5 odpovedí na tému vši, ktoré by mal poznať každý rodič!

K svojmu životu nepotrebujú zanedbané, ale zdravé, silné a pestované vlasy. Najradšej si vyberajú dlhovlasé dievčatá, no nepohrdnú ani bradou či fúzami. Vši nezničí obyčajný šampón, chlór, dokonca ani farbenie. Objavujú sa hlavne počas obdobia jesene a zimy.
dievčatko s vrkočmi

Zdroj: Unsplash.com

Čo spôsobuje zavšivenie?

Pôvodca pedikulózy (zavšivavenia), voš detská, je cudzopasník, ktorý sa živí krvou hostiteľa. Je schopný parazitovať iba na človeku. Žije vo vlasatej časti hlavy, ale napríklad aj v obočí, brade, fúzoch.

Živí sa prúdiacou krvou, za prirodzených podmienok prijíma potravu každé 2 až 3 hodiny. Samičky kladú denne 3 – 4 vajíčka (hnidy) ku koreňom vlasov pevným, prakticky nerozpustným tmelom.

Vývoj vší z vajíčok cez larválne štádia až k dospelému jedincovi trvá priemerne 20 dní.

Ako zistíte, že má dieťa vši?

Zistiť, či má vaše dieťa vši, však nie je vždy jednoduché. Hoci sú často viditeľné aj voľným okom, rodičia si nie sú istí a nie každý vie, čo má vo vlasoch hľadať.

Voš detská sa vie veľmi dobre maskovať. Dokáže meniť farbu podľa farby vlasov hostiteľa. Pri hľadaní vší oceníte nielen hrebeň, ale aj lupu. Spravidla býva jednoduchšie nájsť hnidu, ktorá je pevne prichytená k vlasu blízko pokožky.

Voš detská je aktívna najmä v noci, to môže viesť k nepokojnému a prerušovanému spánku dieťaťa. Pri bodnutí vylučuje do pokožky sekrét, ktorý spôsobuje svojmu hostiteľovi nepríjemné svrbenie a núti ho k škrabaniu.

Takto sa tvoria ranky, ktoré sa môžu následne infikovať a vznikne hnisavé ochorenie kože-impetigo. Pri ňom môže dôjsť i k zdureniu uzlín, hlavne za ušnými lalôčikmi a na krku.

Ako je možné sa nakaziť ?

Voš detská žije predovšetkým vo vlasoch detí, najčastejšie 2 až 12 ročných. Dôvodom pomerne ľahkého prenosu v tejto vekovej skupine je to, že deti sa často pri hrách dotýkajú hlavami.

Vši sa šíria hlavne pri priamom styku a zväčša v kolektívoch (rodina, predškolské a školské zariadenia, ubytovne), ale v menšej miere aj prostredníctvom rôznych predmetov (hrebene, kefy, čiapky, šály, osobná a posteľná bielizeň).

voš detská prichytená vo vlasoch

zdroj: wikimedia.org

Závisí výskyt vší od ročného obdobia?

Problém so zavšivením je najvýraznejší na jeseň, keď sa deti vracajú z prázdnin do školských lavíc. V zimnom období je výskyt vší tiež vyšší.

Pravdepodobne je to spôsobené tým, že predovšetkým v zime sa nosia pokrývky hlavy, ktoré si deti pri hrách aj vymieňajú, a tým sa vši môžu prenášať.

Aké odvšivovacie prípravky použiť?

Dnes sú preferované prípravky na báze minerálnych a silikónových olejov. V porovnaní s agresívnymi predchodcami, na ktoré si vši postupne vybudovali odolnosť, tieto oleje prenikajú do dýchacieho ústrojenstva vši a hníd, udusia ich a dehydratujú.

Po použití ktoréhokoľvek prípravku treba vlasy starostlivo vyčesať špeciálnym hrebeňom. Hnidy bývajú pomerne pevne pripevné k vlasu, vtedy si treba pomôcť nechtom.

Túto metódu je vhodné použiť na vlhké vlasy. Voš vo vlhkých vlasoch je znehybnená a ľahšie sa vyčesáva. Vši a hnidy vyčesávajte smerom od pokožky až po končeky vlasov. Po každom jednotlivom prečesaní skontrolujte a umyte hrebeň.

Uvedenú mechanickú metódu je vhodné opakovať každé 2 alebo 3 dni na zachytenie nových parazitov, ktorí sa vyliahli od predošlého česania.

Ak ste na hlávke vášho dieťaťa žiadne vši nenašli, ale dieťa sa pohybuje v rizikovom prostredí, je vhodné ho chrániť. Nedôslednosť niektorých rodičov spôsobuje, že problém s pedikulózou sa často vracia.

Na trhu je aj preventívny sprej, ktorý obsahuje repelentnú zložku a esenciálne oleje a chráni pred parazitmi až 24 hodín.


Prečítajte si tiež:

Máte doma školáka? Na toto pozor!

Deti so zvládnutými hygienickými návykmi môžu predísť infekčným ochoreniam

zuzulienka9

zakladna otazka ako s cim sa zbavit vsi ? za nase dcerky - nyda pripravok s hrebienkovym aplikatorom - staci raz naniest a do desiatich minut su vsi aj hnidy udusene