Jeseň – ako sa chrániť pred chorobou?

Jesenné obdobie so sebou prináša nádherne sfarbenú prírodu, ale tiež premenlivé počasie a choroby. Ráno je hmla a sychravo, poobede svieti slnko a v noci môže udrieť dokonca prízemný mráz.

Niektorým druhom baktérií a vírusov chlad umožňuje rýchlejšie množenie, a aj preto sa v tomto období stretávame s typickými jesennými chorobami, ako sú napríklad nádcha či chrípka. Mnohým chorobám, vrátane bežného prechladnutia, sa dá predísť posilňovaním imunity a vhodným spôsobom obliekania.

Pravidlo číslo 1 – Zdravé stravovanie

Jeseň bez návštevy lekára vám pomôže prekonať strava bohatá na výživné látky. Obsahovať by mala predovšetkým:

  • vitamín C (kapusta, kvasená zelenina),
  • vitamín A (vnútornosti, mlieko, ale telo si ho vie vyrobiť aj pri konzumácii mrkvy spolu s tukom),
  • vitamíny skupiny B (strukoviny, orechy, celozrnné obilniny), zinok (mlieko, vaječné žĺtka, tmavé mäso),
  • Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny (ryby, tekvicové semienka).

Niektoré vitamíny sa tepelnou úpravou ničia a treba ich doplniť, prípadne má telo zvýšené nároky pri chorobe – v takýchto situáciách nám prídu vhod výživové doplnky. Ak ste sa ich však rozhodli brať preventívne, dodržujte dennú odporúčanú dávku. Vitamínmi sa možno predávkovať a stáva sa to najme pri bezhlavom užívaní doplnkov stravy. Zvlášť pri deťoch sa najskôr vždy poraďte s pediatrom.

Pravidlo číslo 2 – Spánok, relax, psychická pohoda

Máte problémy so zaspávaním? Pred nočným odpočinkom si doprajte teplý bylinkový čaj z Imela alebo Ľubovníka bodkovaného. Oba znižujú stres a nervové napätie, resp. posilňujú nervy a vnútorný pokoj. A zahrejú! Tak ako pri výživových doplnkoch, aj pri bylinkových čajoch platí, že sa majú užívať s mierou. Miestnosť, v ktorej spíte, večer poriadne vyvetrajte a pri kúpe postele nešetrite na kvalitnom matraci.

Pravidlo č. 3 – Pobyt vonku, aj keď je sychravo

V prípade nepriaznivého počasia – kvôli nepohodliu a zo strachu pred nachladnutím – sa ľudia zvyknú zdržiavať radšej vo vnútri. Pravdou však je, že práve v uzavretých priestoroch je riziko nákazy omnoho vyššie. Vírusy a baktérie dokážu na kľučkách dverí, výťahových tlačidlách, ale aj v klimatizácii, pokojne prežiť i dlhšiu dobu. Preto, ak sa dá, preplneným interiérom sa radšej vyhnite a častejšie si umývajte ruky. Naopak, outdoorovými aktivitami – pravidelným športom a prechádzkami za každého počasia – sa odolnosť voči chorobám zvyšuje. Stačí sa len primerane obliecť!


Súvisiace články:

Materiály, ktoré vás najlepšie zahrejú

5 ochorení, ktoré na vás číhajú na jeseň


Pravidlo č. 4 – Vrstvenie

Pri otázke, čo na seba, narážajú na problém predovšetkým ženy. O to komplikovanejšie je to na jeseň, ak musia byť v práci tip-top upravené a firemný dress code im predpisuje dámske šaty, prípadne iný typ elegantného odevu, vrátane obuvi na vysokých podpätkoch. Zmysluplným pravidlom, ako sa obliekať počas jesenných dní, je vrstvenie. Spája sa skôr so športovým, resp. voľnočasovým outfitom, ale nie je nemožné ani v prípade obligátnej business módy.

Väčšina žien v chladnejšom počasí uprednostňuje slušné nohavice alebo rovno nohavicový kostým. Robia tak z obavy, že by im v šatách či sukni bola zima, no ak si vyberú správny model, vôbec to nemusí byť pravda. V súčasnosti je ponuka elegantných dámskych šiat veľmi pestrá a na jeseň často padne voľba na šaty z hrubšieho materiálu, prípadne s podšívkou. Tiež sa môžete rozhodnúť medzi šatami s dlhým alebo krátkym rukávom a dĺžkou šiat celkovo. Čím viac toho šaty zakryjú, o to teplejšie vám bude. Ak by jedna vrstva, teda spodná bielizeň nestačila, k niektorým šatovým strihom sa hodí podoblečená blúzka či top.

Tak ako v prípade kostýmu, i šaty môžete doplniť sakom alebo moderným kardiganom a úplne navrch klasickým jesenným trenčkotom s opaskom. Výhodou šiat a sukne je aj to, že sa k nim hodia vysoké čižmy, ktoré vás spolu s hrubšími pančuškami zahrejú dostatočne dobre na to, aby ste cestou do/z práce neprechladli. Vo vykúrenej kancelárii nie je problém nohy preobuť do lodičiek a taktiež vám v šatách nebude príliš teplo, ako by sa to mohlo stať v prípade pančuchami podoblečených nohavíc.

A čo obliecť deťom?

Aj počas jesenných prechádzok a pri vonkajších aktivitách sa dá vyzerať štýlovo a šaty, tentokrát ležérne, môžete zaradiť i do šatníka na voľný čas. Ak ste však matka, pravdepodobne vás oveľa viac zaujíma, ako obliecť von deti.

Tak ako u dospelých, aj detské oblečenie by malo pozostávať z viacerých vrstiev. Dôležité je, aby vaša ratolesť bola vždy v teple a suchu. Ale pozor, nebabušiť – vrstviť!

Či je dieťa prehriate alebo podchladené, zistíte najlepšie tak, že mu siahnete na krk alebo hornú časť chrbta.

Osvedčilo sa pravidlo, že deti, ktoré už chodia, by mali mať oblečený rovnaký počet vrstiev ako vy, bábätká zas o jednu vrstvu viac. U starších detí nemusí byť problém dvojdielne oblečenie, pokiaľ sú zakryté kríže. Pri batoľatách je vhodnejšie obliekať body a overal. Pohodlný a hrejivý odev zvyčajne tvorí funkčné spodné prádlo, pančuchy, tepláky alebo zateplené nohavice, tričko s krátkym alebo dlhým rukávom, mikina, vetrovka, čiapka a nákrčník. Ak sa vonku náhle oteplí alebo ochladí, kedykoľvek je možné jednu vrstvu oblečenia vyzliecť alebo obliecť.

Vráťme sa ešte k vrchnému oblečeniu. Detskú bundu vyberajte tak, aby zvládla dážď, no zároveň sa v nej človek príliš nespotil. Často je totiž nepremokavá na úkor priedušnosti, a vtedy je aj kvalitné termoprádlo na nič. Ak sa dieťa príliš prehreje a náhle je vystavené studenému vzduchu, pre jeho termoreguláciu je to veľká záťaž a ľahko prechladne. Na druhej strane, prechladnutie hrozí aj slabo oblečenému dieťaťu, pretože chladom sa spomaľuje cirkulácia, čo obranné mechanizmy tela vyčerpáva tiež. Vrchné detské oblečenie by kvôli bezpečnosti malo mať na sebe reflexné prvky a byť výraznejších farieb – predsa len, skôr sa stmieva, tak nech je dieťa v tme a daždi lepšie vidieť.

Ako sa hovorí, neexistuje zlé počasie, len nevhodne oblečený človek.

Nedostatočné oblečenie a obuv síce priamo prechladnutie nespôsobujú, ale dokážu k nemu výrazne prispieť. Chlad, pokiaľ si naň telo nezvyká postupne otužovaním, náš imunitný systém oslabuje, a o to lepšie sa darí premnoženým baktériám a vírusom.


Súvisiace články:

Čo na seba pri jesennom športovaní

5 ochorení, ktoré na vás číhajú na jeseň