Na Slovensku chýbajú lekári, zdravotné sestry aj sanitári. Stav personálu je podľa odborníkov alarmujúci

Stav personálu v niektorých zdravotníckych profesiách na Slovensku je alarmujúci. Chýbajú najmä lekári a členovia ošetrovateľského tímu – sanitári, praktické sestry a sestry.
na Slovensku chýbajú lekári, zdravotné sestry aj sanitári

Zdroj: Unsplash.com

Najviac nám chýbajú lekári a členovia ošetrovateľského tímu

O stave slovenského zdravotníctva, aj nedostatku zamestnancov v niektorých zdravotníckych profesiách, hovorili účastníci Trend konferencie Zdravotnícky manažment 2019, ktorá sa uskutočnila v Bratislave.

Podľa riaditeľky odboru zdravotníckeho vzdelávania na ministerstve zdravotníctva Moniky Jankechovej, nám na Slovensku chýbajú najmä lekári a členovia ošetrovateľského tímu , teda sanitári, praktické sestry a sestry.

Okrem už prijatých opatrení sa preto podľa nej uvažuje aj o tom, či neprispôsobiť stredné vzdelávanie na univerzálne, s následnou špecializáciou. To by zabezpečilo väčšiu flexibilitu.

Menším zariadeniam pomohlo podľa odborníkov aj zavedenie praktických sestier.

Ďalším z opatrení, ktoré by malo pomôcť riešiť problém chýbajúcich lekárov, bolo aj navýšenie počtu medikov o 200 v jednom roku.

"Lekárov je nedostatok a sestier ešte viac. Kedy začneme konať? Prijatie nových študentov na štúdium samé o sebe nepomôže. Musíme im poskytnúť lepšie podmienky, ináč aj títo odídu. Potrebujeme nastaviť odmeňovanie, " uviedol prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Kollár.

Zdravotné sestry postupne starnú a nemá ich kto nahradiť

Účastníci konferencie sa zhodli, že kritická je situácia najmä v nedostatku sestier. Ako upozornila prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová, väčšina sestier na Slovensku má po štyridsiatke.

Len 15 % sestier má menej ako 35 rokov,“ zdôraznila Lazorová.

Sestry tak postupne starnú a v najbližších desiatich rokoch odíde do dôchodku až tretina z nich.

Podľa prezidentky SKSaPA treba viac podporovať štúdium sestier. Okrem toho je nevyhnutné aj zlepšiť pracovné podmienky, mzdy, či znížiť byrokratické zaťaženie sestier tým, že budú mať prístup do elektronického zdravotníctva.

Na konferencii vystúpila aj ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská. Hovorila najmä o potrebných systémových zmenách v slovenskom zdravotníctve.

"Stále si myslím, že toto je už neudržateľné. Nechcem vyznievať populisticky, ale toto je pre všetkých ľudí, ktorí sú možno najviac zneužiteľní. Keď sa budeme snažiť v rámci reformy postupovať najlepšie, ako vieme, tak na konci dňa ten človek, ktorý je najviac zavádzaný a klamaný, bude najviac benefitovať," skonštatovala ministerka zdravotníctva.


Prečítajte si aj:

Rozhovor s ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou

Čaká nás pokrok v zdravotníctve? Toto sú aktuálne reformy