V Sudáne nebezpečne stúpol počet ľudí nakazených maláriou. Každé dve minúty na ňu zomrie jedno dieťa!

Malária patrí medzi najzávažnejšie infekčné ochorenia, ktorým sa ročne nakazí až 200 miliónov ľudí. Ohrozuje najmä deti na africkom kontinente a aj napriek tomu, že sa jej dá predchádzať a je liečiteľná, na ňu zomrie každé dve minúty jedno dieťa.
očkované dieťa v Sudáne

Zdroj: Pixabay.com

Malária ohrozuje najmä deti na africkom kontinente

V sudánskom Severnom Darfúre za menej ako mesiac stúpol počet nakazených maláriou na osemtisíc. Tamojší lekári varujú, že šírenie choroby môže pretrvávať, ak sudánska vláda a medzinárodné organizácie ihneď nezasiahnu.

Malária je infekčná choroba, ktorú spôsobujú parazity rodu Plasmodium. Na ľudí sa prenáša po uštipnutí samičkou komára.

Symptómy zahŕňajú horúčku, zimnicu, bolesti kĺbov, bolesti hlavy, opakované vracanie a kŕče. Parazit napáda bunky pečene a červené krvinky, a medzi ďalšie symptómy patrí aj anémia.

Napokon choroba zasiahne celé telo, vrátane mozgu, a môže byť smrteľná. Ohrozuje najmä deti na africkom kontinente. 90% všetkých úmrtí na maláriu sa vyskytuje práve tu.

Podľa informácií Svetovej zdravotníckej organizácie na ňu len v roku 2017 vo svete zomrelo 435 tisíc ľudí.

Nedostupnosť liečby a prevencie

Liečba malárie pritom nie je vôbec náročná a prevencia by sa v našich zemepisných šírkach zdala ešte dostupnejšou.

Impregnované siete proti komárom sú však pre ľudí v ohrozených oblastiach Afriky veľmi drahé a nemôžu si ich dovoliť. Častou prekážkou je aj nedostatočný prístup k najúčinnejším liečebným postupom.

Pacienti s ťažkou maláriou často potrebujú krvné transfúzie, ktoré vyžadujú bezpečnú a adekvátne zásobovanú krvnú banku.

Niečo také je ťažké dosiahnuť v oblastiach s nedostatočnými zdrojmi v základných oblastiach ľudského života.

Bez liečby, alebo s výrazne oneskorenou liečbou, pacienti s ťažkou formou malárie, ktorými sú často aj deti, zomierajú.

V Sudáne sa po augustových záplavách začala šíriť aj cholera.

Úrad Organizácie Spojených národov pre koordináciu humanitárnych záležitostí informoval, že cholere podľahlo sedem ľudí a ďalších 124 je zrejme nakazených.

Svet bez malárie do roku 2050

Podľa správy publikovanej v časopise Lancet, , ktorej vypracovanie si objednala Svetová zdravotnícka organizácia, by sa úplné odstránenie malárie malo podariť v priebehu jednej generácie, do roku 2050.

Dosiahnutie tohto cieľa si však bude vyžadovať efektívnejšie využívanie súčasných technológií a vývoj nových spôsobov boja proti chorobe.

To by malo zahŕňať aj génové inžinierstvo, ktoré by mohlo teoreticky zabezpečiť, aby boli komáre neplodné a ich populácie by skolabovali, prípadne aby boli komáre rezistentné voči parazitom.


Prečítajte si aj:

Choroby prenášané komármi

Cestovné očkovanie