Ako vybrať lyže a lyžiarky pre deti? Takto sa bude vaše dieťa lyžovať bezpečne!

K bezpečnému lyžovaniu vo veľkej miere prispieva udržiavaný a vhodný lyžiarsky výstroj. Nesprávnym výberom lyží môžete deťom lyžovanie znechutiť, pretože sa im budú ťažšie robiť oblúčiky a celkovo bude pre nich jazda náročná. A samozrejme, zvyšuje sa aj riziko úrazu. To isté platí v prípade chybne zvolených lyžiarok, ktoré sú dokonca dôležitejšie ako lyže.

Odhliadnuc od ceny, je v podstate jedno, či sa rozhodnete lyžiarsku výbavu obstarať čisto novú alebo v zachovalom stave kúpou cez bazár. Vždy sa však rozhodnite pre overeného výrobcu.

Lyže

Popri kvalite je ďalším dôležitým kritériom pri výbere lyží ich dĺžka. Tá by mala byť adekvátna k výške dieťaťa a jeho lyžiarskym skúsenostiam. Lyže siahajúce do podpazušia sú síce vhodné pre začiatočníkov, môžu ich však zvádzať k častej zmene smeru jazdy. Z tohto dôvodu, ak už dieťa má nejaké skúsenosti s lyžovaním, zvoľte radšej lyže po plecia prípadne po bradu. S lyžami siahajúcimi po nos si budú vedieť poradiť len skutoční malí pretekári. O ešte dlhších lyžiach radšej neuvažujte.

Málokto si uvedomuje, že na dosahovanie rýchlosti má vplyv to, ako sú lyže široké. Čím je trecia plocha väčšia, tým je silnejší odpor voči povrchu a získať želanú rýchlosť je ťažšie. Väčšina detí však rýchlu jazdu na lyžiach miluje, a aj keď vám to nie je zrovna po vôli, skúste urobiť kompromis.

Čo by vás ešte mohlo pri výbere lyží zaujímať, je ich vykrojenie, teda rozdiel v šírke medzi pätkou, stredom a špičkou lyže. Veličinou je rádius (R) a udáva sa v metroch. Kratší rádius (väčšie vykrojenie) dodáva lyžiam väčšiu točivosť a ľahšiu ovládateľnosť pre začatie carvingového oblúka. Lyže pre deti zvyčajne bývajú krojené viac (R = 4 až 10m), preto sú menej vhodné na rýchlu jazdu a jazdu po skĺznici. Hrozí totiž, že sa lyža zareže a dieťa spadne.

Ako sa lyže budú správať na svahu, závisí od viacerých faktorov, ktoré navzájom súvisia a určite by bolo dobre, keby ste sa pred kúpou poradili s odborným personálom.

Lyžiarky

Pri výbere lyžiarok je postup podobný, ako keď kupujete detské topánky. To znamená, že najskôr čo najpresnejšie a správnym spôsobom zmerajte dĺžku a šírku oboch chodidiel, môžu sa totiž vo veľkosti mierne odlišovať. Na základe nameranej šírky zistíte typ vhodnej lyžiarskej obuvi. V úzkych topánkach zvyknú deťom tŕpnuť nohy a je im zima. Ak ide o lyžiarky, oba uvedené príznaky môžu byť výraznejšie.

Čo myslíte, ktoré z lyžiarok sú z hľadiska úrazovosti na svahu viac nevhodné, úzke alebo široké? V príliš širokých lyžiarkach o bezpečné lyžovanie rozhodne nejde!

Balerínky alebo tenisky, detskú obuv si pred kúpou vždy vyskúšate. Oproti lyžiarkam je výhodou, že si viete pomerne jednoducho prstom skontrolovať nadmerok a nezáleží veľmi na tom, či je topánka na detskej nohe zapnutá alebo odopnutá. Naopak, lyžiarky by pri skúšaní mali byť vždy zapnuté, aby sa päta posunula do správnej polohy. Možno sa dieťa bude naďalej sťažovať na omínanie, preto si veľkosť pravej i ľavej lyžiarskej topánky overte. Z lyžiarok je potrebné vytiahnuť tzv. papuču a vyskúšať ju priamo na nohu. Podľa toho, koľko je v nej miesta, treba eventuálne daný postup opakovať. Mala by sedieť presne.

Kým pri detských topánkach sa pod odporúčaným nadmerkom rozumie 1 až 1,5 cm, v zapnutých lyžiarkach by nemal byť väčší ako 1 cm. Prílišné posúvanie nohy totiž môže spôsobiť horšiu ovládateľnosť lyží, následný úraz a ťažšie zranenia. Tiež netreba zabúdať na to, že papuča časom stráca svoju hrúbku.

Niekedy môže lyžiarka tlačiť v oblasti priehlavku alebo prstov, tento problém sa dá odstrániť používaním vhodných ortopedických športových vložiek. Prípadne je riešením penová papuča na mieru.

Pozornosť by ste mali venovať tiež tvrdosti lyžiarok, ktorú vyjadruje flex index číslami od 0 po 130. Čím je číslo vyššie, tým sú lyžiarky tvrdšie. Tvrdosť detských lyžiarskych topánok sa pohybuje v rozpätí 45 až 90. Ak je vaše dieťa v lyžovaní začiatočník, prikloňte sa k nižšej hranici.


Určite neprehliadnite:

15 rád od horského vodcu, ako zvládnuť lyžovačku bez úrazov

Prichystajte sa vopred na lyžiarsku sezónu - predídete úrazu a ušetríte peniaze