Novinka v ružomberskej nemocnici! Tento prístroj má nemocnica ako prvá na Slovensku

Životy rizikových novorodencov pomôže zachrániť nové prístrojové vybavenie v Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN) v Ružomberku. Nový prístroj bude slúžiť na záchranu novorodencov.
nový prístroj na záchranu novorodencov v ružomberskej nemocnici

zdroj: ruzomberok.dnes24.sk

Nový prístroj môže pomôcť už po pár sekundách od narodenia

Na novorodeneckom oddelení Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Ružomberku pribudlo nové resuscitačné transportné lôžko na stabilizáciu novorodenca.

Lôžko umožní včasnú resuscitáciu už niekoľko sekúnd či minút po narodení. Toto zariadenie máme k dispozícii ako prví v rámci pôrodníc a novorodeneckých oddelení na Slovensku,“ uviedol riaditeľ ÚVN Peter Vaněk.

Riaditeľ ÚVN zároveň zdôraznil, že v nemocnici dokážu odhaliť poruchy pohybového aparátu, vrodené vývojové poruchy či metabolické ochorenia u novorodencov, a to v rámci jednej budovy a jedného oddelenia.

Podľa primárky novorodeneckého oddelenia Eleny Nemcovej, bude mobilné intenzívne lôžko slúžiť na oživovanie nedonosených novorodencov v pôrodnej sále, ale tiež donoseným deťom s patológiou či vrodenou vývojovou chybou. Zariadenie považuje za veľký prínos.

V prípade narodenia takéhoto dieťatka sme schopní okamžite mu poskytnúť resuscitáciu, obnovu životných funkcií. Zároveň máme k dispozícii mobilnú jednotku na odsávanie či možnosť napojenia na umelú ventiláciu,“ vysvetlila primárka novorodeneckého oddelenia.

Zvýšené riziko vrodených vývojových chýb u detí môže nastať ak:

  • vek matky je nad 35 rokov
  • ak má jeden z rodičov, alebo niektorý zo starších súrodencov, genetické ochorenie
  • matka užívala niektoré lieky
  • matka absolvovala Rtg vyšetrenie počas prvých troch mesiacov tehotenstva

Prečítajte si aj:

Ako zistíte či bude vaše dieťa po narodení zdravé?

Rázštepové chyby tváre patria medzi najčastejšie vrodené vývojové chyby