HPV vírus je hrozbou všetkých sexuálne aktívnych žien, aj tých v dlhodobom monogamnom vzťahu

Infekciou papilomavírusom sa za život nakazí až 80 % žien a mužov. V drvivej väčšine prípadov sa nákaza, ani jej prejavy, nijako neprejavia.

Rakovinu krčka maternice spôsobuje vírus HPV (ľudský papilomavírus). Prenáša sa najmä pohlavným stykom a sídli v pohlavných orgánoch, kde začína infekciu.

Nádor sa následne vyvinie za približne 15 mesiacov. HPV je v súčasnosti najčastejšia sexuálne prenosná infekcia, s ktorou sa počas života stretne cez 80 % populácie.

Samotný prenos vírusu je možný jednoduchým kožným kontaktom, zvyčajne však pri intímnych aktivitách. Celoživotná sexuálna abstinencia je ochranou pred rakovinou maternice, v bežnej populácii je však ťažko realizovateľná,“ vysvetľuje gynekológ Jiří Sláma.

Vo väčšine prípadov sa nákaza ani jej prejavy - prednádorové zmeny a skoré štádiá rakoviny krčka maternice – u ženy nemusia vôbec prejaviť.

Ako zistiť nákazu HPV vírusom?

K odhaleniu zmien slúži cytologický ster (ten odhaľuje zmeny buniek), vizuálne vyšetrenie maternice a najpresnejší test na dokázanie pôvodcu predrakovinových a rakovinových zmien - teda test na HPV.

Informácie získané z uvedených testov môžu presne stanoviť, či je u vás reálne riziko rozvoja rakoviny. V prípade HPV testu je taká predpoveď dokonca na niekoľko rokov dopredu.

Podľa Jiřího Slámu z Onkogynekologického centra Gynekologicko-pôrodníckej kliniky 1. lekárskej fakulty v Prahe, sa veľa žien mylne domnieva, že ak žijú dlhodobo v monogamnom vzťahu, nákaza ľudským papilomavírusom sa ich netýka.

Infekcia a následný rozvoj nádorového bujnenia v organizme môžu trvať niekoľko rokov a hlavne zvyčajne prebiehajú úplne bez bolestí, výtokov či iných viditeľných prejavov,“ varuje lekár.

Očkovanie proti HPV je najmä prevenciou

Slovensko sa v januári 2019 pridalo k 26. krajinám Európskej únie, ktoré hradia vakcínu proti infekcii HPV z verejného poistenia.

Dôležité však je očkovať nielen dievčatá, ale aj chlapcov, ktorí sú prenášačmi vírusu.

Ako uvádza na svojom webe Národný portál zdravia, očkovanie proti HPV je najmä prevenciou, nie liekom.

Najlepšie je ho podstúpiť ešte pred tým, ako dievča alebo chlapec začne aktívny sexuálny život. Aj keď bolo preukázané, že očkovanie je najúčinnejšie ešte pred prvým pohlavným stykom, určite nie je zbytočné ani u sexuálne aktívnych ľudí.

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií je zhubný nádor krčka maternice druhým najčastejšie sa vyskytujúcim onkologickým ochorením u žien vo veku 15 až 44 rokov.

Ročne naň celkovo na Slovensku ochorie okolo 600 žien a približne 220 aj zomrie.


Prečítajte si aj:

Ako zistiť či máme rakovinu?

Mamografia dokáže odhlaiť rakovinu aj o 5 rokov skôr!