Prelomová metóda v liečbe genetických ochorení! Vedci našli spôsob, ako opraviť chybnú časť DNA

Nový systém na úpravu genómu dokáže podľa vedcov opraviť až 89% chýb v našej DNA, ktoré môžu spôsobovať genetické ochorenia. Zároveň je presnejší a efektívnejší ako ten súčasne využívaný.
Prelomová metóda v liečbe genetických ochorení

Zdroj: Pixabay.com

Nová metóda dokáže zamerať miesto v géne a vystrihnúť jeho poškodenú časť

Vedci z Broad Institute z MIT a Harvardovej univerzity vytvorili metódu, ktorú nazvali „Prime editing“.

Vďaka využitiu nového proteínu dokážu veľmi presne zamerať miesto v géne a vystrihnúť jeho časť bez toho, aby vznikal „odpad“. Základom metódy „Prime editing“ je enzým nazývaný reverzná transkriptáza.

Nevieme o inej technológii na úpravu génov v bunkách cicavcov, ktorá ponúka takú univerzálnosť a presnosť s tak malým počtom vedľajších produktov,“ vysvetľuje biológ David Liu z Broad Institute.

Nový nástroj na úpravu génov je teraz oveľa viac flexibilný. Vedci po prvýkrát môžu zamieňať jedno „písmeno“ DNA za druhé. Vyberať tak môžu spomedzi báz DNA – A, C, G, T a ich kombinácií.

V praxi to znamená, že vedci majú k dispozícii obrovský potenciál úpravy DNA s malým rizikom, že by mohlo dôjsť k neúmyselnému poškodeniu.

Metóda „Prime editing“ môže pomôcť odstrániť až 89% genetických ochorení

Rozšírenie tejto metódy by podľa tímu vedcov mohlo odstrániť až 89 % známych genetických ochorení, medzi nimi napríklad aj Parkinsonovu chorobu.

Metóda „Prime editing“ je najnovším pokrokom slúžiacim na úpravu genómu. Moderné základy pre editáciu genetického kódu položila už technológia s názvom CRISPR-Cas9, ktorá bola vynájdená pred siedmimi rokmi.

Metóda CRISPR používa enzým Cas9 na strihanie reťazcov DNA, kde sa potom vkladá nová genetická informácia. Strihanie a úpravy reťazcov však doteraz neboli tak presné, ako by bolo potrebné.

Nová metóda „Prime editing“ nie je ,pre už používanú metódu CRISPR, konkurenciou. Naopak, ju podľa vedcov môže doplniť, a priniesť tak väčšiu presnosť do procesu úpravy genómov, a zároveň vyššiu úspešnosť v odstraňovaní genetických ochorení.


Mohlo by vás zaujímať:

10 najčastejších dedičných ochorení

Čo je dobré vedieť o našej DNA?