Doplatky za lieky sú vyššie! Priplatia si onkologickí, psychiatrickí aj diabetickí pacienti

Doplatky za niektoré lieky sú od októbra vyššie. Siahnuť hlbšie do peňaženky budú zrejme musieť aj onkologickí pacienti. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že za každý takýto liek existuje náhrada bez doplatku.
pacienti v lekárni

Zdroj: Unsplash.com

Doplatky za lieky sú vyššie už od októbra

Ministerstvo zdravotníctva pripravuje zmenu zákona o lieku. Podľa tohto návrhu Asociácia na ochranu práv pacientov, spolu s ďalšími pacientskymi organizáciami predpokladajú, že doplatky za lieky budú vyššie od januára budúceho roka.

Niektoré zmeny však môžu pacienti cítiť už dnes.

Ako vysvetľuje Asociácia na ochranu práv pacientov, v zozname kategorizovaných liekov (preplácaných zdravotnými poisťovňami) je 4 347 liekov a Ministerstvo zdravotníctva rozhodlo, že až 62% liekov zaradí do nových úhradových skupín.

Už od októbra si napríklad pacienti s epilepsiou priplácajú za jedno balenie až do 41 eur, od januára budúceho roka to bude až do 65 eur za balenie. Zvýšiť sa majú aj doplatky niektorých inzulínov , a to o 25 eur. Dnes sú bez poplatku.

,,Obávame sa, že sa pacienti prestanú liečiť, pretože nebudú mať na liečbu peniaze. Liečba sa tak stane nedostupnou pre mnohých. Ak sa pacient s ktoroukoľvek diagnózou prestane liečiť, spoločnosť neušetrí, náklady na jeho liečbu, sa potom len zvýšia ďaleko viac,“ uviedla Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov.

pacient s liekmi

Zdroj: Unsplash.com

Doplatok za liek je možné, podľa ministerstva, znížiť

V reakcii na kritiku zvyšovania doplatkov za lieky Ministerstvo zdravotníctva SR uviedlo, že revíziou úhrad liekov v žiadnom prípade nie je ohrozená terapeutická účinnosť liekov. Pacienti sa tiež podľa Ministerstva zdravotníctva nemusia obávať zmeny liečby.

"Výrobcovia poznajú legislatívne procesy týkajúce sa liekov, ktoré sa opakujú na pravidelnej báze a majú možnosť iniciatívne reagovať, napr. podaním cenového návrhu. Aj takouto formou je možné znížiť doplatok za daný liek. Zákon a stanovené lehoty im tento postup plne umožňujú," povedala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Revíziu úhrad liekov podpíše ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská 15. októbra a bude platná k 1. januáru 2020. Podľa nej je stále priestor na to, aby sa nachádzali riešenia.

Revízia úhrad sa robí niekoľko rokov, ja som ju robila už niekoľkokrát. Nemyslím si, že sa nám stávali prípady, ktoré by ohrozili život človeka práve revíziou úhrad. Keď som minulý rok vyhodnotila, že revízia by mala negatívny dopad na pacientov, zmenila som k nej prístup a robím ju najlepšie ako viem,“ vysvetlila šéfka rezortu zdravotníctva.


Prečítajte si tiež:

Tieto druhy liekov by ste rozhodne nemali užívať po dátume spotreby!

Najlepšie lieky proti nádche