Na vznik depresie a schizofrénie má podľa vedcov vplyv aj fajčenie!

Mnoho klinických štúdií už potvrdilo vplyv fajčenia na vznik rakoviny. V novej štúdii sa tím vedcov z univerzity v Bristole zameral na spojenie medzi fajčením a vznikom depresie a schizofrénie.
muž fajčiaci cigaretu

Zdroj: Unsplash.com

Tabakové výrobky zvyšujú pravdepodobnosť vzniku depresie a schizofrénie

Výskum vedcov z univerzity v Bristole potvrdil, že fajčenie zvyšuje tiež pravdepodobnosť vzniku depresií a schizofrénie.

S pomocou databázy UK Biobank, ktorá zhromaždila informácie o 462 690 fajčiaroch, použili pri štúdii metódu, ktorá hodnotí zmeny v genóme.

Ukázalo sa, že tabakové výrobky zvyšujú pravdepodobnosť vzniku depresie, ako aj schizofrénie. Platí tiež, že ľudia, ktorí týmito problémami trpia, vyhľadávajú tabak častejšie.

Je dlhodobo známe, že duševné problémy úzko súvisia s užívaním tabakových výrobkov. Doteraz však nebolo jasné, či závislosť na tabakových výrobkoch prispieva k vzniku ochorenia, alebo psychické choroby nejakým spôsobom vedú človeka k fajčeniu.

Výskumy sa doposiaľ nevenovali fajčeniu duševne chorých ľudí.

Ľudia s mentálnymi poruchami sú často prehliadaní, keď sa snažíme znižovať závislosť na fajčení. Vedie to k vzniku nerovnosti. Naša práca ukazuje, že by sme sa mali za každú cenu snažiť zabrániť tomu, aby ľudia s fajčením vôbec začali, a tiež podporovať tých, ktorí s tým chcú skončiť ,“ povedala vedúca výskumu Dr. Robyn Wootonová.

Tabakový dym obsahuje viac ako 50 rakovinotvorných látok

Odborníci výskumu pripisujú značnú váhu a podľa nich poukazuje na fakt, že fajčenie zvyšuje riziko vzniku psychických ochorení.

Výsledky schvaľuje aj britská vláda, ktorá už pred tromi rokmi vydala doporučenie obmedziť tabak v psychiatrických liečebniach.

Na epidémiu fajčenia ročne zomrie vyše sedem miliónov ľudí. Z nich šesť miliónov sú konzumenti, či bývalí konzumenti tabaku.

Na pozore by sa však mali mať aj nefajčiari, až 890 000 zo spomínaných sedem miliónov sú ľudia, ktorí sú proti svojej vôli vystavení tabakovému dymu.

Tabakový dym obsahuje viac ako 250 škodlivých a viac 50 karcinogénnych chemických látok.


Prečítajte si aj:

Ako skoncovať s fajčením raz a navždy?

Zloženie cigaretového dymu a jeho vplyv na zdravie