľska! Kontrolóri ju objavili v prevádzke v Nitre

Zdroj: Flickr.com
Na základe sťažnosti spotrebiteľa vykonala Regionálna veterinárna a potravinová správa Nitra v prevádzke METRO na Hlohoveckej 11/332 v Nitre odber vzorky výrobku „Kuracie rezne 500g hlbokomrazené hydinové mäso“.
Skontrolujte si mrazničku!
Ide o tento výrobok:
„Kuracie rezne 500g hlbokomrazené hydinové mäso“, výrobná šarža 2/280819/109, DS 27.08.2020, výrobca Globaltrading Slovakia s.r.o., SNP 6, 044 42 Rozhanovce, krajina pôvodu Poľsko, RAB Jazyniec Spólka Jawna, Jazyniec 99, 64-225 Kopanica, Poľsko.

zdroj: svps.sk
V analyzovanej vzorke bola potvrdená prítomnosť baktérií druhu Salmonella enterica sérovar Enteritidis. Výrobok sa sťahuje z trhu.
Čo hrozí po zjedení kontaminovaného mäsa?
Salmonelóza je infekčné ochorenie, ktorá sa u človeka sa prejavuje ako akútne hnačkové ochorenie. Pôvodcom je baktéria rodu Salmonela enterica.
Po požití kontaminovanej potraviny postihnutý človek pociťuje nevoľnosť, bolesti brucha, často vracia, trpí silnými hnačkami a teplotami, ktoré sa môžu striedať so zimnicami.
Na ochorenie sú veľmi citlivé malé deti, starší ľudia, ale aj osoby s oslabeným imunitným systémom. Baktéria salmonela prežíva v tráviacom ústrojenstve ešte pár týždňov po skončení ochorenia a môžu sa nakaziť aj ostatní členovia rodiny.
Prečítajte si tiež: