Tá naša stužková... Praktické rady ako byť najkrajšou a ešte niečo navyše!

November je čas stužkových slávností. Ide o naozaj prestížnu spoločenskú udalosť, kedy sa nastávajúcim maturantom odovzdáva zelená stužka, symbolizujúca nádej a mladosť, a na ktorú sa treba patrične obliecť, nalíčiť a učesať. Ako naschvál, so stupňujúcim stresom sa zhoršuje vaša pokožka, vlasy sú bez lesku a neviete zohnať šaty, ktoré by vám pristali. Nasledujúce tipy sú určené nielen budúcim maturantkám, ale aj všetkým starostlivým mamičkám, ktoré sa na stužkovú slávnosť chystajú tiež.

Ako si vybrať spoločenské šaty?

Začnime tým, čo zvykne zaberať najviac času, a teda výberom šiat. Ako si vybrať dámske spoločenské šaty, aby ste nespravili faux pas a sedeli vám ako uliate?

Dĺžka šiat na stužkovú by mala byť, tak ako pri klasických plesových šatách, po zem. Povolené sú aj kratšie koktejlky, ale dosť záleží na ich prevedení.

V závislosti od typu vašej postavy by ste sa mali zamerať predovšetkým na strih. Ak viete, ktoré strihy šiat vašej postave lichotia, potom už nie je taký problém zvoliť vhodnú farbu, materiál a doplnky. Takže, šup-šup pred zrkadlo, skúste vašu postavu zanalyzovať čo najpresnejšie!

Typy postáv a vhodný strih šiat

  • A (trojuholník, hruška): Boky širšie ako ramená, dobre rozoznateľný pás, tuk sa ukladá na zadku, bokoch, stehnách a zväčša aj do celých nôh. Vhodné šaty – áčkový strih, princesový strih, lodičkový výstrih alebo šperkový, príp. čínsky výstrih, aplikácie (napr. volány) okolo ramien.
  • H (obdĺžnik): Boky rovnako široké ako ramená, rozdiel medzi bokmi a pásom minimálny, celkovo rovná postava so širším trupom, takže nepôsobí subtílne. Vhodné šaty – antický strih, empírový strih, asymetrický výstrih na jedno ramienko, rúchový výstrih, aplikácie alebo riasenie na prsiach, voľné šaty so širokým opaskom alebo stuhou v páse.
  • 8 (osmička, presýpacie hodiny): Boky rovnako široké ako ramená, vyššie posadené boky, výrazný pás a poprsie, celková – horizontálna aj vertikálna – súmernosť postavy. Vhodné šaty – puzdrový strih, šaty à la morská panna, korzetový strih, véčkový alebo srdiečkový výstrih.
  • X (presýpacie hodiny s nižšími bokmi): Boky rovnako široké ako ramená, nižšie posadené boky, výrazný pás, tuk sa zvykne ukladať na boky, avšak nohy od polky stehien smerom dole ostávajú štíhle. Vhodné šaty – áčkový strih, princesový strih, vpredu krátke vzadu dlhé, minišaty s vlečkou, dlhé šaty s rozparkom, V-výstrih, srdiečkový výstrih.
  • V (obrátený trojuholník): Ramená širšie ako boky, nevýrazný pás, štíhle nohy, rovná atletická postava. Vhodné šaty – šaty bez ramienok so zaväzovaním za krkom rozšírené do A alebo balónového tvaru, prípadne v hornej časti obtiahnuté s rozšírenou A alebo balónovou sukňou, ak zahalené ramená, tak štvorcový alebo oválny U výstrih, aplikácie v oblasti bokov.
  • O (jablko, ovál): Najširšia časť tela je pás, tuk sa zvykne ukladať na bruchu aj keď je žena relatívne štíhla, môže byť väčšie poprsie a/alebo širšie ramená, štíhlejšie nohy. Vhodné šaty – empírový strih alebo voľnejší rovný strih bez zbytočných ozdôb, jednoduché šaty ideálne tesne nad kolená alebo dlhé s rozparkom, decentný véčkový výstrih alebo štvorcový či oválny U výstrih.
  • I (pravítko, chlapčenská postava): Útla, subtílna, štíhla postava, dlhé končatiny, takmer žiadny pás, menšie prsia, bez výrazných ženských kriviek, krásne nohy. Vhodné šaty – áčkový alebo úzky strih predelený v páse, šaty so širokým opaskom alebo stuhou, výrazné aplikácie v oblasti ramien a/alebo pŕs a bokov (volány, riasenia,...), výstrih typu voda alebo lodičkový alebo srdiečkový alebo rovný výstrih, krátke šaty s vlečkou, vpredu krátke vzadu dlhé, šaty s rozparkom.

Prvá pomoc pre pleť a vlasy – aloe vera

Niektoré nedostatky pleti dokáže zamaskovať make-up, ale aj ten najlepšie vynikne na zdravej, sviežej a pružnej pokožke. Takisto vlasy – môžete vyčariť akýkoľvek účes, ale skutočnou korunou krásy sú len vtedy, ak majú objem, silu a lesk. Ak nie ste spokojná s kvalitou vašej pokožky či vlasov, máme pre vás rýchle a účinné riešenie v podobe masky a zábalu z aloe vera. Výsledky skrášľujúcich procedúr badať okamžite!

Maska na tvár

Kúsok listu z aloe vera pozdĺž rozrežte a lyžičkou vyberte dužinu, potrebujete množstvo asi na 1 veľkú lyžicu. V miske potom k dužine primiešajte 1 zarovnanú lyžicu z každej ingrediencie. Masku naneste na tvár, nechajte pôsobiť 15 až 20 min. a opláchnite čistou vodou.

Ingrediencie na masku z aloe vera podľa typu pleti:

  • pri pleti s akné - prášok z muškátového orecha a šťavu z citróna,
  • pre žiariacu pokožku - kokosový olej a med,
  • pri zrelej pleti s pigmentovými fľakmi - korenie kurkuma, biely jogurt a šťavu z citróna,
  • pri suchej pleti - med a olivový olej,
  • pri citlivej pleti - roztlačený banán a med,
  • pri mastnej pleti - biely jogurt a šťavu z citróna,
  • pri začervenanej podráždenej pokožke (napr. od slnka) - dužinu z uhorky, šťavu z citróna, tvaroh.

Zábal na vlasy

V závislosti od dĺžky a hustoty vlasov pozdĺž rozrežte 1 al. 2 listy aloe vera, potrebujete dužinu v množstve cca. 5 veľkých lyžíc. Dužinu lyžičkou vyberte, rozmixujte a ďalej postupujte takto:

  • Super rýchly variant – umyte si vlasy bežným šampónom, kašičku z aloe vera votrite do vlasov vrátane pokožky hlavy, nechajte pôsobiť 5 min., vlasy opláchnite čistou vodou.
  • Rýchly variant – k piatim lyžiciam rozmixovanej dužiny pridajte 3 lyžice kokosového oleja a 2 lyžice medu, premiešajte, aplikujte na vlasy od korienkov, nechajte pôsobiť 20 až 25 min., vlasy umyte bežným šampónom.
  • Najdlhší variant – k aloe vera pridajte 2 lyžice kokosového oleja a 2 lyžice ricínového oleja, všetko premiešajte, pred spaním naneste na vlasy vrátane pokožky hlavy, vlasy zakrúťte a nasaďte na hlavu igelitové vrecúško, nechajte cez noc pôsobiť, ráno vlasy poriadne umyte šampónom.

Stužková je nezabudnuteľná, ale... Nasledujúce riadky mamičky nečítať!

Po krásnych šatách a decentných prípitkoch nasleduje niečo oveľa vzrušujúcejšie, nesmrteľné zážitky sa totiž rodia až na dozvukoch! Či sa stretnete po piatich, desiatich,.., sto rokoch po skončení strednej, vždy budú nevyčerpateľnou studnicou zábavy na úkor Jana, Peťa, alebo ešte horšie, vás. Spolužiaci vám s ohromnou radosťou pripomenú (nie každý si nepamätá už na druhý deň!), ako ste si pchali chrumky do nosných dierok a snažili sa ujsť mimozemšťanom...

Tip: Na dozvukoch sa vyhýbajte cigaretám a alkoholu!

Ale nech nikomu nekrivdíme, väčšinou sú dozvuky plánované s dobrým úmyslom, napr. ako chata spojená s lyžovačkou (a niektorí ju aj stihnú). Posledný tip: Poproste rodičov, či by vám nedoložili na lyžiarske oblečenie Goldbergh. Prečo práve táto značka?

Po prvé: Založili ju dve dámy (aj vy ste dáma, že?) Sandra Peet a Lieke van den Berg, ktoré presne vedia, čo sa ženám (i mužom) páči. Priliehavé lyžiarske nohavice vďaka strihu a materiálu opticky zoštíhľujú, bunda sa prispôsobí postave a zvýrazní ženské krivky a overaly? Tie sú momentálne absolútnym módnym hitom. V podaní Goldbergh si môžete vybrať medzi odvážnym leopardím vzorom alebo výraznou červenou. A predsa ešte jeden tip: Ak nie ste skúsenou lyžiarkou, zvoľte overal červený, ale pohľady budete určite pútať aj v tom leoparďom.

Po druhé: Luxus oblečenia Goldbergh spočíva nielen v dizajne, ale aj v kvalite. Každý kúsok sa vyznačuje výbornou funkčnosťou, bezchybným spracovaním a vysokým pohodlím. Outdoorové lyžiarske oblečenie je vodoodolné, vetruvzdorné a priedušné. Membránový materiál je s priedušným kombinovaný tak akurát, presne podľa potrieb lyžiarov. Bundy i overaly majú ako izoláciu jeden z najvýkonnejších tepelno-izolačných materiálov na súčasnom trhu – PrimaLoft, ktorý sa svojimi vlastnosťami veľmi približuje k periu, no na rozdiel od peria sa ľahko udržuje a je vhodný aj pre alergikov.


Prečítajte si:

Ako byť dokonalá na plese od hlavy až po päty? Tu je video návod!

Dymové líčenie - postup